![]() |
Ne olacak bu CHP'nin hali?
Dün akşam Kanal D'de Mehmet Ali Birand'ın yönetiği bir açık oturum vardı. Konu "Ne olacak bu CHP'nin hali?" idi. Toplantıya katılanlar CHP'nin kurmayları idi. Mustafa Özyürek, Onur Öymen, Mehmet Sevigen parti MKYK'sından, ayrıca Berhan Şimşek, Altan Öymen ve Tufan Türenç vardı. CHP kurmayları CHP'nin nerde hata yaptığını tartışacaklar gibi bir manşeti görünce ben de merakla TV'nin karşısına geçip sonuna kadar seyrettim.
Aslında hiç içimde bir özeleştiri, bir nesnel değerlendirme yapılacağına dair his yoktu ama yine de belli mi olur, belki bu sonuç birilerinin aklını başına getirir umuduyla sonuna kadar seyrettim. Daha ilk turda sonuç ortaya çıktı. Kurmayların hiç de öyle bir özeleştiri falan yapmaya niyeti yoktu. Lafı sürekli CHP neden tahminlerin bu kadar altında kaldı sorusundan kaydırıp, neden AKP çok oy aldıya getiriyorlardı. MKYK üyeleri bilindiği gibi seçim sonrasında Baykal'la beraber toplanıp bir değerlendirme yapmışlardı. Bir de bütün MKYK üyeleri topluca istifalarını Baykal'a vermişler, o da geri çevirmişti. MKYK üyelerinin değerlendirmesinden neden CHP başarısız oldunun cevaplarını sıralayacak olursam şunlardı: 1. AKP, halka rüşvet dağıtmıştı. 2. Medya AKP'yi desteklemişti. 3. AB ve ABD de AKP'yi desteklemişti. CHP'nin seçim başarısızlığı yoktu aslında ama oylarını artıramamasının nedeni bu yukardaki nedenlerdi, yani dışsal nedenlerdi. Burdan şu sonuç çıkıyordu ki, CHP'nin aslında bir özeleştiri yapmasına pek gerek yoktu. Nedenler kendilerinden kaynaklı değildi. Tufan Türenç'in CHP'nin programatik ve yapısal değişikliğe ihtiyacı olduğunu söylemesinin ve eski CHP Genel Başkanı Altan Öymen'in Baykalcıların aslında nasıl bir diktatörlük sistemi kurmuş olduklarını anlatmaya başlaması ile birlikte tablo daha net ortaya çıktı. Mehmet Sevigen ve Mustafa Özyürek tabii böyle bir eleştiriye dayanamazlardı ve Baykalcıların gerçek yüzünü sergilemeye başladılar. Eleştirenler CHP'li değildi yada atılmışlardı, bunlar AKP'nin oyunlarıydı, özellikle Altan Öymen'i nerdeyse konuşturmamaya çalıştılar. Berhan Şimşek ise öyle bir bürokrasi içinde daralmış durumdaydı ki, eleştirmek istiyor ama eleştirirse parti diktatörlüğünün kılıcını ensesine yiyeceğini biliyormuş gibi evirip çeviriyordu. İnsanın içinde acıma duygusu uyandıran bir tabloydu. Daha önce de yazmıştım. Erdal İnönü döneminde 4 yıl SHP'de çalıştım. Baykalcılar her altı 6 ayda bir olağanüstü kurultay toplarlar ama hep İnönü kazanırdı. Bir kurultay biter bitmez yenisi için imza toplamaya başlarlardı. Kurultaylarda da kavga çıkarır, her şeye itiraz eder, sandalyeleri kırar, mutlaka polisiye sorunlara yol açarlardı. O zamanlar başka partiler SHP'ye kurultay yapmaktan politika yapmaya zaman bulamıyorlar derlerdi. Haksız da değillerdi. CHP açılınca Baykal hırçın ekibiyle CHP'ye çöreklendi. SHP de ona katılınca diktatörlüğünü sağlamlaştırdı. Parti içindeki bütün muhaliflerini bir şekilde temziledi. Şu anda CHP'deki lider diktatörlüğü ancak MHP, SP ve İP ile karşılaştırılabilecek düzeydedir. Baykalcıların konuşmalarından anladığım kadarıyla benim İttihatçılar dediğim birtakım Kemalist derneklerin militarist ve saldırgan tutumunu benimsemişler. Gerçekte tamamıyla milliyetçi ve militarist olan bu anlayışı biraz sosyal demokrasi baharatıyla süslüyorlar ama kimse bunları ciddiye almayacaktır. Benim önerim Baykal'ın hemen yeni bir ön seçim için çalışmaya başlaması (SHP'de yaptığı gibi) ve MHP, SP ve İP ile birleşip tek parti olarak seçimlere girerek bu ülkeyi AKP'den *kurtarmalarıdır. Saygılarımla.. |
Re: Ne olacak bu CHP'nin hali?
