Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Dinlerden Özgürlük > Özgür Düşünce Platformu > Agnostisizm

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 28-10-2006, 01:26
agnostik_ agnostik_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Agnostikleri ateistlerden ayıran soru: ya tanrı varsa?

dünyada 3 büyük felsefe vardır:
1-idealizm(teizm):kesinlikle tanrı var derler.
2-materyalizm(ateizm):kesinlikle tanrı yok derler.
3-agnostisizm:tanrı olabilir de olmayabilir de biz bilemeyiz derler.

agnostikleri ateistlerden ayıran temel soru da herşeye rağmen ya tanrı varsa sorusudur.
saygılar...
Alt 28-10-2006, 01:36
dilaver - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
dilaver dilaver isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

Standart Re: agnostikleri ateistlerden ayıran soru:ya tanrı varsa?

agnostikleri ateistlerden ayıran temel soru da herşeye rağmen ya tanrı varsa sorusudur.

* * * * * * bu soruyu sordugunuz zaman cevabu evet ise ne degişecek hayatımızda?

* * * * * *saygılar
Alt 28-10-2006, 01:38
Üye

orası beni ilgilendirmez.

saygılar...
Alt 28-10-2006, 02:37
vartor - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
vartor vartor isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

Ben bu 'izm"lerin ne oldugunu bilmedigim bir yasta ateist oldum. Aklima, mantigima ters dustu tanri fikri.Adaletini aradim, bulamadim. Buyuklugunu arastirdim, yakistiramadim. Hicbirseye karismadigini, sozde sevgili kullarinin catir catir oldurulmesine seyirci kaldigi gibi, sakat, geri zekali cocuklari yaratmasindaki anlami bir turlu anlayamadim.
* *Benim gibi olanlar hangi sinifa giriyor dersin?

Iman, ask gibidir,gozleri koreltir,beyni muhurler.
Alt 28-10-2006, 03:20
Üye

vartor sen agnostiksin.ateist değilsin.
ateist olsan tanrıya isyan etmezsin.demek ki aklında hala ya tanrı varsa sorusu var.
saygılar...
Alt 28-10-2006, 09:31
spartacus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
spartacus spartacus isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

Agnostik_

Tamam, agnostizm Tanrı olgusuna ya varsa, ya yoksa der, ama agnostik düşünce, İdealizm ve Materyalizm ile tam bir zıtlık oluşturmaz. Kuşku ile kuruntu arasındaki farkı Tanrı konusunda ortaya koyalım.

Kuruntu, elde hiç bir delil olmama durumlarında ortaya çıkar.
Kuşku ise elde önsel verileri olduğu halde, kesin yargıya ulaşılamamsı halinde oluşur.
Tanrısal düşünce ve tanrıya inanış dahilindeki agnos durumlarında, kişi illa herhangi bir dine göre yorumlamak zorunda değildir, metafizik(fizik ötesi, nesneli öngörmeyen) düşünce dahilinde yaklaşım ise idealizme yakınlaştırır.
Tanrı ya yoksa diye düşünmek ile, metafizik olandan yöntem olarak diyalektiğe, yada en azından nesnele yönelmek ise materyalizme yakınlaştırır.

