04-03-2008, 03:08
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Re: Öğretim Kurumlarına Türbanla Giriş Meselesi - Makaleler
Türbanımızı Önümüze Koyup Düşünelim...
Türban bu gidişle külahın yerini alacak gibi görünüyor...
*
Dilimizde külah üzerine çok deyiş vardır:
- Külah giydirmek..
- Külah kapmak..
- Külahları değişmek..
- Külahını önüne koyup düşünmek..
- Ali'nin külahını Veli'ye, Veli'ninkini Ali'ye giydirmek...
*
İktidara geçip de devletin başına oturan takıyyeciler bugün ne diyorlar:
- Amerika'nın talimatını yerine getirmedik, Kuzey Irak'tan kendi istencimizle çıktık...
Yanıt ne?..
- Sen onu benim külahıma anlat!..
*
Artık gizlisi saklısı da yok, her şey açık...
Başkan Bush ya da Savunma Bakanı Gates de bizimkilerin halk karşısında küçük düşeceklerini ya da zorda kalacaklarını düşünmüyorlar; dobra dobra, dolaysız, herkesin gözleri önünde gümbür gümbür talimat veriyorlar:
- Çekilin!..
Zavallı Başbakan..
RTE'ye acıdım..
Karar verilmiş..
Haberi yok..
24 saatte çekiliyoruz...
Eh, biliyoruz, ABD patrondur; ama, her şeyin bir usulü erkânı var; Türkiye Cumhuriyeti dünyanın gözleri önünde hiç bu kadar aşağılanmamıştı...
Gir gir..
Çık çık..
Otur otur..
Kalk kalk...
*
Ya Abdullah Gül?..
Cumhurbaşkanıymış..
Başkomutanmış..
Amerika'nın izniyle yapılan operasyonu fırsat bilip türban üzerine anayasa değişikliğini iki arada bir derede imzalamayı kurnazlık sayıyor...
Türban politikasına Çankaya'da külah giydiriyor...
*
Patron yaman mı yaman...
Kendisinden öylesine emin ki Türkiye'de ne iktidarı takıyor..
Ne de halkı takıyor...
Her şeye kuzu kuzu boyun eğeceğimizi biliyor...
Peki, biz bu hale nasıl düştük?..
Yalnız bir derdimiz var:
- Türban da türban...
Kafaya türbanı takmışız...
Başına türban geçirmiş kadınla kafasını türbana takmış erkek, Amerikan güdümünde tesettür siyasetini devletin tepesine tırmandırıyor; toplumun gündemine oturtuyor...
Devleti yönetmek için de Amerika'nın talimatını bekliyor...
*
Peki, Türkiye bu işin içinden nasıl çıkacak?..
İlk yapılacak iş külahımızı önümüze koyup düşünmek...
Ama anlaşılıyor ki külahımızı eloğluna kaptırdık...
Peki, külahın yerine ne geçti?..
Türban...
Öyleyse, bari türbanımızı önümüze koyup düşünelim...
İlhan Selçuk
Cumhuriyet
|

