![]() |
İçtenlik Şiirsi Üretimleri
İçeriklerin bazıları başka bir forumda çalıklansa da ve tekrar sunmayı sevmesem de biraz gözden geçirip yenileyeceğim
|
ÇOCUKLUĞUM / İNSANLIK YOK MU
İNSANLIK ARANIYOR KAYIP İLANI / KAYIP İNSANLIK Daha 7 yaşındayım, Tv lerde görüyorum Afrika da aç çocuklar varmış Önümde yemeğim hazırdı Empatiye ve dünyamızı sorgulamama yol açmıştır İnsanlık yok mu? Neredeler? Tüm bunlar neden böyle? Herkes bir parça ekmek uzatsa bu çocuklar doymaz mı? Dört işlemi yeni yeni öğrenmişim İnsanları sayıyorum , paraları sayıyorum Kuruşlarla para versek bu çocuklar doymaz mı? Dünyamıza bakıyorum Savaş ve terör varmış Çok ilerlediklerini söylüyorlar Aya gidiyorlarmış Atomu patlatıyorlarmış Atom gücüyle bomba yapıyorlarmış Burada bir şey yanlış Atom gücü güçse çocukları sevindirmez mi? Atom gücü güçse çocukları güldürmez mi? Atom gücü çocukları doyurmaz mı? Atomu açtık baktık, atomun içinden bomba çıktı Kapat atomu geri, kapat atomu geri Çocuklara mutluluk çıkaran şeyi parçala aç Büyük adam olmak nedir? Savaşları başlatmak mı? Uzaklardan sessiz kalıp izlemek mi? Ülkendeki yarım barışa sevinmek mi? Büyümek eğer bu ise bu da büyümek mi? Ben bu dünyada nasıl büyürüm O gün bugün büyüdüm mü İçim küçük dışım büyük Nasıl da bir büyümekti Tüm bunların kıyısında nasıl da bir büyümeydi Çocuk kaldım kalsam desem Buralarda bir yanlış Onlar ilkel mi Kavga eden ilkel idi İlkel insan kavga eder Atomdan çıkara çıkara bomba çıkaran olsa olsa ilkelcedir Atomu değil gülüşü açın bakın, kahkahayı açın bakın Mutluluğu açın bakın İçlerine bakın Onları da bir patlatın Bunlardan bomba yapın, sevinç bombası yapın, gülünç bombası yapın Çocuklara sallayın Üzgün mutsuz çocuklara Kahkaha bombası atın Ağlayan çocuklara gülücük bombası atın İşsiz aç insanlara doyuran tokluk bombası atın Eğer siz ileriyseniz bölüşüm bombası atın Silahları bırakın, silahları bırakın İnsanlığı alın ele kavgayı bırakın İleriye gidelim, birlikte büyüyelim Ayıp insanlık, insanlığa ayıp Kayıp insanlık ,insanlığa kayıp, insanlık kayıp Aranıyor insanlık, insanlık aranıyor |
21. ASIR
Doğup doğmadığını bilmediğimiz İsa adlı rivayet peygamberin doğumu varsayılan günden bu yana Sayılıp sayılmadığını bile bilmediğimiz sayıldığı varsayılan yüzyıl dönümlerinin 21. si 21. olarak ölçtüğümüz adlandırdığımız takvim yüzyılı Bilimsel ilerlemenin bizi geleceklere, ileriye, rahat ve konfora taşıyacağını ,insanlıkçak birleşip barış üretebileceğimizi varsaydığımız zamanlardı * Ortadoğu da hiç durulmayan çatışmalar İnsanlık savaş adetini sürdürüyor hala Slavlar birbirine girdi Çin Tayvan yarası kaşınıp duruyor Afrika yarı sömürge hala Ortadoğu kadını hala insandan sayılmıyor Para adlı kağıt parçası enerjinin tümünü çalıyor Çin üretmeni dünyanın yarısına üretiyor hala Avrupa ileri gide gide ilerinin ucunu bulamadı artık nereye gideceğini şaşırdı Batı dışında kalan doğu ve güney halkları bir umut olarak yeni birleşme icad etti. Bricks Hala ülkelerimiz ve sınırlarımız var Bayraklarımız, milliyetlerimiz, birbirimizden seçilen renklerimiz, üstünlük ve alçaklık ididalarımız ve telaşlarımız var Hala hiç bir şey öğretmeyen okullarda okuyoruz, sahte meslekleri seçiyoruz Hala üstünlük trenine binmeye çalışıyor ve hala paraya inanıyoruz Geçmiş yüzyıl şairine/insanına geri bildirimler Geçmişe yansıtılar Geçen yüzyıl sonundan bu yana bilgisayarlarımız ve ağ (internet) bağlantılarımız var. Artık her birimiz eskiden telefonla konuştuğumuz gibi eşzamanlı ya da çevrimdışı yazabiliriz, yazışabiliriz Tekno sanallaştık; evlere, kentlere ve gökdelenlere yığıldık, doluştuk Bilgisayarla bağlandığımızdan beri yüzyüze bağlanamaz olduk ve yüzyüze bağlantıyı kaybetmeye, çarpıtmaya başladık Yaşam ve düşünce sanal dünyadan sunulan reklam promosyonuna dönüştü Sayımız arttıkça artıyor ve bu devam ediyor Kitle histerilerimiz baş göstermeye başladı Gelenekten, ananeden topraktan uzaklaştık ve artık iyice kopuyoruz Sanat, şiir, felsefe, bilim üretimlerimiz geri sayıyor Değil barış; distopya totalitarizm ve kitlesel yığınsal histeriden bahseder, korkar olduk Savaşlar canımızı alamazsa bu gidişle ya histeri ya kendi kendimize getirdiğimiz felaketler alacak İnsanlığın en ilerisi görülen Amerikanın yarısı obez Nüfusunun yarısı diyabet olma yolunda Yapay cenin üniteleri biyogenetik kapalı kapılar ardında mı tartışılıyor bilmiyoruz PARA ADLI CANAVAR Ceplerine canavarlar doldurmuşlar canavarlar Herşeyi bizden çalan canavar BOMBA ADLI CANAVAR Tüm para, emek, enerji, işgücü ve bilim kılıfındaki faaliyetin neredeyse tamamı yönetme etkinliğiyle birlikte buraya akıtılıyor Orwell'ın çağı geldi; propaganda herkese hoş ve işler yolunda hissettirme, halkları uyutma bilim oldu Dezenformasyon bilgi oldu Daha güçlü bir bomba Daha güçlü bir savaş aracı Herkes bunun peşinde ya da bombayı ilk bulan diğerlerine karşı güç ve yönetim ilan etti Herkes savunma hattının ve geri ve vasallığa taşıyan ilerici yönetiminden kurtulmanın peşinde Bu öyle yarış ki bitmiyor İnsanlık ne zaman yaşayacak İnsanca Distopya dışında bir şey hayal edebiliyor muyuz ya devrim ya doğal yıkım bir kıyamet arzuluyoruz ki bitsin sona-uca gelmiş gibiyiz geri de dönemiyoruz toprağa, doğa karnına Birliğimizi kuramadık Beraberliğimizi kuramadık Yine de bugün bir umuda tutunmak istiyoruz Doğman gün ne getirir bilinmez Doğmamış günden ümit kesilmez |
Nazıma /Hikmete
NAZIM HİKMET RAN Bir hapishane hücresinde yıldıramadıkları Neşesini solduramadıkları Umudunu dindiremedikleri Gülüşünü ve inancını söndüremedikleri adam Gürleyen bulutlar gibi inanç çakmaya ve sağnak sağnak umut yağdırmaya devam eden adam İnanç yangının da inancıyla yakmaya devam eden adam Şemşiyelerle saklandılar umuttan ki bize ulaşmasın ki bize de bulaşmasın Bize ulaşmasın ki günlik gülistanlık yaşam edelim Orada saydığımız bir Nazım kalır ama İşe güce emeğe, sorum bulaşmasın Yüreksel sorum, kamusal sorum, toplumsal sorumluluk ateşi bize de ulaşmasın ki bize de bulaşmasın İyi şair diyelim yeter Öylece nasıl ederiz Kendimizi mi adarız İnsana mı yanarız Oluri ki ilerleriz yüreğimiz hapishane kıyısında yargıda nasıl dayanırız Nazım (inancıyla ve yüreğinin ateşiyle) (on yıllar sonra) bugünde yanmaya devam ediyor hala O halde Nazım yakmaya devam ediyor hala |
ESTETİK Dünyayı izlemeye/gözlemeye gözlerim yoruldu/ağrıdı/yangıdı Kafam Bir ormana bakarsın işler yolunda, kuşlar şakır, ağaçlar yayılmıştır Dünyaya bakmak istemiyoruz Ateşe, curcunaya Karanlık bulaşmasın, göze çakmasın Acı, ağrı, dert, soluksuz geceler etmesin İçimize ,kafamıza karanlıklar çökmesin Gözümüz güzeli arar Artık göz çeker olduk geri Estetik nerede? Gözüm estetik arıyor? |
HAYATIN ANLAMI
