Bölücü, Ayrılıkçı Hareket ve Türkiye
Terörle bütünleşen bölücü-ayrılıkçı hareketin amacı, temeli, boyutu ve Türkiye'yi bekleyen olası gelişmeler
Küresel ve bölgesel yaklaşımla sorun
HAREKETİN AMACI :
* Türkiye'nin güneydoğusunda yeni bir siyasal yönetim şekli oluşturmak,
* Daha sonra bu yapıyı, "Kuzey Irak" taki yerel yönetimle bütünleştirmek,
* İleri evrelerde bu yapıyı, İran ve Suriye'den koparılacak topraklarla genişletmek,
* Ve sonunda "Büyük Kürdistan" ı kurmaktır.
MÜCADELENİN RESMİ
Hareketin ardında, 1978'de Marksist /Leninist ideolojiyle yola çıkan, daha sonra, "Kürt milliyetçiliği" ne yönelen yasadışı "Kürdistan İşçi Partisi" var. Parti, silahlı mücadeleyi ve terörü bir yöntem olarak kabul ediyor. Bu nedenle de "Bölücü/Ayrılıkçı Terör Örgütü" olarak anılıyor. 3 bin 500'ü "Kuzey Irak" ta olmak üzere Ortadoğu'da 5 bin dolayında silahlı bir güce sahip!.. Temel isteklerini, kendi güdümünde hareket eden, siyasal parti, birlik, dernek ve vakıf gibi sivil toplum örgütleri aracılığıyla dile getiriyor.
Bu kuruluşlar;
* Kürt ulusunun kendi geleceğini özgürce belirleme koşullarını oluşturmak (selfdeterminasyon hakkını gerçekleştirmek)
* Uluslararası hukukta azınlık hakları olarak belirlenmiş politik, kültürel, sosyal ve ekonomik hakları elde etmek,
* Güneydoğu'da ayrı bir toplum ve ayrı bir siyasal yönetim yaratmak için faaliyet gösteriyorlar.
ÖRGÜTÜN TALEPLERİ
"Örgüt" ün ileri sürdüğü genel taleplerin ardında şimdilik "iki uluslu" , "iki bölgeli" federasyon yatmaktadır.
Bunun ilk adımını oluşturan istekler:
* Ayrı bir ulus varlığının tanınması,
* Anadilde eğitim ve öğretim,
* TBMM'de farklı ulus kimliğiyle temsil,
* Yerel yönetimlere özerklik verilmesidir.
HAREKETİN BOYUTU
"Hareket" in ardında, Türkiye Cumhuriyeti yurttaş kimliğinden tatmin olmayan, bunu yeterli görmeyen ve yeni bir ulusal kimlik arayışı içinde olan grupların girişimleri yer almakta!.. "Hareket" bugün Kürt asıllı kitlelerde ulus bilinci ve vatan bilinci oluşumuna doğru yönelmiş durumda.
"Örgüt" , vatan olarak kabul ettiği bölgenin Türkiye Cumhuriyeti tarafından işgal altında tutulduğunu, kültürel hak ve özgürlüklerin engellendiğini ileri sürüyor. "Bu topraklarda kurulacak bağımsız bir devletin bayrağı altında yaşamak" gibi daha geniş daha kapsamlı hak ve özgürlükler istiyor!..
Resmi doğru okuyabilmek için, gelişmeleri önce küresel, sonra bölgesel ve daha sonra da yerel bir bakışla görebilmek; önce dünyayı, sonra Ortadoğu'yu, daha sonra da Türkiye'yi anlayabilmek, oradan da Güneydoğu Anadolu'ya uzanmak gerekiyor!..
Sorunların temelinde küresel güçlerin dünyayı kendi çıkarları doğrultusunda "siyasal şekillendirme" girişimleri yer alıyor. Türkiye bugün böyle bir girişimin hedefi!.. Türkiye'nin siyasal resminin- özellikle de rejimin ve sınırlarının - değişmesini amaçlayan ülkeler bir şekilde bölücü/ayrılıkçı hareketten yararlanma yoluna gidiyorlar. Bu ülkelerin başında ABD ve bazı AB ülkeleri geliyor.
|