04-03-2008, 03:09
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Türban, Eğitim ve Yeni Toplum...
Tam bir diyalektik ilişki:
Belirleyici, belirlenen oluyor; belirlenen de, belirleyici.
Sebep sonuç oluyor, sonuç da sebep.
Türbanı eğitimle yarattık...
Şimdi eğitimi türbanlıyoruz.
Türbanı, Osmanlı'dan devralmadık...
Cumhuriyet döneminde eğitimle yarattık...
Önce İmam Hatip okullarını yaygınlaştırdık...
Sonra sadece Kuran derslerinde kızlarımızı türbanladık...
Daha sonra bu uygulamayı bütün İmam Hatip okullarındaki derslere yaydık...
İmam olamayacaklarını bile bile, kızlarımız için kız İmam Hatip okulları açtık...
Yasal olan ve olmayan Kuran kurslarını da yaygınlaştırdık...
Sonuç olarak kızlarımızı eğitim yoluyla türbanladık.
Şimdi türbanı üniversitelere de egemen kılmak istiyoruz.
Böylece yükseköğrenim de türbanlanacak.
Eğitim, insanın ve dolayısıyla toplumun yeniden üretilmesidir.
Dinci politikacılar eğitim yoluyla, toplumu yeniden üretiyor.
Dinci simgelerle donatılmış, dinci çizgide düşünen, davranan, yaşayan bir gençlik, bir halk, bir seçmen kitlesi, bir toplum yaratılıyor.
1940'ların ikinci yarısında başlayan süreç, 1950'de Demokrat Parti 'nin iktidara gelmesiyle ve 1975'te Demirel 'in başkanlığında Birinci Milliyetçi Cephe 'nin kurulmasıyla iki kez büyük ivme kazandı.
Üçüncü büyük ivme, 1980 askeri darbesiyle ortaya çıktı:
Bu darbe ile Türkiye, artık kendini tümüyle dinci toplum mühendisliğine teslim etti.
Eski Genelkurmay Başkanı ve Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay 'ın 1970'lerde dile getirdiği "İmam Hatipler yoluyla milliyetçi, vatanperver gençlerin yetiştirilmesi" politikası, topluma tümüyle egemen olmuştu.
Türbanın iki özelliği vardı:
Birinci olarak, din temelinde savunulmak olanağı vermesinin yanında, erkek egemen feodal toplumun gelenekleriyle de örtüşüyordu.
Yani kadının ikinci sınıf vatandaşlığına koşullanmış olan erkek egemen toplumun çocuk yetiştirme ve kızları örtme eğilimiyle örtüşüyordu.
İkinci olarak, görünür bir simge olduğu için, "biz" ve "onlar" ayrımını güçlendiriyor, türban konusundaki dayanışma duygusunu pekiştiriyor, mücadeleyi kolaylaştırıyordu.
1970'lerdeki yaygın terörün, gençlik ve üniversite anarşisinin temelinde, üniversite yerleşkelerine egemen olmak isteyen solcu ve sağcı grupların kavgası vardı.
Şimdi dinci siyaset bu kavgayı sonuçlandırıyor:
Üniversite öncesi eğitimin siyasal iktidarlar tarafından dinci çizgide düzenlenmesiyle, türban yaygınlaştırılıyor, üniversitelere de egemen kılınıyor.
Artık eğitim yoluyla üretilen nüfus, başta kamu alanı olmak kaydıyla yaşamın her alanında egemen olacak.
Dinci siyaset, erkek egemen toplumsal geleneklerle el ele, dış desteğin de yardımıyla, eğitim yoluyla toplumu yeniden üretiyor, geleceğin Türkiyesi'ni yaratıyor:
Geleneksel-dinci çizgide, türban örtüsü altında...
Emre Kongar
Cumhuriyet
|

12-03-2008, 19:02
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Donumuza Kadar Türbana Battık!
Anayasa Mahkemesi, üniversitelerdeki türban kuralını ortadan kaldıran anayasa değişikliğine ilişkin başvuruyu görüşme kararı aldı.
14 Ocak'tan bu yana ayrıca alevlenen türbanın yargı yanı yüce mahkemede...
Biz siyasal yanını sütuna yatıralım... Daha ilk günden şu değerlendirmeyi yapmıştık:
Anayasada yapılacak değişiklik, türbanı çözmez, düğümler... Sorunun sonu değil, başlangıcıdır!
Ne yazık ki süreç böyle işliyor.
AKP yönetimi türban kuralını eskisi gibi uygulayan rektörlere had-dini bildirme sorumluluğunu Dengir Mir Mehmet Fırat 'a vermiş olmalı... Rektörler bir araya geldi, konuyu mu konuştu; Fırat, başlıyor fırlatmaya... Her türlü sözü edip bir de "Biz onlar kadar ceberut olamayız" demiyor mu?
Güler misin ağlar mısın?
Çözer misin bağlar mısın?
Öyle anlaşılıyor ki, Fırat bugünlerde en çok psikiyatrları düşünüyor. Aklında fikrinde onlar olmalı... Amerika'dakilere sunduğu anayasa taslağına ilişkin tartışmaların arasında buna da değindi. Diyor ki:
"...Baş örterek rejim tehlikeye girmez... Bir doktora başvurarak korkularını yenebilirler. Ben inanıyorum ki bir psikiyatr kendilerine çok daha makul bir şekilde anlatır..."
Bu değerlendirmeyi yapan kişi, AKP'nin Genel Başkan Yardımcısı! Kendisi bir süre önce de CHP Genel Sekreteri Önder Sav 'la "beyin fırtınasına" girişmişti!
Fırat'ın akışı yeterli gelmemiş olmalı ki Zapsu 'yu devreye soktular... AKP'deki tüm görevlerinden istifa eden Zapsu, sonunda başörtüsüne en anlamlı yakıştırmayı yaptı:
"Türban takanların sadece yüzde 50'si inancı yüzünden takıyor deseniz bile, bu yüzde 50'ye türban çıkar demek, sokaktaki bir kadına donunu çıkar demekten farksızdır..."
Bundan sonra akşamları evinde ailesiyle birlikte televizyon seyredenler ekranda Zapsu'yu gördü mü, hemen zap yapsın, yoksa devamı azap!
Bu tarifin neresinden tutabilirsiniz?
Laiklikte hassas bir kişi, bu yaklaşımla mantık üretse; AKP tayfası ne dinsizliğini bırakır, ne halka saygısızlığını!
Zapsu'ya bizim de "zap" lık yanıtlarımız olur, ama bize yakışmaz!
İhracattan sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de tartışmaya katıldı. İhraç fazlası kumaşı türbanda mı kullanacak nedir?.. AKP'nin tutumuna dikkat çeken Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Necla Pur 'a "Kendi işinize bakın" diye çıkıştı.
Siz, üniversiteyi karıştıracaksınız, rektörünü o işe karıştırmayacaksınız!
Olur; bu uyanıklığın patentini alın, ihraç edin!
Yukarıdaki tatsız tabloya eklenecek daha çok kişi var. Girişteki vurgumuzu bıkmadan usanmadan yinelemek gerekiyor:
Yapılan anayasa değişikliği türban sorununu çözmüyor, başlatıyor!
Önü alınmazsa, AKP'lilerin türbana buladıkları karışık kafaları, başka simgeleri de gündeme getirir...
Türbana don da bulaştıktan sonra ne diyelim?
Sözümüz bugünden dışarı, bakın yüzyıllar önce Mevlana ne demiş:
"Kör cehalet çirkefleştirir insanları
Suskunluğum asaletimdendir
Her lafa verecek bir cevabım var
Lakin bir lafa bakarım laf mı diye
Bir de söyleyene bakarım adam mı diye..."
Mustafa Balbay
Cumhuriyet
|

