sargon´isimli üyeden Alıntı
Sevgili Milomanara,
Atatürk ve yeni Türkiye devletinin kurulmasina da bilimsel bakmak gerekiyor. Bunda akil almayacak birsey yok. Olayi kutsal hale getirmeden incelersek gayet acik sekilde gelisen bir sürecin devam ettigini görüyoruz. Atatürk'den önce de cumhuriyet talepleri cokca gündeme gelmis, laiklik gibi konular hic yeni degil, saltanat ve halifeligi kaldirma düsüncesi de var. Atatürk bilinmeyen seyleri kesfetmis, kimsenin aklina gelmeyen birsey yapmis degil, burda bir inanilmazlik yok. Yaptigi sey bu niyetleri hayata gecirmesi ve bu konularda oldukca da tavizsiz olmasi. Bunlar ayri tartismalar. Benim üstünde durmak istedigim Cumhuriyet, Laiklik, Saltanatin ve Hilafetin kaldirilmasi gibi konularin gökten birden bire inmemis oldugu.
|
Sevgili sargon,
Mustafa Kemal'in bir filozof ya da felsefi bir kavramın fikir babası olduğunu iddia edebilecek biri olduğunu sanmıyorum. Zaten değildir. Kemalizm de felsefi bir akım değil, Mustafa Kemal'i destekleyenler anlamında kullanılmış, savaştan sonra altı doldurulmuştur.
Laikliği Mustafa Kemal'in bulduğu bir fikir sanan var mıdır bilmiyorum.
Uygulamaya gelince, Mustafa Kemal, demokrasiden başka bir çok alternatife yönelebilirdi. Rusya gibi sosyalist totaliter bir rejim ya da başka totaliter bir yapı. Demokratik başka bir yöntem bile kullansaydı, örneğin padişahı sepetlemeseydi, meşruti bir rejim getirseydi yine sosyal yapı elverdiği üzere totaliterleşmeye çok açık olacaktı.
Benim aklım almıyor dediğim, Samsun'a çıkışın bir birini izleyen inanılmaz tesadüflerle gerçekleşmesi(mutlaka süreç Mustafa Kemal tarafından çok iyi yönetilmiştir) ve savaşın sonunda kararlılıkla benimsenen rejim.
Çok açık ortadadır ki, siyasi hayatına görece eş zamanlı başlayan S.S.C.B., Afganistan, vs.. bu işi becerememiştir. 80 yıl gibi devletler ölçeğinde çok kısa bir sürede dünyanın 17. ekonomisi olarak stabil bir şekilde hayatımızı sürdüyoruz.
Ben onun iyilerini - kötülerini kendi mantığımca tarttığımda, iyilerinin çok daha ağır bastığını düşünüyorum. Bir keresinde, Yunan ordusunu kandırmayı başardığı bir hamle sonrasına çok güldüğüm "şimdi ananı ...m Trikupis" lafını dediği söylenir, heyecanlandığı, kızdığı, üzüldüğü belli olan lider bir adamdır Mustafa Kemal.
Ben o olmadan şu anda daha iyi şartlarda yaşıyor olabileceğime inanmıyorum. Yanlışlarıyla beraber, içten bir samimiyetle seviyorum bu adamı.