sevgili sargon,görüşlerinin birçoğuna katıldığımı belirtmek isterim.fakat şurda birşey söylemek isterim.Cumhuriyet halk partisi atatürkçü,kemalist ve sosyal demokrasi anlayışına sahip bir partidir.(tabi bazen bunları tam olarak yansıtamasa da)mhp,saadet partisi gibi partilerle beraber olmasını ve ülkeyi akp'den kurtarmasını temenni etmiş ve öyle düşünmüşsünüz.saygı duyarım.fakat şu bilinmelidirki saadet partisi,akp denen bu canavarı yaratmıştır..Bunu es geçelim diyorsanız,saadet partisi,antilaik bir partidir.Atatürk'ü sevmeyen insanlardan oluşmaktadır..türkiye'nin laik kurumlarını dinci kurumlardan oluşturma çabasındadır.(bunu akp şu an yapmaktadır)her zaman antilaik çizgisinden hiçbir zaman ödün vermemiştir.Cumhuriyet halk partisi'ni dinsiz,komünist allahsız bir parti olarak görmektedirler..(Komünistti ben de anlamadım,ama genel kanı budur bilinçlenmemiş halkımız sağolsun)Milliyetçi hareket partisi ise,tam bir milliyetçidir.Ama kemalist bir anlayışa sahip değildir..daha çok osmanlıcılık ve turancılık anlayışına sahiptir..Ortak noktası olmayan bu partiler ile,cumhuriyet halk partisi nasıl ve neden birleşmelidir?Bunu yapmak demek,soldan ödün vermek demektir,bunları yapmak demek 6 ok'dan ödün vermek demektir.Bugün saadet partisindeki anlayış ülkemizde olsa, din karşıtları ve ateistlere büyük bir baskı uygularlar bunu şiddete yansıtırlardı..Akp'yi kovmak istiyorsak eğer,daha da çok çalışmalı,atatürk'ün yolundan daha emin adımlarla gitmeli,ve daha da işimizi ciddi yapmalıyız..Durmak yok soymaya devam diyenlerin karşısında dimdik ayakta durmalıyız..
saygılarımla... |
sevgili sargon
* *chp her şeyden evvel devlet kuran bir partidir, bu partiye üye olanlar da ben devletim diye üye oluyor ve bu anlayışla geişiyor, dolayısıyla temel meselenin devleti reformize etmek ya da modernize etmek olan bir yerde chp den hayır gelmeyecektir. * *70 li yıllarda chp ye ve Ecevite reformizm görevi verildi. Yükselen devrim dalgasını reformize edebilmek için Ecevit çok ugraştı, bunda başarılı da oldu. Ecevit ve Chp nin hiç bir zaman halk diye bir sorunu olmadı, devlet diye sorunları oldu. Nitekim Ecevit iktidarında cezaevlerinde hayata dönüş operasyonları adı altında insanlar katledildi. * * Güneş balçıkla sıvanmıyor ve Chp yi de demokratik bir düzeye getirmenin imkanı yok artık. muhalefet meydanlarda olur, sokakta olur. Yeni dönemde bunu yaşayacagız. * * *70 li yıllarda devrimciler chp içinde çalışmayı da bir seçenek olarak ele almışlardı, bu yüzden devrimcilerin eline geçen il ve ilçe örgütleri devamlı fesih olurdu. Bu işden en muzdarip olan da Timisinin TBP si idi. Alevi partisi olarak kurulan bu teşkilat hiç bir zaman devrimcisiz kalmadı. *:lol: * * * Ama şimdi düzenin en antidemokratik örgütleriden biri Chp dir. Sosyal demokrasinin ne sosyali ile ne de demokratı ile uzaktan yakından bir alakası yoktur, zaten iddiası da yoktur. Süreç onu çöplüge dogru taşımaktadır. * * * * saygılarımla |