13-03-2008, 00:51
|
|
Üye
|
|
|
|
la sanki cok ileri bir toplumuzda turban yıkıyor her şeyi...alın size vecize
TEMBEL TOPLUMLAR GERİLİKLERİNİ BİRBİLERİNİ KARALAYARAK GEÇİŞTİRİRLER...
Onları bırak yesinler, içsinler, zevk alsınlar; arzu onları oyalasın ilerde bileceklerdir.(hicr-3)
|

13-03-2008, 02:33
|
|
Üye
|
|
|
|
Sevgili spartan, sence ileri bir toplum olmadigimiza göre, geri kalmisligimizin sebebi ne?
|

13-03-2008, 12:00
|
|
Üye
|
|
|
|
mer-orh verdigimi zannediyordum cevap olarak...
yok kardesim yok bunun dinle felan alakası yok....tembelizzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.
bir halt yaptıgımız yok...yiyip içip bilmem ne yapıyoruz...
sizde kalkıyorsunuz...aha bunların yuzunden geriyiz...oldu paşa..zati her yer çamur...yapcak bir şey yok...camurun icinde camurculuk oynuyoruz...o *ona atsın bu buna atsın...
universite diye tutturuyorsunuz...universitelerde ozgun bilgi yok...kopyala yapıstır var...
dusunmeyi ogreten bir sistem degil...ezberci bir sistem...bugun rektor diye tabir ettiginiz aydın insanlar (sozde tabi) *kac öğrencisinin halini hatrını sormuss haa....aydın insan massallah ...ben biyoloji mezunuyum....4 senelik ogrenim hayatımda 1 kere gordum rektoru....o da uzaktan...
rektor dediginiz o sahsa sorun bakalım....ne ogretiyorsunuz universitede...yine o rektor dediginiz sahsa sorun bakalım...dunya sıralamasında universitesi kacıncı sırada....bunları niye gormuyorsunuz...
bundan once herkes bası acık giriyordu...var mı bir gelişme...yokkk...
o zaman iş dinle yada dinsizlikle degil....
olay tembellik.........................
baska da hiç bir şeyle acıklanamaz...adamlar hristiyan...ama calısıyorlar...
eee biz niye calısmıyoruz....vaktimiz yok ki...birbirimize taş atmaktan başka...
birlik ve beraberlik yok ulkede...herkes birbirinin kuyusunu kazıyor...o universitede okuyor gozuken yobaz kılıklılar...yok baskanının arabasına yumurta taş atıyorlar...ama bilmiyorlar ki...devletin arabası o...devlete zarar veriyoruz biz...niye bunları gormuyorsunuz...
tabi ateş başınıza vurmus...dinciler bunlar bir halt olmaz bunlardan....hadi yaaa....
sen kimsin ki ne yaptın bu ulke icin....o zaman kardeşlerim...bırakın bu martavalları da...milletin dininle falan ugrasmadan,bir şeyler yapın...calısın...ulke icin calısın...size ne milletin dininden...
bana anlatarak sanki beni ateist mi yapcanız....yoooo...asla ateist olmam...ee ne bu şimdi...
kör dövüşü gibi...
sacma sapan şeyler...yok Allah yok yok bilmem ne....kardesim ne sen ispat edebiliyorsun yok oldugunu...ne biz ispat ediyoruz var oldugunu...(tabi varlık kelimesi mantıkla celişmedigi surece)
biz diyoruz ki...arabayı nasıl bir tasarlamıs...oooo ne guzel tasarım diyorsun...
bizde evrene aynı sekilde diyoruz...bunu niye ahmakca siz yobazsınız diyorsunuz...istersen bir mantıgına sor guzel kardesim....
iyi calısmalar...
Onları bırak yesinler, içsinler, zevk alsınlar; arzu onları oyalasın ilerde bileceklerdir.(hicr-3)
|

