kartopu´isimli üyeden Alıntı
Sermaye sömürüden ve hırsızlıktan büyür.
|
Peki bu büyümenin yolu değişmiyorsa veya değiştirilemiyorsa, mevcut düzende para kazanmak isteyen birisi, diğerlerini sömürmeyi kendinde hak olarak görebilir mi?
Aptal ve bilgisiz olan insanlar, sırf bu özelliklerinden dolayı sömürülmeyi haketmiş olur mu? Bence olur gibi görünüyor. Madem aptal ve cahil kalmış. O halde sömürülmeyi de haketmiştir. Gerçi burada sadece şanssız olduğu için sömürülenler de var tabi.
Mevcut düzende ben de sömürmeye başlamanın yolunu arayacağım.!
kartopu´isimli üyeden Alıntı
Felsefe, bütün filozofların elinde sandığı en önemli güçtür. Halbuki bu güç sadece dünyaya yı tanımlamaya çalışan onu anlamaktan öteye gitmeyen insan gücünü çok önemsemeyen entelektüel bir üstünlük kurma yöntemi.
|
Burada bahsettiğin felsefi ''üstünlük kurma'' toplumun içerisinde değil, doğaya karşı bilişsel bir üstünlük.
Doğayı anladığımda insanlar arasında statüm pek artmıyor. Ama bilginin verdiği güçle toplumun ve kendimin büyük resim içerisindeki konumlarını daha iyi görebiliyorum.
Doğayı anladığımda, doğanın üzerimdeki kurgularını ve oyunlarını engelleme şansım da oluyor.
Psikolojik bir güç bu.
Doğayı anlamak, toplumu ve insanı anlamayı da kapsar.
Devrimci Marx'ın diyalektiği hem doğada hem toplumda geçerli değil mi? O halde doğanın işleyişini anladığımızda toplumun işleyişini de anlamaya başlamış oluyoruz.
Yine doğayı anladığımda kendimi de anlamış oluyorum. Kendimi anlamak, bana neyin güç vereceğini anlamanın da yolunu açıyor.
Kendimi anlamadan para kazanmak ile kendimi anlayarak para kazanmak arasında da fark var.
Parayı kazanmadan önce veya parayı kullanırken, kendim ne istiyorum sorusunu cevaplamam lazımdır ki bu da felsefeyle mümkün.