![]() |
Gök Tanrı İnancının Bilinmeyenleri
Akademisyen Günnur Yücekal Arpacı, "Gök Tanrı İnancının Bilinmeyenleri - Din ve Millet Kavramları" adlı bir eser yazmıştı; Altay Türklerinin ruhani lideri şaman (kam) Akay Kine'nin verdiği bilgiler ışığında...
Ben de zamanında bu kitabın büyük bir kısmını özetleyerek caps'leştirmiştim. 150 civarında caps yapmışım konuyla ilgili, bu caps'ler, Turan Dursun forumlarında da bulunsun istedim... |
|
|
|
|
1900' lü yılların ilk çeyreğinde bir çoban ve üvey kızının gördüklerini iddia ettikleri efsanevi bir kahramanın yada tanrının geri döneceği üzerine kurdukları dindir.Türklerin eski dinlerinin (Hristiyanlık ve İslam dan önceki) ne kadarına benzediği tartışmalıdır.Daha çok Zerdüştlük izleri taşıdığı iddiası vardır.
İnançlarında Ruslarla sofraya oturmamak onlarla yemek yememek alış veriş ticaret yapmamak kız alıp vermemek gibi faşist tutumlar vardır.Altaylarda milliyetçi bir devlet kurmak için ayaklanma yapmışlardır.Kendilerine karşı çıkan şamanları şeytani olmakla suçlamışlardır. Nihayet Ruslar bu dini Alman ajanlarının planladığını iddia etmiş ve bu din adı altında yapılan ayaklanmayı bastırmışlardır. |
|
|
Gök tengri inancındaki kadınlara bak birde islam dinindeki kadınlara bak.
|
|
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 17:00 . |