sevgili dilaver,eğer cumhuriyet halk partisi antidemokratik bir örgüt olsaydı;1950'ler de çok partili sistemi getirmez demokrasinin yolunu açmazdı.Fakat bunların hepsini yaptı..milletin iradesine saygı gösterdi.Bugünkü chp'nin eksikleri yok mudur? Elbette vardır.ama ben sizin gibi chp'yi *umutsuz vaka olarak görmüyorum.Benim hala bir umudum var :wink:
saygılarımla.. |
sevgili felsefeci
* 1950 lerde devlet = CHP * *dolayısıyla chp ye don biçmeyelim. Olması gerekiyordu , oldu. Bunun nedenlerine de girmeyelim. Ama tanık oldugum süre içerisinde Chp nin ciddi bir demokratik yapısını göremedim. İçindeki kişilerin demokratik yapısını ayrı tutuyorum tabii ki. * saygılarımla |
İzmir Marşı
İzmir’in dağlarında çiçekler açar. Altın güneş orda sırmalar saçar. Bozulmuş düşmanlar hep yel gibi kaçar. Yaşa Mustafa Kemal Paşa,yaşa; Adın yazılacak mücevher taşa. İzmir dağlarına bomba koydular Türk’ün sancağını öne koydular. Şanlı zaferlerle düşmanı boğdular. Kader böyle imiş ey garip ana Kanım feda olsun güzel vatana. İzmir’in dağlarında oturdum kaldım Şehit olanları deftere yazdım. Öksüz yavruları bağrıma bastım. Kader böyle imiş ey garip ana Kanım feda olsun güzel vatana Türk oğluyum ben ölmek isterim. Toprak diken olsa yatağım yerim. Allahından utansın dönenler geri Yaşa Mustafa Kemal Paşa,yaşa Adın yazılacak mücevher taşa http://www.turkcedunya.com/izmir_marsi_mp3_sozleri Bu linkten İzmir marşını dinleyiniz. Ben bu aralar defalarca dinliyorum bu marşı. Sorosların sözü ile değil Torosların ruhu ile hareket edenlerin fazla bir şeye ihtiyacı yoktur. |
ne alakası var ki şimdi bunun.
* Atatürk bu ülkenin temel ve ulusal degeridir. Hiç bir partiye de mal edilmemesi gerekir.. * Şimdi atın bakalım, ya da alın bakalım Atatürkü Chp den ve ulusalcılardan geriye ne siyasetleri kaldı. * *Degerlerimizi yerinde bırakalım. O degere herkes sahip çıkıyor. Şimdi Baykal bar bar bagırdıydı, Atatürk yenilecek diye. Sizce Atatürk mü yenildi. * *Şayet önderi seviyorsanız onu ayaga düşürmeyin. Ve bu saatten sonra tartışmalarınızı Atatürk harici yapın. Yok mu sizin programınız, dünya görüşünüz. * * Atatürk bu ülkenin Kürdüyle, Türküyle degeridir. Onu basit siyasetinize alet yapmayın, kaldı ki tutmadı bu iş. Sizce % 47 oy Atatürk karşıtı mı Sıkıysa çıkın da söyleyin o oy sahiplerine. Bak bakalım ne olacak. * * Bu maya tutmadı. Ne Akp lisi, Ne Dtp lisi Atatürke toz kondurmaz. Başka senaryo arayın bu maya artık ekşidi. * * saygılarımla |
sevgili dilaver, akp'li ve dtp'lilerin atatürk'e toz kondurmayacağını söylemişsin.Buna inanmamı lütfen bekleme.Akp'li birçok kişi mustafa kemal atatürk karşıtıdır.Türkiye'de cumhuriyetin yıkılması gerektiğini onun yerine şeriatle yönetilen bir ülke modelinin olması gerektiğini söylüyorlar.Aynı şey dtpliler içinde geçerlidir,dtplilerin de bir çoğu,mustafa kemal atatürk'ü faşist olarak görmektedir..İçlerinde kürdistan devletinin olmasını isteyen arzuları vardır.Ama bunun imkansız olduğunu onlarda bilmektedir.Hangi toz kondurmadan bahsediyorsun..
saygılarımla.. |
sn sargon, hislerimize tercüman olmuşsunuz.