Kısaca bir tepenin iki tarafı gibidir. Materyalizm çıkış ise, idealizm iniştir, agnos durum ise, eğimli bir yerde düz gitme anıdır, yani iniş ile çıkışın(var-yok) arasında kuşkulara dayalı ve çekim kuvveti dahilinde yatay yolculuk. Kuşku süreğen değildir, peşinden sürükler.
Kuşku dahilinde herhangi bir olguya yaklaşım kimseyi agnostik yapmaz. Basit sorular ile felsefi bütünlük ne oluşturulur ama nede sağlanamaz. Bir durakda beklemektesiniz. Belediye otobüsü gelecek ve siz bineceksiniz. Doğru yerde doğru zamandasınızdır ama beklediğiniz otobüsün geciktiği her dakikada, bu otobüs ya gelmeyecekse demek zorunda kalırsınız. İşte o an agnos, anıdır. Ama kuşkunuz ile yaşayamazsınız, çünkü kuşku çekim kuvveti gibidir, otobüs gelecek mi, gelmeyecekmi düzleminde yaşadığınız çelişkide, gideceğiniz yere randevulu iseniz yada önemli bir işiniz var ise, münübüsü yada taksiyi tercih etmek durumunda kalırsınız, işte kuşkunuz sizi fiili bir sonuca götürür. Hatta tam münübüse biner, 10 metre gidersiniz ki, otobüs yanınızdan geçer! Bu bir kuruntu değildir, beklediğiniz yer duraktır, gideceğiniz yere götürecek olan otobüsdür ve önsel verileriniz vardır, bu durumda geç kalan otobüs için kuşku duyarsınız. Gelelim Tanrı için önsel verilerinize?

Evet var demek için önsel veriniz nedir? Yok demek için önsel veriniz nedir, sizi bu kuşkuya iten yada sizde böylesi kuşkuları oluşturan şey nedir? Cevap bunların içindedir, kuşkuda değil ve burada belirleyici olan yöntem olarak kuşku değil, kuşkuya yol açan koşullardır, çözümlenmesi gerekende budur. her felsefe ister öznel-nesnel(idealizm-metafizik) ama isterse nesnel-öznel(materyalizm) olgulardan hareket ediyor olsun, yinede dünya üzerine, yaşam üzerine, toplumsal yapı ve sosyal yaşam üzerine dayanaklar oluşturur, felsefe yaşamın bir parçasıdır, tüm düşünsel edinimlerin bir yöntem olarak bütünlüğünü oluşturur, agnostizm bu anlamda nerededir ve materyalizm hiç bir yere Tanrı koymaz iken, idealizm her şeyi mutlak-idea ifadesi ile tanrıyla açıklar, agnostizme göre Tanrı yaşamın neresindedir? Tanrı yoksa neden kuşku duyulur, var ise neden kuşkulara yol açar? Ortada olan gerçek, ya vardır, yada yoktur, birisi yok ise diğeride yoktur der materyalizm. Nesnelde Tanrı var diyemezseniz ona yokda diyemezsiniz, çünkü gerçek değildir, yoktur der iseniz var olduğunu iddia edenler olmak zorundadır. Gerçekte ise, bir şey var iken ancak yokluğu ile anlam kazanır, çünkü varlığı olumlayan yokluk, yokluğu olumlayan varlıkdır. Tanrı öznel bir kurgudur, varlığıda, yokluğuda oradadır, oysa bir elma kurgu değidir, varlığı, yokluğu tarafından olumlandıkça anlam kazanır. Olumlayanlardan her hangi birisi yok ise, o şey her ne ise gerçekliğide yokdur. Materyalizm tanrıya karşı karşı-iddia olarak yok der, ama nesnel diyalektik-materyalist yöntem Tanrıya ne var nede yok deme gereğini duymaz, gerçekliği yoktur çünkü, var demekde yok demekde onun sorunu değildir, karşı cevap dahilinde ele alır. Henüz netlik kazanmamış kanılarda ise, araştırma denen bir süreç vardır ve o süreç boyunca cevap henüz bilmiyorum, elimde şu veriler var, bu verilere dayanarak şöyle düşünüyorum denir, bu durum felsefi anlamda ayrı bir sonuç doğurmaz. En azından önsel veriniz olmayan her şeyde sadece hiç bir şeydir, bilmiyorum diyebilecek kadar dahi elde veriniz olması şarttır, gerçek budur.

Evet, Tanrı konusunda kuşku için önsel verileriniz nelerdir?

Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.
------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
Alt 28-10-2006, 11:30
zelzeleci zelzeleci isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

agnostik_";p=&quot´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
dünyada 3 büyük felsefe vardır:

saygılar...
Hayır agnostikler ya tanrı varsa diye kendilerine soru sormazlar. Çünkü bu insanın 5 duyusu *ile algıladıkları ve beyindeki elektronların hareketinin ötesinde bir boyuttur. Aslında tanrının var olup olmadığının bilinemeyeceğinin tartışması yoktur agnostisizmde. Bunun tartışılmasının saçma olduğudur. *Tanrının ya da tanrıların olduğunun kabulu, bunlarla ilgili bir çok cevapsız soruyu akla getirir. *Bunun için bilinemeyen ya da belirsiz bir tanrı ya da tanrılar agnostiklerin yaşamında yer tutmaz. * saygılar
Alt 28-10-2006, 12:08
Cemal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Cemal Cemal isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Bulunduğu yer: şirrinmişirrin egemino canlıuzurlu bi sayilgassabasının şirim bi beldesimden tefrişediyom sitteye.

Agnostik_

Tamam, agnostizm Tanrı olgusuna ya varsa, ya yoksa der, .

Hayır agnostikler ya tanrı varsa diye kendilerine soru sormazlar 8O .

Ben bu 'izm"lerin ne oldugunu bilmedigim bir yasta ateist oldum.

vartor sen agnostiksin.ateist değilsin :cry: .

burda 3 insan daa agosnitlik hakkında bi noktaya gelemiyor..
bu işler zor işler heralde..walla zor..

Bençe otobus beklenen yer yannış..
Yanı o duraktan otobus geçmiyo..
orası *-dolmuş duraı sannedersem.. :wink:

'Biri senin hakkında kötü bir şey söylerse
sakın kızma ama şöyle karşılık ver:
Hakkımda bunu söyleyen hiç şüphesiz başka kusurlarımı bilmiyormuş.
Bilseydi, sadece bunu söylemekle kalmazdı!
'
Alt 28-10-2006, 13:08
spartacus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
spartacus spartacus isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

Bençe otobus beklenen yer yannış..
Yanı o duraktan otobus geçmiyo..
orası *-dolmuş duraı sannedersem.

Hehe, bak buda mümkün, zannediyorsun ama emin değilsin
Çünkü o gün ben direksiyondaki şofördüm O gün çok uykusuz kalmıştım, bekleyenler doğru yer ve zamanda beklemişler, zamanı kaçıranları ise heç sorma, uykumu yolda giderdim, neden olmasın değil mi. Böylede olur sannedersem

Tanrı ya varsa? Bu bir kuşku sorusudur, yada kimleri için kuşkulandırma sorusu? Tabi cevabıda ya yoksa oluyor, buda karşıt kuşku sorusu.
Burada kuşkuculuk bir yöntem oluyor, bir felsefe değil.

Diyalektikde ise Cemal, sannedersem yer tutmaz, sannetmezden evvel somut durumun tahlili vardır. Bu bir yöntemdir ve somut durumda bir Tanrı yoktur, tahlilide olmaz, sannedersemde olmaz. Yani işin aslı dolmuşda yok durağıda, bence sende bekliyon sannedersem, somut bi koy bakalımda sannetmekten, debelenmekten bizde, sende kurtulalım

Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.
------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
Alt 28-10-2006, 15:11
Üye Değil

Sevgili agnostik_,

Sanırım sen septizm ile agnostizmi karışıtırıyorsun. (Bir çokları gibi)..

Ben agnostiğim ve tanrı var mı yok mu gibi bir soru sormam. Bu soru sorulması yersiz olan bir sorudur. (Agnostizme göre...) Her düşünceye ters sorusunu soran izm septizmdir.

Agnostikler karasız ya da iki arada kalmışlar değildir. Bu yanlış anlamayı düzeltelim. Agnostikler tanrı olgusunun tanımlanmamış oldugunu düşünürler. Bilinmeyen bri kavramın varlıgı ve yoklugu tartışılamaz.

Sanırım inancınız olduğunu soylediğiniz düşünceyi biraz daha iyi incelemeniz daha iyi olacaktır. Nickinizi de septik_ olarak değiştirmeyi düşünün.

Önerilen Siteler