![]() |
'' evrimci yaratılış '' ne dersiniz??
Sayın forum üyeleri;
* Lütfen konu hakkında bilginiz varsa cevap yazınız. Gereksiz saptırmalara ve konu bütünlüğünü bozacak yazılara yer vermeyiniz. * Neden insanlar Kuran da evrime dair bilgi -nasılsa her konu için bilgi mevcut- var mıdır sorusuna ön yargılı yaklaşırlar ve İslam’da evrim yoktur diyerek karsısındaki meraklı gence sinir katsayılarını attırırlar. Tabiî ki evrimin bilimsel platformdan dini platformlara taşınması hoş karşılanır bir durum değildir ancak ne yazık ki evrime eşittir öcü- aa görmedin mi Harun Yahya çürüttü onu- zihniyetiyle yaklaşılması benim adıma üzücüdür. Önyargılardan uzak bir hayat diliyorum. Konuyla ilgili mesajlarınızı bekliyorum. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Saygılar.. |
Re: '' evrimci yaratılış '' ne dersiniz??
"Lütfen konu hakkında bilginiz varsa cevap yazınız. Gereksiz saptırmalara ve konu bütünlüğünü bozacak yazılara yer vermeyiniz."
Bu forumda, bilgisi olmadan yazan, gereksiz saptirmalar ve konu butunlugunu bozan kimse yok. Sen yanlis gelmissin, bu bir. Ikincisi de, evrim yeterince anlasildigi zaman, hayatin baslamasi ve doga icin bir nizam veya iradeye gerek olmadigi ortaya cikiyor. dinleri degil, tanri olasiligini ta bastan ortadan kaldiriyor. H.Y. gibi unsurlar, ancak kendi capinda birseyler curutur. Bilim daha dogrusunu getirmek icin kendi kendini curutur. Cunku bilgi neyse odur, alacali bulacali degildir, gizemli degildir, oldugu gibidir ve kimseye eyvallahi yoktur. |
evrimsel yaratılışın bilimsel olarak pek fazla tartışılacak bir yanı yoktur. Yani büyük patlama dügmesine basan bir tanrı fikri pek de fazla bir tartışma yaratmaz. Daha dogrusu bilim böyle bir şeyi gözlem altına alamayacagı için bu konu üzerinde durmaz. Taa ki yeterli gözlem ve verilere sahip olana kadar. Ancak yoktan varolma, hiçlik, boşluk gibi kavramlar gene de teorik fizikçilerin ilgi alanına girebilir.
* * * Dinsel cephe için ve kutsal kitaplar için ise başlı başına bir yıkımdır. O zaman Adem'i koyacak yer bulamazsınız. Vahyi izah edemezsiniz. Pek çok dogmayı terk etmek zorundasınız. Ya da kutsal kitaplar evrensel degildir, artık hükmü kalmamıştır demek zorundasınız. * * * Evrim kanıtlarına karşı bugün pek çok müslüman adamı evrimsel yaradılış fikrini benimsiyor . Bir kısmı sadece insanın ortak atadan evrimine karşı duruyor. Ancak önümüzdeki on yıllar İslam cemeati içerisinde evrimsel yaratılışın kabulünün fazlalaştıgı ve süreç içerisinde yogunlaştıgı yıllar olacak gibi görünüyor. * * * O zamanda Kuran zaten bu mucizeyi bildirmişti denecek, ayetler cımbızla tekrar irdelenecek ve işe gelen cümleler yeni mucize olarak lanse edilecektir. Kuran 21 yy a göre yeniden tefsir edilecektir. * * * *Ancak Kuranda evrim aramak beyhude bir çabadır. Kuranda evrim arayıp bulan kişi aynı evrimi Avestada da , Upnaşidad larda da , İlyada da bulabilme imkanına sahiptir. Yeterki kelime ve cümlelerin anlamı ile oynansın. * * * * Şüphesiz, Allah katında İsa'nın durumu, Adem'in durumu gibidir. Onu topraktan yarattı, sonra ona "ol" demesiyle o da hemen oluverdi. * (AL-İ İMRAN SURESİ / 59) * * * * *Evrimi kabul eden bir İslamiyet bu ayeti nasıl evrimsel kılıfa uydurabilecektir. * * * * * saygılarımla |
Sayın respendial;
