Re: Yeni bir sosyalizm istiyorum.
Sosyalist toplumda,
1- Çok partili ve çoğulcu bir parlamento mu olmalı yoksa sadece emekçileri temsil eden bir parti yeterli mi?
2- Geniş sivil toplum örgütlenmeleri olmalı mı yoksa emekçi partisinin egemen olduğu toplumda bunlar zaten gereksiz mi?
3- Üretim araçları (fabrikalar, tarlalar, mağazalar, bürolar vs.) kamu mülkiyetinde mi olmalı yoksa özel mülkiyette mi olmalı? Yoksa bazı üretim alanlarında devlet bazılarında özel teşebbüs mü olmalı?
Vgm arkadaşımız yeni bir sosyalizm istiyor,onun için klasik sosyalist yapılanma veya marksit leninist komünist yaklaşımla değil yeni bir sosyalist açılım getirmemiz gerekiyor.
Sosyalizm veya komünizm isterken ne amaçlanmıştır?Sınıf sömürüsünün ortadan kalkması,zaman içinde sınıfların ortadan kalkması ve üretimin toplumsallaşması.
Amacımız budur,
Halk iktidarı ve eşitlikçi bir toplum en geniş bireysel demokrasi yaratılmalıdır.
1-Halkı temsil edebilcek parti içi demokrasinin olduğu tek parti olmalıdır.
Önemli olan partinin *demokratik yapılanması ve tabandan inşasıdır.Halkın partisi olmalıdır.
2-En geniş anlamda örgütlü toplum yaratılmalıdır.En küçük birimden örgütlenme başlamalı ve partide temsile kadar gitmelidir.
3-Küçük ve ortaboy işletmeler kişilere ait olabilir.Topraklar *işleyenlere ait olmalı belli bir büyüklüğün üstüne çıkmamalıdır.
Büyük işletmeler ve büyük fabrikalar kamunun olmalıdır.
''asla değişmeyecek hükümler getirdiğini iddia etmek,aklın ve ilmin gelişimini inkar etmek olur''
|