Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   İslamda hür irade gerçekten varmıdır... (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=9211)

AYATA 12-03-2009 16:37

İslamda hür irade gerçekten varmıdır...

İslamda hür irade ,Özgür irade varmıdır...varsa bu Tanrı fikrine aykırı değilmidir...Tanrının bilgisi ve iradesi dışında bir irade olabilirmi...bence olmaz.....olmamalı bu Tanrı fikriyatına aykırı...

"Bir kimsenin yaptığı ve yaptırdıkları ona günah kazandırmaz, çünkü her insanın içinde var olan Tanrı'nın kötü ve iyi tarafları vaardır. Tanrı herşeydir ve Tanrı hiç bir şeydir"

diyor Hindu inancı ve İslamda Tasavvuf ekolüde buna benzer şeyler söylüyor aslında tartışılması gereken konu bu olmalıdır.

azınlık 12-03-2009 16:42

Alıntı:

SİRİUS-B´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 159806)
İslamda hür irade ,Özgür irade varmıdır...varsa bu Tanrı fikrine aykırı değilmidir...Tanrının bilgisi ve iradesi dışında bir irade olabilirmi...bence olmaz.....olmamalı bu Tanrı fikriyatına aykırı...

Selamlar,

Herhangi bir semavi dinde hür irade olabilir mi? Olayın özüne aykırı ... herşeye kadir tanrı insanların kaderini onlar doğarken belirlemiyor mu? Kadere inanmak dinin temelidir. Hür irade dini yıkar.

A.

azınlık 12-03-2009 16:48

Alıntı:

SİRİUS-B´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 159806)
"Bir kimsenin yaptığı ve yaptırdıkları ona günah kazandırmaz, çünkü her insanın içinde var olan Tanrı'nın kötü ve iyi tarafları vaardır. Tanrı herşeydir ve Tanrı hiç bir şeydir"

diyor Hindu inancı ve İslamda Tasavvuf ekolüde buna benzer şeyler söylüyor aslında tartışılması gereken konu bu olmalıdır.

İslam tasavvufunun Sufilikten gelme olduğu iddia ediliyor. Ve mutasaffıvların hiçbir zaman Sufiler seviyesine erişemediği söyleniyor. Anlatıldığı şekliyle Sufilik Budizm, Zen, Taoculuk gibi arınma esaslı bir yol. Çok fazla detay bilmiyorum ama anlaşılan tasavvuf, Sufiliği islamla harmanlayıp dejenere etmiş bir ekol.

Günah ile ilgili yukarıda yazılı şeylerin benzerinin tasavvufta olabileceği bana pek mantıklı gelmedi.

A.

K.C. 12-03-2009 17:03

Enam
(111) Biz onlara melekleri de indirseydik, kendileriyle ölüler de konuşsaydı ve her şeyi karşılarında (hakikatın şahidleri olarak) toplasaydık Allah dilemedikçe yine de iman edecek değillerdi. Fakat onların çoğu bilmiyorlar.

Araf
(188) De ki: "Allah dilemedikçe ben kendime bir zarar verme ve bir fayda sağlama gücüne sahip değilim. Eğer ben gaybı biliyor olsaydım daha çok hayır elde etmek isterdim ve bana kötülük dokunmazdı. Ben inanan bir kavim için sadece bir uyarıcı ve bir müjdeciyim."

Yunus
(49) De ki: "Allah dilemedikçe, ben kendime bile ne bir zarar, ne de fayda verme gücüne sahibim. Her milletin bir eceli vardır. Onların eceli geldi mi, ne bir an geri kalabilirler ne de öne geçebilirler."

Tekvir
(29) Âlemlerin Rabbi olan Allah dilemedikçe siz dileyemezsiniz.

Secde
(13) Eğer dileseydik herkese hidayetini verirdik. Fakat benim, "Andolsun, cehennemi hem cinlerden hem de insanlardan dolduracağım" sözüm gerçekleşecektir.

Bakara
(253) İşte peygamberler! Biz onların bir kısmını bir kısmına üstün kıldık. İçlerinden, Allah'ın konuştukları vardır. Bir kısmının da derecelerini yükseltmiştir. Meryemoğlu İsa'ya ise açık deliller verdik ve onu Ruhu'l-Kudüs (Cebrail) ile destekledik. Eğer Allah dileseydi, bunların arkasından gelen (millet)ler, kendilerine apaçık deliller geldikten sonra, birbirlerini öldürmezlerdi. Fakat ayrılığa düştüler. Onlardan inananlar da vardı, inkar edenler de. Yine Allah dileseydi, birbirlerini öldürmezlerdi. Lakin Allah dilediğini yapar.

