Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13-08-2015, 22:19
yaban adami yaban adami isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

spartacus´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Bilinemez ifadesi öznel çerçeveli ve sorun ciddi, ciddi insanın bilip, bilemeyeceği değil, anılan metafizik öznenin bilinip bilinemeyeceği üzerinedir. Bu zaten, metafizik, herhangi bir anlam veya ifade de bulunulamaz demek yerine, bilinemez yargısı üretmek metafiziğin ön-kabulüdür.

O nedenle soruyorum, bilinemez olan(?!) nedir? İşte buna yanıt lazım.

Zaten daha önce de belirttim, metafizikten köklü ayrılışı gerçekleştiren ateizm-zaten ateizmin özü metafizikten kopuş-, agnostizm ise bu noktada arada-derede kaldığı için sorun çıkıyor.Metafizik argümanları ciddi, ciddi ele alıp bir de bilgi merkezli yargı üretiyor, elinde ise insan hayal gücü dışında hiç bir dayanak olmadan, herhangi bir teorik zemin, hipotez, gözlem olmadığı halde.
Bundan bir veya iki sene önce gene sizinle agnostisizm üzerine tartıştığımızı hatırlıyorum. Eğer doğru anladıysam, metafiziğin ve teolojinin konularının tamamen deli saçması olduğunu, dikkate alıp bilinemeyeceğini söylemenin bile anlamsız olduğunu savunuyorsunuz. Bu bana fazlasıyla kolaycı bir tutum gibi geliyor. Sorunu ortadan kaldırmak yerine ince bir bezle üstünü örtüyorsunuz sanki. İnsanoğlu, hayal gücü dışında hiçbir dayanağı olmayan bu metafizik soruları durduk yere yumurtlamadı; insanın doğaya bakışı, dünyayı anlayış biçimi zorunlu olarak bu soruları ortaya çıkardı. Siz her ne kadar metafizik soruları dayanaksız olduğu için bir köşeye süpürseniz de, insan aklı yüzyıllar boyunca bu soruları üretmeye, varlığın kökenini aramaya devam edecek, kaçınılmaz bir şeydir bu. O yüzden, metafiziği kapı dışarı etmeden önce, metafizik soruların nasıl olup da istisnasız her insan evladının zihnini kemirdiğini sorgulamak gerekiyor.