Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   karar ver, önce hangisi, yermi yoksa gökmü yaratıldı (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=4417)

29-07-2007 18:00

karar ver, önce hangisi, yermi yoksa gökmü yaratıldı

Onlar hala ](bizden bahsediyor :D ) Kur'an'ı iyice düşünmüyorlar mı? Eğer o, Allah'tan başkasının katından olsaydı, kuşkusuz içinde birçok aykırılıklar (çelişkiler, ihtilaflar) bulacaklardı. (Nisa Suresi, 82)

efem ayet çelişki aykırılık yok diyor, şimdi bir yer gök yaratma hadisesi var, hani 6 günde
yaratma fln, bir ayette önce yer yaratıldı diyor, diğer ayette önce gök yaratıldı diyor, sizce
bu çelişki yoktur iddasındaki kuran da çelişki demek değilmidir, basit kedi köpek yaratma-
sından bahsetmiyoruz, koskoca gökyüzü ve dünya, gülmemek elde değil, önüne gelen deriye
kemiğe yaprağa ayet yazarsan,sonra ne yazdığını da bilemessin böyle.

nazi at 27 - Yaratılışça siz mi daha çetinsiniz, yoksa gök mü? Onu Allah bina etti.

* // * * 28 - Tavanını yükseltti, onu bir düzene koydu.

* // * * *29 - Gecesini kararttı, kuşluğunu çıkardı.

*// * * 30 - Bundan sonra da yeryüzünü döşedi.

diğer ayet

bakara29 - O ki, yeryüzünde ne varsa hepsini sizin için yarattı . Sonra göğe yöneldi, onları yedi gök olarak düzenledi. O, her şeyi bilir.

muslüman arkadaşları sahneye davet ediyorum, buyrun efm .

29-07-2007 18:34

Re: karar ver, önce hangisi, yermi yoksa gökmü yaratıldı

Alıntı:

gandalf";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 84278)
Onlar hala ](bizden bahsediyor :D ) Kur'an'ı iyice düşünmüyorlar mı? Eğer o, Allah'tan başkasının katından olsaydı, kuşkusuz içinde birçok aykırılıklar (çelişkiler, ihtilaflar) bulacaklardı. (Nisa Suresi, 82)

efem ayet çelişki aykırılık yok diyor, şimdi bir yer gök yaratma hadisesi var, hani 6 günde
yaratma fln, bir ayette önce yer yaratıldı diyor, diğer ayette önce gök yaratıldı diyor, sizce
bu çelişki yoktur iddasındaki kuran da çelişki demek değilmidir, basit kedi köpek yaratma-
sından bahsetmiyoruz, koskoca gökyüzü ve dünya, gülmemek elde değil, önüne gelen deriye
kemiğe yaprağa ayet yazarsan,sonra ne yazdığını da bilemessin böyle.

nazi at 27 - Yaratılışça siz mi daha çetinsiniz, yoksa gök mü? Onu Allah bina etti.

* // * * 28 - Tavanını yükseltti, onu bir düzene koydu.

* // * * *29 - Gecesini kararttı, kuşluğunu çıkardı.

*// * * 30 - Bundan sonra da yeryüzünü döşedi.

diğer ayet

bakara29 - O ki, yeryüzünde ne varsa hepsini sizin için yarattı . Sonra göğe yöneldi, onları yedi gök olarak düzenledi. O, her şeyi bilir.

muslüman arkadaşları sahneye davet ediyorum, buyrun efm .

sayın gandalf
Bunlar bu şekilde tartışılmaz.Meal üzerinden tartışmak doğru değidir.Biraz önceki iddianizda da gördükki birden fazla yorum yapılabiliyor.

Yukarıdaki meallerde döşemek,yaratmak,düzene koymak şeklinde birbirlerinde farklı anlamda kelimeler kullanılmış.
Bakara süresinde yeryüzünün insan için yaratıldığından bahsediliyor ve göğün düzenlendiği anlatılıyor. Yeryüzü yaratıldıktan sonra göğün 7 kat şeklinde düzenlenmesinden bahsediliyor(yaratılması değil)

Diğer ayetlerde de yeryüzünün yaratılması değilde döşenmesinden bahsediliyor sanırım.Yeryüzünün yaratılmasından bahsedilmiyor.