*‘’Sen *yanlis *gelmissin, *bu *bir ’’ *diyerek konuyu saptıran ilk mesajın sahibi olmuşsunuz tebrik ederim. (forumlarda açılan sayfalarda cevap alınamayan sorulara denk geldiğim için yazma gereği duydum) * *‘’ Ikincisi *de, *evrim *yeterince *anlasildigi *zaman, *hayatin *baslamasi *ve *doga *icin *bir *nizam *veya *iradeye *gerek *olmadigi *ortaya *cikiyor. *dinleri *degil, *tanri *olasiligini *ta *bastan *ortadan *kaldiriyor ’’ * *evrim yeterince anlaşıldığı zaman derken kendi anlayıs seviyenizimi kastetdiniz anlayamadim. Anlasılmayan yanları örneklerseniz sevinirim.. Ben canlı ceşitliligi ve ortak atadan bahsediorum bilginize.. * * * *Son *paragrafınızla konuyu 2.kez saptırdığınız icin tekrardan teşekkürler.. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * saygılar.. |
Sayın dilaver;
Alıntı: * Dinsel cephe için ve kutsal kitaplar için ise başlı başına bir yıkımdır. O zaman Adem'i koyacak yer bulamazsınız. Vahyi izah edemezsiniz. Pek çok dogmayı terk etmek zorundasınız. Ya da kutsal kitaplar evrensel degildir, artık hükmü kalmamıştır demek zorundasınız. * * Bakalım bazı dinsel dedımız eserlerde ademin yerine.. * İbn-i Arabî’ nin Fütuhat isimli eserinde gayb aleminde gördüğü bir olaydan bahseder. *Aklımda kalan kadarıyla bahsedeceğim, *Arabı *kabe yi tavafı sırasında uzun boylu gölgesiz bir adam görür *ve *bu adama ‘hangi asırda yaşadınız’ diye sorar cevapta 40bin sene evvel vefat etmişim olur . bunun üzerine İbn-i Arabî ademin 6bin sene önce yaratıldıgını söylerler der gölgesiz uzun adam ‘sen hangi ademden bahsediyorsun? Insanın atası olan Ademden evvel 100bin adem gelip gecmiştir’ der.. * Her nekadar bilimsellikten uzak olsada dinde evrimi aramak icin bi kaynak olusturabilir gibi geldi. * Kelime anlamlarını carpıtmadan_sizin deyinimizle oynatmadan vermeye çalıstım. Bu yaptıgımız bosa bir caba degildir. Hicbir esere deger vermeyip kendi salt dogrularımızda diretmek daha beyhude bir caba olmazmı? * Kurandan ilgili ayet bulursam yolluyacagımm aklımda kalan seklıyle yazmamın dogru olacagını düsünmüyorum * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *Saygılar.. |
Her nekadar bilimsellikten uzak olsada dinde evrimi aramak icin bi kaynak olusturabilir gibi geldi. *
* * * sayın evolution * * * evrim bilim demektir. Evrim bilimsel bir teori olarak dogmuş ve bilimsel gözlemler ile bilimsel bir gerçeklik haline gelmiştir. Kavradıgım kadarıyla siz de evrimin bu ezici üstünlügünü hissediyor fakat diger taraftan da dini dogmalardan kurtulamıyor ve ikisini birleştirmeye çalışıyorsunuz. * * * Bilimsel düşünce yöntemi öncelikle gözleme dayanır, gözlemlerden bir teori oluşur ve bu teori, *gözlemlerle tekrar ve tekrar sınanır. Gözlemin olamayacagı yerde bilimden bahsedemiyoruz. Dolayısıyla bilim için ya da evrim için bilimsellikten uzak tabir ettiginiz kaynakları kullanarak yol almaya çalışmak olsa olsa yeni bir dogma yaratmaya çalışmaktan başka bir şey degildir. * * * İslami açıdan dinde evrimi aramak için Kuran a başvurmanız gerekiyor. Benim açımdan Hadise de başvurmanızda bir sakınca yok, çünkü sonuç itibarıyla ikisi de Muhammedin söylemidir. Muhammed den başka şimdiye kadar Kuranı yazdıran olmadıgına göre muhammedin yazdırdıgı sözler olan Kurana inanılıyorsa Muhammedin Hadisine de inanmakta bir beis göremiyorum. * * * Bu sözlerin kimin sözü tartışması bir yana 1400 sene evvel evrim düşüncesinin izlerini aramanın hiç bir anlamı da yoktur. Bu düşünce biçiminin oluşup bir gerçeklik hale gelebilmesi için pek çok bilim kolunun belli bir seviyeye gelmesi gerekti ki gözlemler yapılabilsin. Fosil biliminin, arkeolojinin, antropolojinin, biyolojinin en azından Darwin asrı kadar bilinebilmesi gerekiyordu. Onun bile sisteminde bugün tamamen terkedilen düşünceler ve öngörüler vardır. * * * *Bir önceki iletimde belirttigim gibi Kuranda buna delil aramaya kalktıgınızda Avestaya , İlyadaya da bakın. Aynı buldugunuz kelimelerin oralarda da yer aldıgını göreceksiniz. * * * *saygılarımla |
Evolution hoşgeldin.