"Mehmet Sevigen ve Mustafa Özyürek tabii böyle bir eleştiriye dayanamazlardı ve Baykalcıların gerçek yüzünü sergilemeye başladılar. Eleştirenler CHP'li değildi yada atılmışlardı, bunlar AKP'nin oyunlarıydı, özellikle Altan Öymen'i nerdeyse konuşturmamaya çalıştılar. Berhan Şimşek ise öyle bir bürokrasi içinde daralmış durumdaydı ki, eleştirmek istiyor ama eleştirirse parti diktatörlüğünün kılıcını ensesine yiyeceğini biliyormuş gibi evirip çeviriyordu. İnsanın içinde acıma duygusu uyandıran bir tabloydu." bende aynı duygularla seyrettim Mali Birand ın programını.kaleminizesağlık.. :) HaKa :D |
Herşeyden önce son seçimlerin demokratik ortamda gerçekleştiği söylenemez. Bu benim şahsi fikrimdir. Dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde bir iktidar partisi seçimlerde iktidarın nimetlerini Türkiye'deki gibi kullanmaz, kullanamaz. Tabi tüm bunlar seçimin sonuçlarına etki eden tek etmen değil.
CHP'nin yadsınamaz şekilde yapmış olduğu hatalar da bu sonuca tesir etti. Propoganda döneminde iktidara gelirlerse yapacakları hakkında hiçbir şey söylemediler.Kısacası hiçbir probleme çözüm üretemediler. Politikaları yoktu yani. Meydanlarda söz dalaşı yapmak, yani bir anlamda günü kotarmak yetmiyor. Gelelim ne olcak bu CHP'nin haline. Öncelikle şunu belirtmeden geçemeyeceğim, halen CHP'ye karşı bir linç kampanyası sürdürülüyor. Zülfü Lİvaneli'nin ortaya attığı bir iddia nedense sadece CHP'ye yontuluyor. Mesela hep merak ediyorum bu olayın diğer muhatabı AKP ve RTE neden aynı muameleye maruz kalmıyorlar? CHP içindeki muahliflerde cabası. Sorun partinin başında kim olduğu değil. Sorun politikasızlık. Onlardan birisi geçse ne olacak? Yarın yapılacak bir seçimde oyları 2 katına mı çıkaracak bu adamlar. Ve bir diğer enteresan nokta da Baykal'a çekil hatta siyaseti bırak diyenlerin büyül çoğunluğu en az kendisi kadar eski isimler. O zaman sorarlar adama bu ne perhiz bu ne lahana turşusu? Kısacası Baykal çekilmeli midir? bence evet. Ama bu tek başına yeterli değil. Yeniden yapılanma ve kavga politikasının terkedilerek mantıklı, çözüm üreten politikaların tercih edilmesi lazım. Son olarak AKP'nin Atatürk'e karşı olmadığını belirten arkadaşlar var. Zafer Üskül'ün son çıkışları bence onları yalanlıyor. Değiştirmek istedikleri anaysada Kemalizme ve Milliyetçiliğe gelene kadar değişmesi gereken o kadar fazla şey var ki! Önceliği bunlara vermek bence popülizm ve tabana baştan göz kırpmak. AKP'ye oy verenlerin hepsinin bu görüşte olup olmaması da fazla bir şey ifade etmiyor. Her nekadar *gömlek çıkarttık, değişerek döndük deselerde kafalarının bir köşesinde laiklik, Kemalizm öcü olarak duruyor. BU arada havasından mı suyundan mı bilinmez AKP'ye katılan herkes değişiyor, dönüşüyor, dönüyor. Bir önceki seçimde CHP'den aday olan Zafer Üskül bir sonraki seçimlerde başka bir partiden (ki bu iki parti birbirine taban tabana zıt) milletvekili oluyor ve olur olmazda cengaverliğe soyunuyor sözün özü: CHP değişmelidir. ama bu değişiklik sadece kişilerle sınırlı kalmamalıdır! Bu arada herkese merhaba... |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 01:05 . |