Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Tanrı mı, Muhammed mi ? (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=5710)

LifeOwneR 10-03-2008 01:05

Tanrı mı, Muhammed mi ?

Nicedir bir soru işareti olarak aklıma takılanlar arasında günümüzde *Muhammed'in Tanrı dan daha öne çıkmış olması var. Bunun sebepi ne olaiblir. Benmi böyle hissediyorum yoksa *Yurdum Müslümanı mı çok abartıyor? *Tüm müslümanlarda bu böylemidir. misal toplumumuzda tanrı hakkında Enseye tokat ...te parmak fıkralar bile anlatırsın gülünür tövbe çekilir geçilir. fakat muhammed denilince akan sular durur . hakarete yada sorgulamaya gidecek en ufak sözcüklerden bile kaçınılır. bu düşünce akla getirilmişsede binlerce kez af dilenir. muhammed den mi yoksa tanrıdan mı korkuluyor? Korkunun olduğu yerde sevgi olur mu ? Bu durum normal midir ? Normal ise yaratanın yaratılandan geri planda kalması biraz abes durmaz mı ? Bu duruma sebep olan ,müminlerin sevgilerinin kontrol dışına çıkmasımıdır *? Bu durumdan rahatsız olan müminler de varmıdır? Muhammed'i ön plana çıkararak rantlar mı elde ediliyor? Reklam lar Peygamber suretiyle mi yapılmalıdır ?...

Müminlik yıllarımda bu bana ezelden beri dir tuhaf gelirdi. muhammed toplum üzerinde tanrıdan daha çok bir baskı oluşturmuş sanki. *ama o dönemler *sorgulayıcı yada eleştirisel olamadım. hem olsam bile kime soracaktım ? sevgili arkadaşlar bu konudaki fikirlerinizi paylaşırsanız minnettar olurum. *Eğer sadece bana mahsus bir durumsa bu; Yani "yok kardeşim sana öyle gelmiş böyle bir durum yok olmaz olamaz " dersenizde kabulümdür.

saygılarımla

Azazel 10-03-2008 01:37

Re: Tanrı mı ? Muhammed mi ?

Evet. Bu konuya bir başka konuda değinmiştim. Muhammed , İsa ve özellikle Musanın Yehovadan aldıkları ve ondan öğrendikleri büyük bir ikna etme ve inandırma yetenekleri vardı. Bu yüzden o anki toplumun yüksek derecede güvenini kazanıyorlar. E buda günümüze kadar geliyor. Örneğin musanın 1-2 sihirbazlık gösterisi. Sopayı yılana çevirme , denizleri ayırma vs. Sopayı yılana çevirme bilindik birşey ama denizi ayırmayı bilemem. (:

mutluluk35 10-03-2008 02:28

"Süphe yok ki Allah ve melekleri, salevet getirir(ler) Peygamber (Muhammed)'e; ey inananlar siz de ona salevet getirin; tam teslim olarak da selâm verin"

(K. 33 Ahzâb Sûresi, Âyet 56).Bir din düşünün ki,tanrısı elçisine sürekli salavat getiriyor.Sevgili lifeowner,yanılmıyorsun *ama bu dinin mensuplarının da muhammedi tanrıdan üstün görmekten başka çareleri olabilir mi sence?

pante 10-03-2008 20:51

Tanrı mı? Muhammed mi?

Öncelikle Tanrı mı? Allah mı? konusuna değinelim. *
Bir dönem Allah'a Tanrı denilebileceğinin tartışmasını yapardım.
İslamcılar Allah'a Tanrı denmesini kabul etmezler.
Artık ben de Tanrı'ya Allah demiyorum.
Çünkü insanların tahayyül ettiği Tanrı ile Allah arasında önemli farklar var.
Çoğunluk bu farkların bilincinde değil.
Asıl kabullenilmeyecek olan Allah iken Tanrı'nın kabullenilmemesinin karşısında yapılması gereken inadına Tanrı'da diretmektir.
Ama İslam'dan, Muhammed'den bahsederken Allah denilmelidir.

