![]() |
'Özgürlük nedir'; Özgür müyüz?
Yukarıda ki sorunun cevabını bulmaya çalışalım mı?Konuyla ilgilenen arkadaşların düşüncelerini öğrenerek kendimizce bir sonuca varmayı umuyorum.
* *saygılar |
Re: Özgür müyüz?Özgürlük nedir?
sevgili preach, belirli bir aşamada ''özgürlük'' göreceli bir kavramdır. bu yüzden de , kişinin bu kelimeye ,ne tür
anlamlar yüklemesine bağlıdır. sosyal hayatta, binbir türlü özgürlük var. eğer bir işletmen varsa ve bankalara tefecilere hammadde aldığın yerlere ödiyemiyeceğin borcun yoksa mali açıdan ''özgür'' sayılırsın. tabi bunu çeşitlendirmek mümkün. ben bir ön örnek verdim. senin, kastettiğini zannettiğim, özgürlük ise ,bana göre şöyledir. herhangi bir dine ve onun akide ve ritüellerine hiç bir şekilde kaale almayarak, üzerimde hiç bir psikolojik baskının oluşmasına izin vermemektir. |
Materyalist anlamda, evrendeki herşey birbiri ile ilişki ve çatışma halindedir. Bu öncülden yapacağım çıkarım mutlak bir özgürlük söz konusu olamaz. Benim düşüncelerim bu doğrultudadır. Soyutlamalarımız dahi, içinde bulunduğumuz zaman ve mekanla sınırlıdır. Ama çoğu zaman şu soru aklımıza gelir insan gerçekten nesnel olabilirmi, ha keza bilimde. Bilimsel metodlardan tarafım. Her soyutlama öznel değil midirki? Özgü değil midirki?
Gerçek sizi özgür kılar. Saygılarımla; |
özgürlük zorunlulugun kavranmasıdır.
* saygılarımla |
İşte nalaşılması gereken nokta burasıdır, sizin soyutlamalarınız nesnel temellere dayanıyorsa o zaman sizde nesnel olur ve gerçeğe bir adım daha yaklaşırsınız ve nihayetinde ulaşırsınız. Buda teorilerinizi dogma ve metafizik inançlara dayandırmamakla mümkündür, özgür düşünceyi de, özgürlüğü de bu mana da alırım.
Saygılarımla; |
Sevgili dilaver bu forumlarda dindarlar tarafından en çok karıştırılan konu rastlantı-zorunluluk kavramları, ilgisiz yanıtlar gelmeden daha önce yazmış olduğum yazıyı asacağım.
"Metafizik felsefe rastlantı (tesadüf) kavramını zorunlulukla karşıtlaştırmıştır. Rastlantıyı neden - sonuç ilişkisine dayanmayan bir olgu olarak algılıyorlar. Rastlantı da zorunluluktur ama siz olayın tüm gelişim seyrini biliyor ve hesaplayabiliyorsanız. Örneğin, siz uzay gemisindesiniz ve bir meteoru inceliyorsunuz hızını, yörüngesini (istikametini) hesapladınız ve dünyaya abartalım İstanbul’da Fatih semtine çarpacağını hesapladınız bu olay sizin için bir zorunluluktur ama Fatih‘te yaşayan ve olaydan haberi olmayan biri için rastlantıdır. Rastlantı neden – sonuç ilişkisine dayanmaz demek değildir. " Peker Saygılarımla; |
Nesnellik asla kaybedilmemesi gereken bir şeydir.Hemfikirim.Fakat bu kelimede boşluk doldurma amaçlı bir kelime olarak insanlar tarafından kurgulanmış ve orada burada gerekli gereksiz kullanılmaktadır.Tam olarak bilmediğiniz ve kesinliğinden şu an için asla emin olamadığınız şeyler için nesnel olmaya çalışalım.Sonuna kadar da kullanalım bu nesnelliği.Sonuç?...Şudur.Tiyatro sahnesinde olmayı seven şovenistler topluluğunun göz kamaştırıcı gösterisi,eve gidince ışıklar söner kişi kendisiyle başbaşa kalır ve o sonu gelmez sorular sorular ve yine sorular.İşte nesnellik tam da benim tarif ettiğim şeydir.Ben fazla nesnelim.Ben insanın beynindeki soruları görebiliyorsam nesnelimdir.Tüm düşünceleri ve çıkış noktalarını görmek artı bir nesnelliktir.
* * Özgürlükse asla değiliz.Seçme hakkı özgürlük olarak adlandırılamaz. |
Özgür değiliz,olamayız,
Belki çok ilerde özgür dünya kurulur ama bizler göremeyiz Saygılar |
Insan toplumsal bir hayvandir. Sirf bu neden bile *ozgur olmasini imkansiz kilar.
|
Mutlak ozgurluk tanri olmak ile es degerdir.
Hic bir varlik tam ozgur degildir. O yuzden, *varlik tanri , tanri da var olamaz. Saygilar, |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 03:45 . |