3 haftadır forumda yoktum bulunduğum yerde internette yoktu.
Konu Marksizm den anarşizm e dönmüş. Elbette bulunduğumuz zaman anarşizm i tartışmayı dünden daha önemli kılmakta.
Çünkü devlet diye bir mekanizma var ve bu devlet hangi sınıfa ait tartışma konusu. Kılasik devlet sınıflar üstü değildir devlet egemen sınıfın örgütlenme biçimi olduğu bilinir egemen sınıf burjuva ise devlet devlet burjuva devleti egemen sınıf işçi sınıfı ise devlet işçi sınıfınındır.
Bunun en büyük göstergesi vergilerdir
Zamanımızın devleti vergilerin % 85 gibi parçasını tüketimden karşılıyor buna göre devlet herkesin olmalıdır. Ama öyle değil bu devletten ne burjuva memnun ne işçi o zaman bu devlet hangi sınıfa aittir diye bir soru akla geliyor.
Bu sadece Türkiyede değil dünyanın çok büyük kesiminde böyle.
İşte zamanımızda Anarşizm in rolü daha çok tartışılması gerektiğini söylüyor. Anarşizm hepimizin bildiği gibi bütün otoritelere karşı örgütlenme biçimidir.
Bir de yaşamış olduğumuz reel sosyalizm var ki hataları çok fazla Elbette bize bıraktığı miras da çok fazla.
Bana göre Marksizm ve Anarşizm in birbirine en yakın olduğu zamanı yaşıyoruz.(bu benim görüşüm)
Devleti bulunduğumuz zamanı da dikkate alarak tartışmak iyi olacak diye düşünüyorum. Hele ki teknolojinin bu derece ilerlemesi yapay aklın hayata dayatması işçi yerine robotun gündeme gelmesi bize sistemi, insanı ve devleti yeniden tartıştırmak zorunda bırakıyor.
Bence iyi olacak zamanı anlamamızı da sağlayacak.
|