Sonuçta ben konunun uzmanı değilim ama şunu biliyorum ki meal üzerinden tartışmak özelliklede bu tarz ayetlerde isabetli yorumlar yapmayı engelliyor.Buna rağmen yukarıdaki ayetler bütününde bir çelişki göremedim.

ozgur_beyin 29-07-2007 19:14

Bunlar bu şekilde tartışılmaz.Meal üzerinden tartışmak doğru değidir. child.

Child intime, ne *yapalım, şimdi hepimiz *arapçamı öğrenip tartışalım. *Bu sence mümkünmü.? Böyle olursa, kuran daha inandırıcımı olur?. Bak sevgili kardeşim.Bir şey söyledinmi, olabilirlik imkanlarını da düşünmelisin.
*Bu gün Lübnanda hrıstiyan araplar var. Onlarda senin inandığın tanrıya değil , isa'nın tanrısına inanıyor . Demekki arapça bilmek müslüman olmak için yetmiyor.şimdi bana AMA *deyip, ''isada hak yolundadır'' gibi bilinen hikayeleri anlatma.

dolfen 29-07-2007 19:24

arkadaşlar tartışmaya mahal yok. olayı noktalıyorum...

bi kere bu yer ve gök inşaa işleini benim büyük büyük büsbüyük dedemin yer-gök yapı inş.tahhüt ltd. şti. ihalesini alarak ikisinin de insaasına
aynı anda
başlamıştır.

fakat durmadan içen ve ayılmayan büyük büyük büsbüyük dedem iş gidişatını sürekli karıştırmış ve işçilere durmadan abuk sabuk emirler vererek ikisini birden bitirmeyi başarmıştır.

fakat bu literatürde çelişkilidir.

bu yüzden büyük büyük büsbüyük dedemi kınıyor en derin nefretlerimi sunuyorum...

:D *:o

29-07-2007 19:40

meal üzerinden tartışmayacaksak nasıl tartışacağız, bu çevirileri yapanların hepsi
cahilmi, arapçayı araplardan bile iyi biliyor bu adamlar, kendi kafalarına göre çeviri
yapmamışlar, arap alimleri ile birlikte tartışarak çeviri yapmışlar, ya cildim akıllım.

sizin peygamberin hataları bu kadar olsa iyi, bak sana bir hesap hatası vereyim

Yunus10:3. Şüphesiz ki Rabbiniz, gökleri ve yeri altı günde yaratan, sonra da işleri yerli yerince idare ederek arşa istiva eden Allahdır. Onun izni olmadan hiç kimse şefaatçı olamaz. İşte O Rabbiniz Allahtır. O halde Ona kulluk edin. Hâlâ düşünmüyor musunuz

Hud 11:7. O, hanginizin amelinin daha güzel olacağı hususunda sizi imtihan etmek için, Arşı su üzerinde iken, gökleri ve yeri altı günde yaratandır. Yemin ederim ki, (Resûlüm!): "Ölümden sonra muhakkak diriltileceksiniz" desen, kâfir olanlar derhal "Bu, açık bir büyüden başka bir şey değildir" derler

bak şimdi üstdeki ayetlerde yer gök altı günde yaratıldı diyor değilmi, devam edelim

Fussilet :9. De ki: Gerçekten siz, yeri iki günde yaratanı inkâr edip Ona ortaklar mı koşuyorsunuz? O, âlemlerin Rabbidir.

