Saygideger Ivan Karamazov;
peki sence algılarımızın oluşmasının sebepleri nedir? bütün bu sebepleri bilip ortaya koyabilir miyiz? -I.K.
Sonucta, epistemolojik olarak, her sey bilgidir ve turevdir ve de insanoglu olmadan, ne bir bilgi olur, ne de bir bildiren olur. Bu temelde sey de dahil; sadece bilgisini bilebiliriz. Kendisini ortaya koyamayiz. Yani, konu "dedim oldu" dur.
Simdi bu temelde; Algilarin olusmasi icin; bir insanoglu ve onun fiziksel yapilanisi ve beynin fonksiyonu dusunce gerekir. Bitde ALGININ KAVRAMLASTIRARAK YANSITACAGI BIR YANSI GEREKIR.
Iste mgara adami piterosku, bunun en guzel ornegidir. Magaradan cikinca; kafasinin ustunde soru ve unlemler belirir ve bunlarin isareti "var" olarak yansir. Yani, soru/unlem isareti var demektir. Sonra soru/unlem isareti varin sorusu, yani yansisi gelir "ne var?" iste bu sorunun cevabi da kavramlastirilarak yansitilacak olan bir bilgidir ve turevdir.
Bunlar benim kendi adima yeterli olan epistemolojik izahdir. Bu da bilimsel baska veriler ortaya konana kadar benim icin yeterlidir.
Yani varlik, ki insanoglunun kendi ve her sey dahil; vari yansiyanin, algisinin kavramlastirilarak yansitilmisidir, bilgidir ve turevdir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
|