Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19-07-2011, 16:42
YasasinBilim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
YasasinBilim YasasinBilim isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Deistic Thought´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
1- Yoktur. Egosunu tatmin etmek ihtiyacı teizmin hayal ürünü tanrılarında vardır.
2- Olabilir. İnsanına göre değişir. Psikolojik olarak konuşmak veya sığınmak istediği tanrıya ihtiyaç duyabilir. Soyutsal olarak.
3- Bunun cevabı yoktur.
4- Evrimin nasıl olduğu çözsek bile, dediğim gibi tek hücreli bir canlıdan insan gibi aklını kullanan bir zeki canlıya aşamalı olarak nasıl ilerlediğimizi anlasak bile, bunların nasıl olabildiği soru işareti kalmaktadır. Aynı şekilde dünya'nın konumunu bilsek bile, nasıl bu kadar mükemmel bir yerde güneşin etrafından tesadüfen yerleştiğini açıklamak zordur. Ay bile olmasa, dünya'nın hali vahimdir. Bu kadar detay ve ince ince düşünülmüş şeylere tesadüfen gibi basit bir kelimeyle açıklanmamaktadır.

Tanrı vardır ama insan onu algılayamaz, yada algılamaya çalışabilir.
sevgili dostum,

son derece dürüstçe cevaplar verdiğin için teşekkür ederim.

okuyucular için kendi görüşlerimi eklemek istiyorum.

2) bazı insanların Tanrı'ya olan ihtiyacı, Tanrı kavramını yaşatmıştır. Teistler (bir dine inananlar) için de, deistler (bir dine inanmayıp sadece tanrıya inananlar) için de bu ihtiyaç Tanrı kavramını beslemiştir.

Tanrıya ihtiyaç olmadan da zorlukların üstesinden gelinebiliyor. Hatta bu, insanı daha güçlü yapıyor.

3) Bu sorunun cevabının olmaması, deizmi zayıflatmakta, agnostizmin (Tanrı vardır veya Yoktur, bu bilinemez) kapısını aralamaktadır.

Deistlikten sonra, bir dönem agnostik olmama sebep olan da bu 3. sorudur.

Fakat, yanıtsız bir soruyla yaşamak beni uzun süre rahatsız etmiştir.
Şu anda kabullenmiş olduğum felsefe (panteizm) beni tatmin etmektedir.

panteizm'den kısaca bahsedecek olursam,

1) Tanrı ve Evren kavramları, farklı kavramlar değildirler. Evren=Tanrıdır.
2) Evren cansız bir varlık değildir. Fizik kuralları çerçevesinde, mikrokosmosta da, makrokosmosta da bir organizma gibi davranır.
3) Evrenin, fizik kuralları dışında metafizik kuralları da vardır.
Bir dindarın duasının kabul olması, bir kahve falının çıkması, telepati, uzağı görme vs bu kuralların içindedir. Bilimin henüz açıklayamadığı, ama açıklamak için uğraştığı bu kurallar da evrenin özelliklerinden biridir.

Not: parantez içindeki açıklamaları, bu konulara yeni olan misafir üyeler için yapıyorum.

saygılar...

Konu YasasinBilim tarafından (19-07-2011 Saat 16:47 ) değiştirilmiştir.