Evrim konusunda Kur'an'da bir ayet bulamazsınız. Ama İslam'da birçok alim bulabilirsiniz evrimi ya da evrime benzer görüşleri savunan. Önce bir ekleme yapayım İbni Arabi örneğine: Arabi, adamın " 40.000 sene önceden" yanıtına; - "Ama Adem o kadar yıl yaşamadı" deyince, adam; - Sen hangisinden bahsediyorsun, size yakın olandan mı? Diğerlerinden mi? diye cevap vermiş. Bunun üzerine Arabi; " O zaman hatırladım ki hadiste *' Allah yüzbin Adem yaratmıştır.' deniyordu." demiştir. Böyle bir hadisin sahih olduğunu sanmıyorum ama olsa dahi Kur'an'daki anlatımlara terstir bu yüzbin Adem masalı. Kur'an'da 6 günlük yaratma olayı yer-gökle başlar, Adem'le tamamlanır. O halde öncesinde başka Adem olamaz. İbni Arabi'nin bu öyküsünden birşey çıkmaz. Ama aşağıdaki linkten bu konuda İslam alimlerinin düşüncelerine ulaşabilirsin. http://pante.blogcu.com/1921614/ |
evrim bilim demektir. Evrim bilimsel bir teori olarak dogmuş ve bilimsel gözlemler ile bilimsel bir gerçeklik haline gelmiştir. Kavradıgım kadarıyla siz de evrimin bu ezici üstünlügünü hissediyor fakat diger taraftan da dini dogmalardan kurtulamıyor ve ikisini birleştirmeye çalışıyorsunuz.
sayın dilaver; * *evrimin blimsel bir teori olarak doğma sansı nasıl olabilir soruyorum size. Charles Darwin bu teoriyi ortaya atarken hangi bilimsel(!) deneyi yapmıştır *nasıl sonuçlar elde etmiştir söylermisiniz.. Darwinin evrimi evrim gecirdi bunun farkına varmıs olmalıydınız. Amacım ikisini birleştirmekten ziyade dini dogmalarda evrimi aramaktır. ikisi arasındaki barış neden insanlıgı rahatsız etsin..Neden o ilk ilkel canlıyı bi yatratıcı yaratmıs olmasın? bunu aramak icinde objektif olarak kutsal denen kitaplara bakmanın zararı nedir * Bilimi bırakın o zaten kutsal kitapda 1400 yıl önceden bildirilmiş zihniyetinde olmadığım acık ve nettir.. Yaratıcıya (eğer varsa) ulaşmanın yolu BELKI de bilimden geciyordur. |
sayın evolution
* * Evrimin evrim geçirdigi dogrudur, ve daha da geçirecektir. * * İlkel canlıyı bir yaratıcı da yaratmış olabilir, böyle bir ihtimal vardır, ama gözlemleme şansımız olmadıgı için bu önerme bilimsel degildir ve bilimin araştırma sahasına girmez. Ancak düşünceme göre böyle bir yaratıcı varsa bile bunu bizim bildigimiz kutsal kitaplarla birleştirebilme olanagı yoktur. Bu beyhude bir çaba olur. * * Şayet varsa bir yaradana ulaşmanın tek yolunun bilim oldugu tespitinize katılıyorum, ama ne yazık ki bilimin olanakları henüz böyle bir önerme yapabilecek durumda degil. * * *Darwinin teorisini kurarken ise tek yaptıgı gözlemek ve tekrardan gözlemekti. Bu sayede olgular arasında ilişkiler kurabildi. Gözlem en temel bilimsel tekniktir. * * * Dini dogmalarda evrimi arama çabanız için kolay gelsin diyorum ama bilimde en temel olan şeyin de her türlü olayı gözlemlerken tüm inanç , alışkanlık ve deger yargılarından bagımsız durabilmek oldugunu da hatırlatmak istiyorum. * * * saygılarımla |
sayın pante;
* *İlginiz icin teşekkür ederim. Elimde Islam alimlerinin düsünceleriyle ilgili bilgi mevcut.. Kuranı kendi kendime anlayabilecek dil bilgim olmadığı icin tercümelerden örnek vermek istiyorum. * *Araf suresi 189.ayet *O, sizi tek bir nefisten yarattı ve kendisiyle durulup-yatışması için ondan eşini var etti. Onu (eşini) örtüp-bürüyünce, o da bir yük yüklendi de bununla (bir süre) gezindi. Nitekim ağırlaşınca, ikisi Rableri olan Allah'a dua ettiler: "Eğer bize salih (bir çocuk) verirsen, andolsun şükredenlerden olacağız." *Tek bir cümlenin arkasına siginmak degil amacım sadece burda nefis derken ilk canlıdan bahsedilmiş olma ihtimalininden bahsediyorum ki bazı türkce cevirilerde prantez icinde aynı genetk materyel gibi bilgileride mevcut. * amacım işte bu demek değil bilgi sahibi olmak. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *saygılar.. |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 19:42 . |