Enam
(149) De ki: "En üstün delil yalnızca Allah'ındır. O, dileseydi elbette sizin hepinizi doğru yola iletirdi."

Enam
(107) Allah dileseydi ortak koşmazlardı. Biz seni onların başına bir bekçi yapmadık. Sen onlara vekil (onlardan sorumlu) da değilsin.

Enam
(35) Eğer onların yüz çevirmeleri sana ağır geldiyse; bir delik açıp yerin dibine inerek, yahut bir merdiven kurup göğe çıkarak onlara bir mucize getirmeye gücün yetiyorsa durma, yap! Eğer Allah dileseydi elbette onları hidayet üzere toplardı. O halde sakın cahillerden olma.

Nahl
(9) Doğru yolu göstermek Allah'a aittir. Yolun eğrisi de vardır. Allah dileseydi hepinizi doğru yola iletirdi.

Bakara
(213) .... Allah dilediğini doğru yola iletir.

Al-i İmran
(129) Göklerdeki her şey ve yerdeki her şey Allah'ındır. O dilediğini bağışlar, dilediğine azab eder. Allah, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.

Bu kadar keyfiyet içeren ayetle birlikte bir de şu ayet yok mu... diğer tüm söylediklerini unutmuşçasına dalga geçiyor sanki:
Enam
(148) Allah'a ortak koşanlar diyecekler ki: "Eğer Allah dileseydi biz de ortak koşmazdık, babalarımız da. Hiçbir şeyi de haram kılmazdık." Onlardan öncekiler de (peygamberlerini) böyle yalanlamışlardı da sonunda azabımızı tatmışlardı. De ki: "Sizin (iddialarınızı ispat edecek) bir bilginiz var mı ki onu bize gösteresiniz? Siz ancak kuruntuya uyuyorsunuz ve siz sadece yalan söylüyorsunuz."

karadenizli 12-03-2009 17:49

Peki k.C öte tarafta Allah diler cehenneme atar seni.

Biz bunların cevaplarını veriyoruz ömrü boyunca islama küfür eden bir insanın kalbini allah karartır dahada soğutur ama ateist fakat kimsenin inancına saldırmaz-Ahmet altan gibi-onunda allah kalbini islama açar veya böyle olması umulur.

Ahmet altanın "cami ışıklarına bakan çocuk" yazısını okumanızı tavsiye ediyorum

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/...rid=150&gid=61

"İnanmanın huzurundan aklın huzursuzluğuna geçtim"

sahozgur 12-03-2009 17:55

Sayın karadenizli
söylermisin, islamla hiç tanışmamış putperest insanlar ne olacak? Onlar Allahınızın kulu değil mi?

K.C. 12-03-2009 18:09

Alıntı:

ömrü boyunca islama küfür eden bir insanın kalbini allah karartır dahada soğutur
Siz bu lafın doğruluğuna şartlanmışsınız, yapacak birşey yok.
Ben yaşadım ve gördüm. Bu söz benim için baştan sona yalan.. Hem de en kuyruklusundan yalan.

Dini bütün bir mümin'in islam'dan çıkışını hiçbir kılıfa uyduramazsınız. Uydurduğunuz her kılıf gerçeğin kendisine muhalif kalır, yalan olur.. tecrübeyle sabit.

karadenizli 12-03-2009 18:11

Allah adalatlidir merak etme,aklın olmasın
islamla hiç tanışmayanlara birşey olmaz
hiç aklın olmasın,merak etme
kendi kendinize sorunlar yaratıp,dininizi bırakıyorsunuz.

sahozgur 12-03-2009 18:14

Ne demek şimdi islamla tanışmayana birşey olmaz. yani ortadoğuya yakın bir yerde yaşamayan insanın günahı yok mu? Ne güzel adaletmiş yaa..

sahozgur 12-03-2009 18:15

Kendi kendimize sorun yaratmıyoruz. Bu sorunlar insanlar araştırdıkça ortaya çıkıyor. daha islam alimleri bile kendi aralarında birçok konuda anlaşamıyorlar. Birinin ak dediğine diğeri kara diyor. hadislerin doğruluğu tartışılıyor.

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 00:04 .