![]() |
Meryem Suresi 64. Ayet
Az önce Meryem suresindeki ayetleri okurken dikkatimi çekti, 64.ayeti Elmalı ve Yaşar N.
Öztürk Meallerinden okuyunca, bu ayetde cebrail konuşuyor sonucu çıkıyor. Elmalı H. Yazır; 64. Bir de biz (Rabbinin elçileri) Rabbinin emri olmadıkça inemeyiz. Önümüzdeki, ardımızdaki ve bunlar arasındakiler hep O'nundur; Rabbin seni unutmuş da değildir. Buda Yaşar nuri öztürk; 64. Biz sadece Rabbinin emrini indiririz/biz ancak Rabbinin emriyle ineriz. Önümüzdeki, arkamızdaki ve bunlar arasındaki herşey O'nundur. Rabbin asla unutkan değildir. Doğrusu böyle bir ayete ilk kez rastlıyorum, bu konuda arapça bilen arkadaşlar ve Müslüman arkadaşların yorumunu bekliyorum. Kuran Allah sözümüdür yoksa Muhammedle Cebrailinde sözleri varmıdır. Saygılar |
Allah'a ait ayetlere örnek:
Bakara-40. Ey İsrail oğulları size in'am ettiğim nimetimi hatırlayın ve ahdime vefa edin ki ahdinize vefa edeyim, ve benden korkun artık benden Bakara-41. ve beraberinizdekini musaddık olarak indirdiğim Kur'ana iman edin, ona inanmıyanların birincisi olmayın, benim âyetlerimi bir kaç paraya değişmeyin, ve benden sakının artık benden Cebrail'e ait ayetlere örnek: Meryem-64. Biz, ancak Rabbinin emri ile ineriz. Önümüzdeki, arkamızdaki ve bunların arasındaki her şey O’na aittir. Rabbin unutmuş değildir. Tevbe-30. Yahudiler, "Uzeyir Allah'ın oğlu" dediler, Hıristiyanlar da "Mesih Allah'ın oğlu", dediler. Bu onların kendi ağızlarıyla uydurdukları sözlerdir. Daha önce inkara sapmış olanların sözlerine benzetiyorlar. Allah onları kahretsin, nasıl da saptırıyorlar! Muhammed'e ait ayetlere örnek: Hud-2. Allah'dan başkasına kulluk etmeyin. Ben size O'nun tarafından müjde vermek ve uyarmak için gönderilmiş gerçek bir peygamberim. Şura-10. Hakkında ayrılığa düştüğünüz herhangi bir şeyin hükmü Allah'a aittir. İşte bu, Rabbim Allah'tır. Yalnız O'na tevekkül ettim ve ancak O'na yöneliyorum. |
Ve ma netezzelü illa bi emri rabbik lehu ma beyne eydına ve ma halfena ve ma beyne zalik ve ma kane rabbüke nesiyya
"önünüzde ve arkanızda ve arasındakileri ve rabbin unuttuğunu sandığınızı rabbin emri ile indiririz" gibi bir mana var. |
--------------------------------------------------------------------------------
Az önce Meryem suresindeki ayetleri okurken dikkatimi çekti, ........ Vallahi tebrikler Sevgili timsah, Müslümanlara Kuran'ı anlayarak okutmak için ateist mi yapsak ne yapsak.. Sorunuza gelince; Kuran Allah sözümüdür yoksa Muhammed'le Cebrail'inde Sözleri var mıdır? ............. Kuran'da birçok kıssa anlatılır. Bu kıssalarda birçok başkasının sözü de vardır. Hz. Musa'nın , Hz. İbrahim’in Eyyüb'ün, Nuh'un eşlerinin birçok peygamberin de.. Normal insanların da. Anladığım kadarı ile Allah beşerin sözünü kendi sözü olarak nasıl söyler gibi bir altta görünen soru aslında sorunuz. Kuran da belirtilen üçüncü şahısların ve Hud 2 deki Ben Gönderilmiş bir peygamberim ayeti, Peygamberin Mazhar olarak Allah adına konuşmasıdır. Yani peygamberin ayeti aktarması demek, O'nun adına konuşması anlamına gelmektedir. Haklı olarak, Allah'ı ayrı bir hâşâ cisim gibi tahayyül ettirip O'ndan aktaranı da aktardığını yanlış aktarmış gibi gösterenlerin amacı; Peygamberin görevine peygamberden sonra soyunmuş olmalarıdır. Dilde de aktarım yaparken bunun örneklerini görürüz zaten. Mesela bir asker koca bir topluluğa gelir ve Kanun namına yürüyün karakola der. Herkez de kuzu kuzu gider. İşte o asker o anda o kanunun ve kanunun koyucunun mazharıdır. O'nun adına siz kelamı o askerden duyarsınız. Asker