Fussilet :10. O, yeryüzüne sabit dağlar yerleştirdi. Orada bereketler yarattı ve orada tam dört günde isteyenler için fark gözetmeden gıdalar takdir etti

Fussilet1:12. Böylece onları, iki günde yedi gök olarak yarattı ve her göğe görevini vahyetti. Ve biz, yakın semâyı kandillerle donattık, bozulmaktan da koruduk. İşte bu, azîz, alîm Allahın takdiridir

bu ayetlere göre ise toplam 8 gün ediyor, *sayılarıda çevirirken hata olmamıştır heralde cihld

özgürüm acaba diyorum yazarken kafa nerdeydi, yahu biz basit bir başlık açarken bile
kaynağını fln araştırp en az iki üç kez okuyoruz, bu adam yazdıklarını hiçmi tekrar okumamış

29-07-2007 19:58

Alıntı:

ozgur_beyin";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 84288)
Bunlar bu şekilde tartışılmaz.Meal üzerinden tartışmak doğru değidir. child.

Child intime, ne *yapalım, şimdi hepimiz *arapçamı öğrenip tartışalım. *Bu sence mümkünmü.? Böyle olursa, kuran daha inandırıcımı olur?. Bak sevgili kardeşim.Bir şey söyledinmi, olabilirlik imkanlarını da düşünmelisin.
*Bu gün Lübnanda hrıstiyan araplar var. Onlarda senin inandığın tanrıya değil , isa'nın tanrısına inanıyor . Demekki arapça bilmek müslüman olmak için yetmiyor.şimdi bana AMA *deyip, ''isada hak yolundadır'' gibi bilinen hikayeleri anlatma.

Eğer Kur an nın çelişkilerle dolu olduğunu kendinden emin biçimde tespit etmek istiyorsan,Evet.Arapça öğrenmelisin.Ok?

Görmüyormusunuz bir ayet farklı kişilerce farklı biçimde nasıl yorumlanıyor.

ozgur_beyin 29-07-2007 20:09

Fussilet :9. De ki: Gerçekten siz, yeri iki günde yaratanı inkâr edip Ona ortaklar mı koşuyorsunuz? O, âlemlerin Rabbidir.

Hud 11:7. O, hanginizin amelinin daha güzel olacağı hususunda sizi imtihan etmek için, Arşı su üzerinde iken, gökleri ve yeri altı günde yaratandır. Yemin ederim ki, (Resûlüm!): "Ölümden sonra muhakkak diriltileceksiniz" desen, kâfir olanlar derhal "Bu, açık bir büyüden başka bir şey değildir" derler

*ŞEYHİM GANDALF ben 43 yaşındayım. İnan, bazan bir hafta önce ne yazdığımı unutuyorum. 23 senede yazılan bir kitaptada müsade et ufak tefek yanlışlar olsun. Kırkından sonra beyin bazan şarjı kesiyor demekki.
:lol: *:lol:

*Arşa istiva etmek= tahta oturmak

*Diyanet * ''ARŞ''kelimesini '' Mecazî anlamda, ilahî hükümranlık tahtı demektir'' diye tanımlamaktır
Diyanet bu te-vili yapmak zorunda çünkü ''istiva'' arapçada oturmak demektir.
ARŞA İSTİVA ETMENİN , tam karşışığı ''tahta oturmaktır.''

Ama tefsirciler bu tanıma kırk tane kulp takmak zorunda kaldılar Çünkü bir yere oturmak için. mahluk olmak gerekir.
Yani taratılmış olmak . *Allah mahluk olmadığına! göre buna kılıf bulmak gerekir.İŞTE SİZE BİR KILIF ÖRNEĞİ
sıkılmazsanız okuyun.

http://www.beyan.com.tr/arsiv/2000/ocak/tahlil.htm

.

