Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Calismak ve emek harcamak uzerine (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=6389)

sargon 06-06-2008 08:04

Calismak ve emek harcamak uzerine

Bugun bir arkadasimdan bir mail geldi. Cok hosuma gitti. Sonra da bu konuya acaba Islamiyet nasil yaklasiyor diye dusunmeye basladim. Isterseniz once bahsettigim mailde anlatilan oykuyu aktariyim.

Bambu agaci en hizli buyuyen agacmis. Bir gunde 90 cm kadar uzarmis.
Biliyor muydunuz?
ben bugun ogrendim ve inanmadim. Internette aradim biraz. arastirirken
asagidaki yaziyi buldum.
Hosuma gitti.... ya da bunu duymaya ihtiyacim vardi :-)

Çin Bambu ağacının yetişmesi, olumlu ısrar için güzel bir örnektir.
Cinliler bu ağacı söyle yetiştiriyorlar:
....önce ağacın tohumu ekilir, sulanır ve gübrelenir.
Birinci yıl tohumda herhangi bir değişiklik olmaz.
Tohum yeniden sulanıp gübrelenir.
Bambu ağacı ikinci yılda da toprağın dışına filiz vermez.
Üçüncü ve dördüncü yıllarda her yıl yapılan işlem tekrar edilerek bambu tohumu
sulanır ve gübrelenir.
Fakat inatçı tohum bu yılda da filiz vermez.
Cinliler büyük bir sabırla besinci yılda da bambuya su ve gübre vermeye devam
ederler.
Ve nihayet besinci yılın sonlarına doğru bambu yeşermeye baslar ve altı hafta
gibi kısa bir sürede yaklaşık 27 metre boyuna ulaşır.
Akla gelen ilk soru sudur:
Cin bambu ağacı 27 metre boyuna altı hafta da mi? yoksa beş yılda mi ulaşmıştır?
Kuskusuz ki beş yılda.
Büyük bir sabırla ve ısrarla beş yıl süresince, tohum sulanıp gübrelenmeseydi
ağacın büyümesinden hatta var olmasından söz edilebilir miydi? ...

Bir basarinin şartları her zaman çok basittir:

Bir süre için calisin, o sürede tahammül edin, dayanıklı olun, başaracağınıza
daima inanın ve hiçbir zaman geri dönmeyin..

Calisma konusunda bir hadis aklima geldi. Hadisi bulamadim ama cok carpici bir hadisti. Sanirim bulan bir arkadas foruma ekleyecektir. Yanilmiyorsam hadis bir catisma sonrasinda sahabe arasinda calismanin yasaklanmasi konusunda bir sohbet gectigine iliskindi. Boyle bir seyin tartisilmasi bugun bize cok anlamsiz gelebilir. Ancak o donemin ozelliklerini bilen birisi icin cok anlamsiz degildir. Guney ve Kuzey Arabistan'in arasinda kalan colluk bolgede yerlesik bulunan sehirlerde en onemli gecim kaynagi kervancilik yapmakti. Kuzeyden guneye, guneyden kuzeye mal tasiyarak gecimlerini sagliyorlardi. Tarim nerdeyse hic yapilamiyor, hayvancilik olarak da "col gemisi" develerden baska fazla bir hayvan beslenemiyordu. Col kabilelerinin durumu ise hepten kotuydu. Kervan soygunlari yaygin bir gecim kaynagi idi.

Islamiyetin Medine devri ile birlikte muslumanlarin ana gecim kaynagi kervan soygunlari oldu. Her yil en az 8-10 defa kervan soygununa ve bu soygunlarin neden oldugu catismalara giriliyordu. En buyuk gelir kaynagini dogal olarak elde edilen ganimetler oluyordu. Ganimetler, Allah yolunda savasa gitmek ve bunun paylasimi uzerine cok sayida ayet ve hadisin olmasi donemin kosullarindan kaynaklaniyordu.

Islam devleti buyudukce savaslar yoluyla genisleme ve daha buyuk capli ganimetler elde etme olanagi dogdu. Bilindigi gibi fetihler yoluyla buyuyen bircok uygarlikta calisma uzerine bir kultur olusturulmamistir. Ornegin Roma imparatorlugunda Roma vatandaslarinin nerdeyse tek meslegi askerlik idi. Koca Roma yiyecek bugdayini bile disardan getirirdi. Kucuk meslek sahiplerinin hemen tamami da disardan gelen insanlardi. Emek gerektiren butun isler ise koleler tarafindan yapilirdi. Iyi bir Romalinin yapmasi gereken sey iyi bir asker olmakti ve kahramanca savasmak ve kahramanca olmekti.

Bu dusuncelerle calisma uzerine hadislere bakmaya calistim. Bazi sitelerde calisma uzerine olan hadisler aktarilmis, ama bunlarin buyuk kismi direk calisma uzerine degil, daha cok Allah yolunda calisma yada hakedilmeyen kazanc uzerine soylenmis seyler. Birkac hadis ile calismayi kutsallastirmak da denenmis. Ancak butun bir hadis kulliyeti icinde bunlar son derece azinlikta kaliyorlar. Bilindigi gibi hadisler konularina gore siniflandirilmistir. Birkac hadis kitabinda calisma yada emek gibi bolumlere baktim, ama goremedim. Daginik sekilde olan calisma ile ilgili hadisleri bir araya getirip bir bolum yapmaya gerek gormemisler galiba. Asagidaki hadis kitabina bir ornek olarak bakilabilir. Dileyen baska hadis derlemelerine de bakabilir. Konunun oldukca tali bir sey olarak ele alindigi anlasilacaktir.

http://www.enfal.de/HadisElKitabi/index.html

Yukardaki kitapta konu ile ilgili olabilecek tek bolum "Kazanc, Ticaret, Ortaklik, Fiyat" bolumu. Emegi ilgilendiren bir bolum yok ama giyimden, sofraya, sac-sakaldan akrabaliga onemli onemsiz yuzlerce konu var.

Islam dunyasinda calismanin ve emegin onemi ne kadardir gercekte. Yoksa 1400 yil oncesi Arap toplumunun birtakim zorunluluklarinin bir felsefi-dinsel sisteme donusturulmesi bu acidan bir ayakbagi haline mi gelmistir?

aydoe 06-06-2008 08:22

''Islam dunyasinda calismanin ve emegin onemi ne kadardir gercekte.''
İslam Arab için gelmiştir.
Allah din indirdiği kavmin rızkını da düşünmüş ve petrol vermiştir.
Arabın tuzu kuru bize ne oluyor biz niye araba uydukta çalışmıyoruz onu anlamış değilim.
saygılar

sargon 06-06-2008 08:30

Turkler de yerlesik bir kulturden gelmiyorlar ki. Turklerin de en iyi yaptiklari is hep askerlik olmus. At sirtinda savasa savasa, ulkeleri fethede fethede gelisen bir kulturun yerlesik kulturlerin ozelliklerini kazanabilmesi icin epey zaman gecmesi gerekiyor demek ki.

Neva 15-08-2013 10:38

Diyanet dergisinde, calismakla ilgili diyebilecegimiz birkac hadis mevcut.

http://www.diyanetdergisi.com/diyane.../konu-118.html

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 18:21 .