derki, "Ben Kanun'un bir uygulayıcısıyım" ve bu da aynı zamanda o sözü söyleme yetkisi kanun koyucu tarafından o askere verildiği için tamamen Kanun koyucunun sözüdür. Siz o askere sorarsanız, kimsin kardeşim sen ne diye götürüyorsun beni? O asker der, ben kanunum işte o kadar yürü... Siz o askere derseniz ki, yalnız mısın? Asker derse ki şu tepenin ardında da adam var; Ve asker o adam yerinede der, biz kanunun emri ile buraya geliyoruz. Mazhariyet konusunu açmadan bu tür ayetler hep çelişki olarak kalır durur. Derseniz ki, Mazhariyet neymiş ben inanmam. Bu da zaten ilk başta yapılan inanca bağlı bir tercihtir. İman kapısından girince sorduğunuz sorunun cevabı budur. İnançsızlık kapısında ise bu haliyle soru olarak kalır diğer birçok soru gibi. Mesele, Soruları yaşamımızda azaltmak mı, yoksa çoğaltmak mı? Derseniz ki, Ben Tanrıyı ret ederek zaten senin soru dediklerini kökten hallettim! O zaman bu soruyu soran kim? Demek gerekir.. Selamlar __________________ |
Sayin Okinono ,
En azindan kendi adima inancsizligima bir kilif uydurmak icin , bu sorulari souryor degilim . Inanc zaten adi ustunde , inanmaktir ,sorgusuz sualsiz. Martin luternin cok sevdigim bir sozu vardir aklimda kaldigi ile " Akil dinin en buyuk dusmanidir, O herseyi kabul etmez , dinin soylemlerini suzgecten gecirir ve onu mantiginda irdeler" yuzde yuz bu seklide degil ama mana olarak bu gelgelelim el insaf , bu sitede de soru sorulmayacak dinin en karanlik koseleri kurcalanip supurulmeyecekse, soylermisiniz bu nerde yapilacak ? Bu sureye ben allah meryemleri karistirdi mi konusunda da dikkat ettim ,burda oyle birisi adina soylenen bir sey goremedim , cebrail acik acik , neden ona yahudilerin sordugu sorularin cevabini allahdan alip muhammede getirmedigini acikliyor ,, sonra tam suresini hatirlamiyorum ama tahminin inis sirasina goren bundan sonra gelmesi gereken(mantik olarak) ona yunus'u hatirlatiyor ve sabretmesini soyluyor ,,, Aslinda genel olarak gozden gecirildiginde kurandaki tevrat hikayeleri disinda kalan ayetlerin cogu o gunun toplumsal olaylara,insanlarin muhammed hakkinda soyledigi sozlere yada muhammedin ozel hayatinda meydana gelen vakalara bir cevap bir cozum olarak geliyor , bir cok ayetin inmesinden once o ayete konu olacak olaylar var ayetleri gelis sirasina gore dizebilsek inaniyorum ki bu apacik siritacak ,ve kuran cok daha anlasilir olacak , neyse |
UP !!
Güzel Bir Konu Kuran Sadece Allah Kalemi mi ? |
Kuranda konuşan Allah değildir ama birçok müslüman henüz bunu anlayacak kapasitede değildir.
Kuranda konuşan muhammed de değildir...Buna en iyi örnek Abese suresi ve Saffat... Ancak bunu anlayacak kapasitede Ateist yok. |
Muhammed hacıvat ve karagöz oynatıyor. Perdenin önünden bakanlar, allahın kelamıdır der. Perdenin arkasından bakansa muhammed uyanığını görür.
Aradaki tek fark perdenin arkasına bakacak cesaret ve perdenin arkasının da olduğunu düşünebilecek bir beyin. Kalp ile düşündüğünü sanan bir topluluk perdenin arkasına bakabilecek cesarete de beyne de sahip değildir. |
Alıntı:
Onlar, bunlar, müslümanlar, yahudiler, elbette ateistler yeterince ehil olamadılar. Sen ve tahmin ediyorum ki çevrendeki bir kaç kişi bu kapasitedeler. İnsan sevmenin yalın yolunun, beynini din kelepçesinden kurtarmak olduğunu anladığında o kast ettiğin yalan kapasitenin hiçbir anlamı olmadığını göreceksin. |
Alıntı:
tecrübelerim bana -ceksin ve -caksın ile biten fiillerin boş çıktığını gösteriyor. |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 16:56 . |