Tanrinin Kralligi ne zaman bitti, ne zaman basladi?
Son gunlerde Yehova Sahitlerinden bir grup ile tanistim, firsat buldukca geliyorlar. Tartismaya da cok meraklilar. Bu sayede epey sey ogrendim haklarinda. Konulardan birinden baslayayim dedim: Tanri'nin Kralligi.
Hiristiyanlik Elestirisi calismamizi okuyanlar hatirlayacaktir. Tanrinin Kralligi tartismasi onemli bir tartismadir. Cunku kucuk Israil kralligi Babil'liler tarafindan yikildiginda, Tanri, Eski Ahit'te kendi kralligini yeniden kuracagini vaad etmistir. O donemin Yahudileri icin tanrinin kralligi ile Israil kralligi ayni seydir. Kralliklarinin yikilmasi tanrinin kralliginin da yikilmasidir. Israil tahti "Yehova"nin tahtidir.
Bu taht Nebukadnezar'in tekmesiyle yerle bir olunca Yahudiler, merakla kralliklarinin ne zaman kurulacaklarini sorarlar kendilerine.
Hiristiyanlik ortaya cikinca tartisma surer. Acaba gonderilicegi soylenen yeni kral-mesih Isa midir? Inciller israrla Yesaya'da ve diger Eski Ahit kitaplarinda bahsedilen mesihin Isa oldugunu kanitlamaya calisirlar. Ama tanrinin kralligi artik yerde degil goktedir. Boylece Israil kralliginin yeniden kurulmasi tartisma disina cikar. Bu sefer bu gokteki Tanrinin Kralligi sorusu ortada kalir. Tanrinin gokteki kralligi ne zaman yeniden kurulacaktir. Isa, bunun zaten Hiristiyanlikla birlikte kurulmus oldugunu soyleyen ifadeler kullanir, ama henuz kurulmamis, pek yakinda kurulacak oldugunu belirten ifadeler de kullanir. Isler iyice karismistir yani. Tanrinin kralligi kurulmus mudur, kurulmamis midir?
Ben simdi Yehova sahitlerinin cevabini anlatacagim. Kurulmustur. Ama Isa'nin zamaninda degil. 1914 yilinda. Nasil mi oluyor? Basit bir hesapla aciklayayim.
Konu sargon tarafından (24-05-2008 Saat 03:45 ) değiştirilmiştir.
|