29-07-2007 20:20

Alıntı:

gandalf";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 84292)
meal üzerinden tartışmayacaksak nasıl tartışacağız, bu çevirileri yapanların hepsi
cahilmi, arapçayı araplardan bile iyi biliyor bu adamlar, kendi kafalarına göre çeviri
yapmamışlar, arap alimleri ile birlikte tartışarak çeviri yapmışlar, ya cildim akıllım.

sizin peygamberin hataları bu kadar olsa iyi, bak sana bir hesap hatası vereyim

Yunus10:3. Şüphesiz ki Rabbiniz, gökleri ve yeri altı günde yaratan, sonra da işleri yerli yerince idare ederek arşa istiva eden Allahdır. Onun izni olmadan hiç kimse şefaatçı olamaz. İşte O Rabbiniz Allahtır. O halde Ona kulluk edin. Hâlâ düşünmüyor musunuz

bak şimdi üstdeki ayetlerde yer gök altı günde yaratıldı diyor değilmi, devam edelim

Fussilet :10. O, yeryüzüne sabit dağlar yerleştirdi. Orada bereketler yarattı ve orada tam dört günde isteyenler için fark gözetmeden gıdalar takdir etti

Fussilet1:12. Böylece onları, iki günde yedi gök olarak yarattı ve her göğe görevini vahyetti. Ve biz, yakın semâyı kandillerle donattık, bozulmaktan da koruduk. İşte bu, azîz, alîm Allahın takdiridir

bu ayetlere göre ise toplam 8 gün ediyor, *sayılarıda çevirirken hata olmamıştır heralde cihld

özgürüm acaba diyorum yazarken kafa nerdeydi, yahu biz basit bir başlık açarken bile
kaynağını fln araştırp en az iki üç kez okuyoruz, bu adam yazdıklarını hiçmi tekrar okumamış

Bakın sayın gandalf

Yerin iki günde yaratıldığını söylüyor değil mi? Pazartesi ve Salı diyelim.,
4 günde gıdaların yaratılıp yayılmasında bahsediliyor değil mi?Bu 4 günlük yaratılışın ne zaman başladığını söylüyor mu? Hayır.
O zaman bu 4 günlük yaratmanın Salı sabahı başladığını varsayalım.Yani salı günü yerin yaratılması sürerken gıdaların ve dağlarında yaratılması başlıyor.Mümkün mü?Evet .Devam edelim.Ne *zaman biter.Cuma biter.Pazartesiden Cumaya 5 gün değil mi?

Göğün 7 gök olarak yaratılması Yeryüzünün yaratılmasından önce olduğunu düşünürsek.Pazartesiden 1 gün önce ,yani Pazar günü başlayıp Pazartesi bittiğini varsayabiliriz.Yani Pazartesi günü de gökyüzüyle birlikte yerin yaratılması birlikte oluyor.Mümkün mü?evet.

O halde sonuç

Pazar yaradılış başladı diyelim.Gökyüzü pazar pazartesi 2 gün
Yeryüzü pazartesi sabah başlayabilir çünkü gökyüzünün yaradılışından sonra olması gerekmez.Pazartesi+salı
Salı günü gıdaların *yaratılması başlasa
salı+çarşamba+perşembe+cuma

Yaradılış
pazardan Cumaya *6 gün

Tabi burada pazar,cuma,salı gibi gün isimlerini siz anlayın diye kullandım.çünkü aslen 6 evrede yaradılış diye düşünüyorum.gün isimleri biraz saçma tabi

Benim kendi görüşüm bu yaradılış süreleri iç içe geçmiş olmalı.Yukarıdaki örnek gibi.Örneğin evrim kuramını düşünürsek her oluşun iç içe geçmiş olduğunu anlarız zaten.Sizin dediğiniz gibi dizgesel bir durum olması gerekmez.

Sayın gandalf yaradılışın bu şekilde olmaması için bir mahsur var mı? *:wink:
Bu benim kendi yorumum tabi.Sizin 8 gün hesabı 6 gün olabilir.Bu mümkün.Tabi en doğrusunu yaratan bilir.

29-07-2007 20:32

:lol: *:lol: *:lol: *süpersin ChildInTime yazacak bişey bualmıyorum, o nasıl hesap öyle

29-07-2007 20:45

Sayın gandalf.
6 günün 6 evre olduğunu düşünen alimler de var.Ben konunun uzmanı değilim elbette.Kendimce yorumlar yapıyorum.Yukarıda yaptığım hesabın mantığı sizin 8 gün bulduğunuzla aynı.

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 23:49 .