Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Tanrı mı Şeytan mı? (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=495)

stingray 27-04-2005 01:15

Tanrı mı Şeytan mı?

Kısa bir sorum var...

Her şeyi yöneten, izni dışında hareket edilemeyen tanrı değil mi?

Cevap evet mi?

Her şeyi yöneten tanrıysa insanları kandıran şeytan mı yoksa tanrı mı? Tanrının izni olmadan şeytan kimseyi kandıramazsa buna tanrı izin veriyor olmalı. Bu durumda niye insanları şeytan kandırdı diye suçluyor bizi kandıran tanrı olmuyor mu bu durumda????????????????

hoara 27-04-2005 10:22

selam stıngray
insanın kendi iradesini iyilik veya kötülük yönünde kullanabilmeside Allah belirlediği kurallar içindedir. dünya hayatının imtihan olması, ahirettte hesaba çekilecek olmamız bunu gözardı edilemeyecek şekilde anlamlı kılar.
şeytanda Allah'a isyan etmiş ve insanları saptırmak için izin istemiştir. Allah'ta imtihanın niteliği bakımından izin vermiştir. insanın şeytanı şuçlaması bir yanılgıdır.

saygılarımla

stingray 27-04-2005 10:44

Bırak şimdi özgür irade masallarını. Ben bu soruya cevap bekliyorum. İnsanı tanrımı kandırır şeytan mı?

hoara 27-04-2005 12:16

şeytan kandırır, insan kendi nefsiyle bu kandırmaya yönelir
ve seni muhattap aldığım için özür dilerim

saygılarımla

27-04-2005 14:38

Sevgili hoara

Kuranın bir çok ayetinde allahın dilediğini müslüman yaptığını,dilediğini kafir yaptığını anlatıyor.Özgür irade nerede devreye giritor öyleyse.Yani kafir olmak yada olmamak allahın elindedir kurana göre.Şu halde kafirlerin ne suçu var?

hoara 27-04-2005 15:48

selam mb365

dilemek konusu Allah'ın bizi saptırmasıyla ilgili eleştirilerilerlede ilgilidir. bu konuyu şu örnekle açıklamaya çalışayım:
Allah kuralları bir sistem içinde belirlemiştir. yani her hareketin bir karşılığı önceden yazılmış-proglamlanmıştır. bilgisayar gibi düşünebiliriz. kişi kötülüğü seçerse o kötülüğün karşılığı olan Allah'ın önceden yazdığı-dilediği sonuca ulaşır. böylece yaptığı kötülük Allah'ın belirlediği bir sonuca ulaşır. bunun dışında hiç bir sonuca ulaşamaz çünkü evrenin hakimi Allah
sistemi kurmuş bunuda insanlara bildirmiştir. böylece kötülüğü seçenler için Allah kötülük dilemiş-yazmış-proglamlamış olur. iyiliği seçenler içinde iyilik dilemiş olur.
bu durumda insan yapacağı eylemi (iyilik ve kötüyü bildiği için) kendi iradesiyle seçer fakat bunun sonucunun belirlenmesi Allah'ın iradesindedir. insan Allah'ın iradesinin neyi dilediğini kutsal kitablar sayesinde bildiği (inandığı için demiyorum) için hangi davranışı seçeceğine kendi karar verir. yani kabaca "ben hırsızlık yapayım ama hapise girmeyeyim" diyemiyor. hırsızlık yaparsa mutlaka hapise gireceği kendisine söylenmiş. buna rağmen hırsızlık yapıp yapmamak kendi iradesinde.

saygılarımla

saygılarımla

27-04-2005 16:26

Dediğini anladım ama soruma yanıt değil ki bunlar.Diyorsun ki allah sistemi kurmuş,kötülüğün cezası bellidir,ancak kötüyü seçmek kişiye kalmış.Ama bu senin düşüncen allahın değil.Deminde söylediğim gibi kuranda allahın dilediğini kafir yaptığı yani kötüyü seçtirttiğini anlatıyor.Bu ayetler çok açık.YİNE SORYORUM:MADEM ALLAH DİLEDİĞİNİ KAFİR YAPIYOR ÖYLEYSE KAFİRLERİN NE SUÇU VARDIR?

hoara 27-04-2005 16:34

Alıntı:

Alıntı:

mb365´isimli üyeden Alıntı
Dediğini anladım ama soruma yanıt değil ki bunlar.Diyorsun ki allah sistemi kurmuş,kötülüğün cezası bellidir,ancak kötüyü seçmek kişiye kalmış.Ama bu senin düşüncen allahın değil.Deminde söylediğim gibi kuranda allahın dilediğini kafir yaptığı yani kötüyü seçtirttiğini anlatıyor.Bu ayetler çok açık.YİNE SORYORUM:MADEM ALLAH DİLEDİĞİNİ KAFİR YAPIYOR ÖYLEYSE KAFİRLERİN NE SUÇU VARDIR?

sayın mb365
ayetlere bakış açımızda farklılık var. oysa ben cevabımı vermiştim. konuya bir bütün olarak bakmakta yarar var.
65/3-herşey için bir ölçü koymuştur ayeti dediğimi destekler niteliktedir.

saygılarımla

27-04-2005 17:58

YA BEN ANLATAMIYORUM YA SEN ANLAMIYOSUN.KURANIN BİR ÇOK AYETİNDE ALLAHIN KENDİ İSTEĞİYLE İNSANLARI KAFİR YAPTIĞINI ANLATTIĞINI SÖYLÜYORUM.ÖLÇÜT MUHABBETİNİ GEÇ.EVET İNSANLAR KÖTÜLÜK YAPARLARSA BİR ÖLÇÜT VARDIR VE BUNA GÖRE CEZA ALIRLAR AMA İNSANLARA BU KÖTÜLÜĞÜ YAPTIRAN ALLAHIN KENDİSİDİR ZATEN.ŞİMDİ BEN DE DİYORUM Kİ BU İNSANLARIN NE SUÇU VAR.

ensareo 27-04-2005 20:04

AMA İNSANLARA BU KÖTÜLÜĞÜ YAPTIRAN ALLAHIN KENDİSİDİR ZATEN.ŞİMDİ BEN DE DİYORUM Kİ BU İNSANLARIN NE SUÇU VAR

senin bu anladığının tersine olan ayetlerde var..sana ne iyilik gelirse o Allah'tan'dır;sana ne kötülük gelirse o senin kendi elinle işlediklerinin yüzündendir...[/b]

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 15:29 .