Neden?

Çünkü Allah bir özel ilah ismidir. Kökeni El-Lah'tır.
Diğer ilahlar ise El-Lat, El-Uzza, El-Menat vs. diye isimlendirilmiştir.
Çok ilahlı bir dinde ilahların herbirine özel isim verilmesi doğaldır.
Ama tek ilahlı bir dinde Tanrı'nın özel ismi olmaz.
Çünkü karıştırılacağı başka bir ilah yoktur.

"Tanrı" Türkçe'deki tek yaratıcı ilahın adıdır. Dünyadaki ilk tek ilahlı dinlerin başında gelen "Kök Tengri" yani "Yüce Tanrı" dininin ilahıdır Tanrı. Bunu "Mavi Gök dini" olarak da isimlendirenler vardır. Ama Türklerin İslam'a girişlerinden sonra ilah anlamıyla eşleştirilerek Tanrı kelimesi yozlaştırılmaya çalışılmıştır. Tanrı-lar, Tanrı-ça gibi ekler ilave edilmiştir. Halbuki Türkler hiçbir zaman Tanrıya çoğul eki eklememişlerdir. Tanrı tektir.
İlah anlamındaki Türkçe kelimeler farklıdır. Bunlar Umay ve Kuday'dır, Umay Dişil Tanrısal güç, Kuday da Eril Tanrısal güçtür ve kesinlikle Tanrı değil, ilahtırlar.

Kök Tengri dininin Tanrısı dua etmez, beddua da etmez.
Tanrı küfür de etmez, çirkin lakap takmaz, aşağılamaz.
Hiçbir insana salat edip, salavat getirmez.
Hiçbir insanı sonsuza kadar cehennemde yakmak için yaratmamıştır.
Hiçbir insanı diğer insanlardan üstün tutup "Onu yaratmasaydım kainatı yaratmazdım" dememiştir.
Hiçbir insanı "kainatın efendisi" yapmamıştır.
Hiçbir insana inanmayanı, onun yolundan gitmeyeni cezalandıracağını söylememiştir.
Hiçbir insanı şefaatçi tayin etmemiştir.
Hiçbir taşı, binayı kutsal kılıp onun etrafında dönmeyi emretmemiştir.
Hiçbir insana sınırsız eş ve cariyeyi, çok evliliği serbest bırakmamıştır.
Hiçbir insanın evlatlığının karısıyla nikahını kıymamıştır.

10-03-2008 21:59

Re: Tanrı mı, Muhammed mi ?

Kök Tengri dininin Tanrısı dua etmez, beddua da etmez.
Tanrı küfür de etmez, çirkin lakap takmaz, aşağılamaz.
Hiçbir insana salat edip, salavat getirmez.
Hiçbir insanı sonsuza kadar cehennemde yakmak için yaratmamıştır.
Hiçbir insanı diğer insanlardan üstün tutup "Onu yaratmasaydım kainatı yaratmazdım" dememiştir.
Hiçbir insanı "kainatın efendisi" yapmamıştır.
Hiçbir insana inanmayanı, onun yolundan gitmeyeni cezalandıracağını söylememiştir.
Hiçbir insanı şefaatçi tayin etmemiştir.
Hiçbir taşı, binayı kutsal kılıp onun etrafında dönmeyi emretmemiştir.
Hiçbir insana sınırsız eş ve cariyeyi, çok evliliği serbest bırakmamıştır.
Hiçbir insanın evlatlığının karısıyla nikahını kıymamıştır.PANTE.

Ne yapsak acaba atalarımızın dinine gerimi dönsek :)

gozeneli 10-03-2008 22:14

Muhamed hep tanri`ya akil vermiyor mu?