na gelince Biri yazdı Biri besteledi Biri söyledi Biri dinledi Bu yazmış Bu okumuş Bu bestelemiş Bu söylemiş Bu dinlemiş İşte tüm anlam Bir gün dinleyici,izleyici olmayı aşma ve bir ileri varma yapıcı üretici olma, seyirci kalmayı, hazırı yiyici olmayı aşma, katılma, üretme |
ŞİİRLERİN BOMBALARI YENEMEDİĞİ DÜNYA
Düşüngücü düşüngücü Düşüntaşın düşü düşü İnsanlar politikacıları, parayı, arzuyu ve doyumu, zevki ve gücü takip etti Dediler ki bombalar şiirlerden güçlüdür Dediler ki politikacılar şairlerden Dediler ki paralılar düşünlülerden Karar vericiler onlardır Yolumuz rahat yoludur Şairler bir avuç insan zihninde sadece okuma çerezidir ki zihinlerine parlak değişik sözler gitsin, kültürlülük olsun şiir bu kadar mıydı insan emeği dil bizi söyleştiren iletiştirendi zamanını düşüne akıtmış gözünü insan seline bakıtmış yüreğini kaynılamış erdem emeği kitap sayfalarında çürüdü bombacılar yönetiyor dil kültür mirası değil miydi? erdem emeği göğe kaldırmayan toplum bir gün yüzün güler mi? |
ÜLKESİZLİK/İNSANSIZLIK/HASRETLİK
Karmanya (ya da karmanyaçormanya) ülkesinde buruksadım ayrılıkya, yalnızlıkya ve hiçlikya arası bir dünya ve varoluş gezegeni gibi Bir yerdi sanırım çocukluk vardı oyun vardı doğa vardı bunlar tatlı sonra sadece karmaşa yaşamak işinin kime neye göre nasıl yapılacağı sonra realitede neler olup bittiği her şey tam bir curcuna curcuna da kaldık curcunalı günlerdi doğumla ölüm çemberi arasında doğanlardandım bunların ne olduğuna bile karar verememişlerdi savaş adındaki deli şiddeti ve şiirler bile onu yenemedi günlerin nasıl yaşanacağının rehberi yok herkes tıntırı çalıyor ortakça yaptıkları ya da bildikleri neredeyse hiç bir şey yok Herşey parçaca ve parçalar tıntırı çalıyor Birleşmezya dünyasında neyapsamsadım bu öyle bir neyapsamsamaydı ki bir çocuk oyun arkadaşını bulduğunda oynar zaman bölüşülmüştür Karmaşıkya gezegeninin tüm işleri çarpıktır mesela gülmekle ilgilenesim geliyor başka hiç bir şey içimden bir şey gelmiyor Gülmekya gezegenine taşınmak isterdim bu gezegeni ona dönüştüremeyeceksek çoğu bunun olamayacağını söylüyor yani misafir kabul eden ya da mülteci alan bir gülmekya gezegeni henüz bulamadık o halde tüm umut ya da umutsuzluk hepsi ölüm düşüncesine sarılacak burada gülmekya kenti ölüm ülkesi gibi hala zamanınasılgeçirsemsiyorum bu öyle zamanınasılgeçirsemseme ki Bilmemneresiya ülkesinde yazıyorum |
KÜREMİZİ DÖNDÜRELİM
Dünya küre dünyadır Her tarafına insan basar Bu demektir ki uzayı başaşağı çevirsem altı yoktur üstü yoktur Bir haritamızda da güneyli bir güneyli gözünden güney kutbunu yukarı çizelim Ekvadordan iki dilim dilip kesik portakal gibi sağlı sollu çizelim Doksan derece yan çevirip ekvadoru bir günde dikçe çizelim Kuzey ile güney eksen ters düz yatayca çizelim Küremizi döndürelim Küremizi döndürelim Kutbu sağa kutbu sola Kutbu sola kutbu sağa Kutbu sağa sola alalım Kutbu sola sağa alalım Döngü ile dönen dönüş kılar Dönüşü de döndürelim Altı yoktur üstür Algıyı da döndürelim Her gün gelip bir ülkeyi uç kuzeye çizelim Her gün gelip bir ülkeyi en tepeye çizelim |
İLERLEMEK/İLERİLEŞMEK
Aşağı da yukarı da İleri de geri de Ön de arka da Sağ da sol da Bir aynı kürede Hep beraberce Biz varız Biz insanlıkız Birleşiklik ileridir, bölünmüşlük geridir Birleşmek ileri gitmek (geleceğe taşınmak) ,parçalanmak dağılmak geçmişe geri gitmektir Tarih ders almayanlar için mutlak tekrarlardan ibarettir |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 22:34 . |