Etik değerleri oluşmamış insanın ateist olmasında sakınca görmüyor musunuz?
Merhaba,
Bu soru kafamı kurcalamıştır hep, son zamanlarda seri katilleri okuyorum, Ukrayna'da chikatilo diye bir adama 78-90 yılları arasında (bilinen) 52 kişiyi öldümüş, Çin'de Yang Zhiya diye bir adam 65 kişiyi öldürmekten 2004'de idam edildi. Amerika zaten bu konuda ünlü.
Entellektüel birikimi olmayan, etik değerlerden yoksun insanları hırsızlık, cinayet, tecavüz gibi suçlardan uzak tutan din midir?
İran, Endonezya gibi koyu müslüman ülkelerde bile seri cinayetler olmuş. Ne mutlu ki ülkemizde henüz böyle bir utanç yok.
Her neyse, asıl sorumuza gelelim, din cahil için gerekli midir? Bu çelişkili bir durum çünkü gerekli dersek cahil insanların dinleri adına yaptıklarını da doğal karşılamalıyız. Yok gerekli değil dersek, üzerinde hiç bir baskı olmayan oto kontrolsüz, güdülerine göre hareket edebilek ve her hangi birimizin hayatını mahvedecek potansiyelde milyonlar düşünmeliyiz. Aynı İtalyan sanatçı Pippa Bacca'nın tesadüf ettiği canavar gibi.
Benim fikrim, Ülkemizde hızlı şehirleşmeden kaynaklanan hızlı değer erozyonu yakın zamanda inanılmayacak şuçlar görmemize neden olacak(bebek tecavüzcülerini görmeye başladık bile). Sanıyorum ki bir çoğunuz "eğitim şart" diyecektir. Ama görüyoruz ki konuştuğumuz akademik eğitim değil insan olma eğitimi, değerlere sahip bireyler yetiştirmek. Bu da ülkemizde malesef başarılı olduğumuz bir konu değil. Demek istediğim bence bu ülkede İngiltere'de olduğu gibi dinle alakası olmayan 90% nüfusu yakalamak mümkün değil, en aznıdan bu yüzyıl içinde. Bu yüzden ben ılımlı müslümanları kucaklıyorum. İyi ki varlar.
Sevgiler,
|