LifeOwneR 10-03-2008 22:44

Alıntı:

mutluluk35";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 112362)
"Süphe yok ki Allah ve melekleri, salevet getirir(ler) Peygamber (Muhammed)'e; ey inananlar siz de ona salevet getirin; tam teslim olarak da selâm verin"

(K. 33 Ahzâb Sûresi, Âyet 56).Bir din düşünün ki,tanrısı elçisine sürekli salavat getiriyor.Sevgili lifeowner,yanılmıyorsun *ama bu dinin mensuplarının da muhammedi tanrıdan üstün görmekten başka çareleri olabilir mi sence?

Kur’anda, (Allah ve melekler Resule salevat getiriyor, ey müminler, siz de salevat getirin) deniyor. Allah’ın salevat getirmesi ne demektir?

Salat kelimesinin çoğulu salevattır. Allah’ın salatı rahmet etmek demektir. Meleklerin salatı dua etmek, müminlerinki ise Onun şefaatini taleptir. Resulullah sallAllahü aleyhi ve sellemin ismini işitenin ömründe bir defa salevat getirmesi farz, okuyunca, yazınca, söyleyince, işitince ilkinde söylemek vacip, tekrarında müstehabdır.

Görüldüğü gibi salat Kelimesinin anlamı meleklerden insanlara ve tanrıya göre değişkenlik gösteriyor.!!?? Yaratan yarattığına salevat getiriyor ona dua ediyor. Dua etmenin tanımını biliriz. *Tanrı Dua eder mi ? yada açıklanan gibi Rahmet okurmu ? biz insanlarda rahmet okuruz bir başkası icin ama buna vesile olması için bizden daha güçlü birinden talep ederiz inananlarda bu tanrıdır. Tanrının nazarında kendinden baska bir otorite var sanki. ben burdan bunu çıkardım. Tanrı da tıpkı biz insanlar gibi rahmet okumukta yarattığını sürekli anmakta ve yarattıklarına beddua etmektedir. Öyleyse Tanrı gerçekten uslanmaz bir çocuk.??

Saygılarımla

EZ_TuDu 10-03-2008 23:04

Pante ve kurtkan a yüzde yüz katılıyorum... Tanrının varlığını kabul ettiğimizde onun sonsuz bir güce ve hiç bir varlığın başedemeyeceği bir yaratık olarak düşünmemiz gerekiyor... Bu durumda böyle bir yaratığın kime veya neye ihtiyacı olur diye insan kendi kendine soruyor. Elbette cevap hazır, hiç bir şeye ve hiç bir varlığa ihtiyacı olmaması gerekiyor. O zaman dinlerin bize empoze etmeye çalıştığı ve tanrının emirleri ve istekleri diye dayatılmaya çalışılan şeylere ne gerek var. Anlaşılan birileri kendini tanrısallaştırmaya ve bundan çıkar sağlamaya yönlendirmiş. Kişisel fikrim bütün dinler ve peygamberleri dahil kendini ilahi bir varlık yerine koyma sevdasına düştüklerini gösteriyor. Çünkü büyüklüğü konusunda bir fikir sahibi olamayan bu kişi ve din sahipleri bundan faydalanarak menfaatler elde etmişlerdir.

Tıpkı Pante nin dediği gibi tanrının ihtiyaçlarını karşıladığını sanan insanlar aslında başka insanların isteklerini yerine getirdiklerinin farkında bile değiller...

Bu tıpkı birlerinin birilerinin avukatlığını zoraki üstlenmesine benziyor... Yani tanrı kendini temsil edemiyormuki peygamberler avukatlık yapıyor.. Özüne indiğimizde aslında bu bir bakıma tanrıya hakaret sayılır..

Saygılarımla...

spartacus 10-03-2008 23:13

Tanrı mı Muhammed mi? İki biçimde ele alınabilir ve ikiside aynı kapıya çıkar.

Tanrı Muhammed mi?
Muhammed Tanrı mı?

pitxtr 10-03-2008 23:35

Alıntı:

spartacus";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 112471)
Tanrı mı Muhammed mi? İki biçimde ele alınabilir ve ikiside aynı kapıya çıkar.

Tanrı Muhammed mi?
Muhammed Tanrı mı?

İslamda;
Tanrı Muhammed.
Muhammed Tanrı.

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 01:53 .