13-03-2008, 12:04
|
|
Üye
|
|
|
|
haa bir de sunu soyliyim..geri kalmıslıgımızın sebebi..surda zaman harcamanızdır...
laa tembelin birini dinsiz yapsanız nolacak..ne geccek elinize...o adam hala tembeldir....

gidin calısın...eger burda bir şeyler paylasıyorsanızda...insan haklarını ihlal etmeyin...yoksa soyledikleriniz boş beleş olur...kendinizi kandırır durursunuz...
|

13-03-2008, 18:33
|
|
Üye
|
|
|
|
Egitim sistemimizin ezbercilige dayandigina katiliyorum.
Kadinlarimiz her zaman caliskandi ama daha önceleri icin erkeklerin caliskan oldugunu söyleyemiyecegim.Bugün durum biraz daha degisik, erkekde ,kadinda calisiyor yada ekonomik durumlar yüzünden calismak zorunda.
Bana göre hersey ekonomiye dayaniyor, gelismis olan ülkelerde arastirmalara büyük paralar harcaniyor,ülkemizdeki durumun ne oldugunu bilmiyorum, ama tahminen hic para harcanmiyordur.
Ekonomimiz düzgün olsaydi bugün ülkemizin sorunlari daha degisik olurdu herhalde.
Bence okuyan bir millet olamamizin sebeplerinden biri yine ekonomiye dayaniyor.Gecim sikintisi ceken biri ekmege verecegi parayi kitap a vermez diye düsünüyorum.
Seni kimsenin Ateist yapmaya calistigini sanmiyorum,sadece din üzerinde yorumlarimizi aciklayip birbirimizden birseyler ögrenmeye calisiyoruz.
Sana iki soru daha sormak istiyorum,
Sence geri kalmisligimizda din adamlarinin da etkisi varmi?
Ülkemizin Seriatla yöneltilmesini istermisin?
Saygilar
|

13-03-2008, 18:38
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Her zamanki gibi bir Spartan yazısı...
Tamam Spartan. Bizler tembel insanlarız. İşimiz gücümüz yok. Ömrümüzün çoğunu bu site başında aynı bizim gibi tembel olan insanları ateist yapmaya harcıyoruz. Çünkü din insanları çalışkan yapıyor. O yüzden bizim gibi tembel yapabilmemiz için ya da tembel hallerini korumamız için ateist olmaları yönünde gayret gösteriyoruz.
Niye bizim gibi burada tembellik yapıyorsun ki sevgili Spartan ? Git 5 vakit namazını 10 vakte falan çıkar. Allah katında bir kaç sevap puan daha kazan. Hem bu şekilde tembellik falan da kalmaz hani, nihayetinde az vücut hareketi değil o namaz...
Spartan, siz mükemmelsiniz. Zat-ı Şahanesiniz. Nevi şahsına münhasırsınız. Buralar sizin o paha biçilmez değerinizle örtüşmüyor.
O yüzden ne mi ?
Saygılar sevgili Spartan...
|

13-03-2008, 19:03
|
|
Üye
|
|
|
|
cok fazla vaktim yok...bir bakıp cıkıcam sadece...mer-orh a cevap veriyorum sorularına...
seriat gelsin mi....hayır istemem...millet secmekte ozgurdur...bu vakitten sonra gelecek şeriat zorbalık olur...o bir zemindi ve zemini hazırlayanlar vardı (sahabe donemi) *şimdi bu zemin turkiye şartlarında hiç bir gurup yada guruplarca hazırlanamaz...o yuzden gelemez...ve istememde...milleti zorla bir şeye inandırmak kadar kotu bir şey yok...
İNSAN SURESİ AYET 3; hak size geldi; artık dileyen iman eder dileyense *küfreder...
din adamlarının etkisi ...ben dinin kimsenin tekelinde olmadıgını yuzlerce kez soyledim...din adamı islamiyetin kendisi demek degildir...
imhotep...lafı tersten anlama...calısmak lazım calısmaaak...sucu ona buna atmak yerine....calısmak lazım....calıssssmaaaakkkk....yeterince acıktır bu...
iyi calısmalar...
|