Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 23-10-2005, 23:56
sargon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
sargon sargon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Onur Üyesi
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

Standart RAB neden İbrahim ve İbrani'ler seçmiş?

"Üç 'İlahi' dinin bütün peygamberleri neden Ortadoğulu" başlıklı tartışmanın devamıdır. (ege-sum'a cevap)

size şu kadarını söyleyim kutsal kitabı ne kadar tartışırsak tartışalım size faydası olmayacak oradaki etik hükümler inanmadıktan sonra size bereket sağlamayacaktır düşüncesindeyim bu da benim hipotezim (ege-sum)

sevgili ege-sum, benim bir din arayışım yok. Dolayısıyla bana bereket sağlayıp sağlamayacağı üzerine hiç düşünmedim bile şimdiye kadar. İnananlar böyle mi düşünüyorlar, kendilerine bir bereket mi bekliyorlar, o konuda da pek emin değilim. Herkesin farklı nedenleri vardır kuşkusuz. Ben sadece merak ettiğim için okuyorum. İnsanoğlu'nun binlerce yıllık temel güdülerinden biri atalarımınızın torunları olarak bizde de var. Bu merakımız sayesinde uygarlıklar yaratmışız, bilim, din, sanat, ahlak vs. yaratmışız.

önce ilk hedefimizin bir yaratıcıya inanmak olduğunu düşünmek gerekiyor (ege-sum)

Bunu söyleyince tartışma bitmiş demektir zaten. Ben ateistim ve dolayısıyla da böyle bir hedefle tartışmak gibi birşey benim için hiçbir anlam taşımıyor. Ben, size bunları tartışmak için önce inanmamanız lazım diyor muyum?

o sorguladığınız şeylerin hepsinin çok geniş araştırması var ve o kadar derin bir araştırma ki arkolojiden tutun bir sürü bilimsel çalışma yapıldı ve halen atehistler çürütmeye çalışıyor tabiki bu güzel birşey araştırmak kötü değil her tarafını sorgulamak gerekiyor dinin ki batıl bir din olmasın seçtiğimiz din ...(ege-sum)

Güzel. Varsa bu kaynakları tartışalım. Benim önceki tartışmalarda sunduğum argümanlara kimler nasıl karşı çıkmışlar. Mesela İbrahim ve İbrani'ler neden seçilmişler, yada Eski Anlaşma'daki çok sayıda olan ikili anlatımların nedeni nedir? Soruları uzatabiliriz.

musa,ibrahimin yaşadığını bile bilemeyiz demişsiniz bunu birşeye dayanarak söylemeniz gerekiyor fakat tahmini olduğunu varsayıyorum... çünkü bununla ilgili belirtiler var tarihe bakıldığında en azından o dönemin firavunu kesin olarak biline biliyorsa sizin mantıkla aynı şekilde musa da biline bilir...(ege-sum)

Ben Musa ve İbrahim'in gerçekten yaşayıp yaşamadığını bilmiyoruz dedim. Şu ana kadar bu saptanamadı. Ama tabii ki saptanabilir. Bu kişiler gerçekten de yaşamış olabilir. Ben mucizelerin olmadığını söylerken "bu kişiler yaşamamış olduğu için" gibi bir gerekçelendirme yapmıyorum zaten.

buna girmiyeceğim çünkü sanırım bununla ilgili çok araştırma var çünkü orta çağdan sonra çok araştırıldı dini kabul etmeyen kişiler tarafından hatta Atahist ama sonradan hristiyan olan birinin kitabını okumuştum ve bu konuları araştıran ve iman eden birçok insan var... (ege-sum)

Bu konunun iman etmekle ne ilgisi olduğunu anlayamadım aslında. Musa yada İbrahim yaşamış olsa da olmasa da bu benim düşüncemi değiştirecek birşey değil ki..

mucizelerin gerçek olmadığını bilim adamları idda etmiştir...
ingiliz bir arkadaşım anlatmıştı o da tv de seyretmiş bilim adamları denizin ikiye bölünmesi konusunda bir öneri atmışlar ortaya demişlerki farklı nedenlerden olabilir bu olay ve araştırmaya başlamışlar ve hatırlamıyorum rakamı fakat ayak bileklerinde bir suyu bölmek mümkün sonucuna varmışlar ve o dönemde su seviyesinin az olduğunu ileri sürmüşler ve diğer bilim adamları gülmeye başlamışlar o zaman büyük bir mucize demişler çünkü firavun ve askerleri o kadar az suda boğulmayı başarabilmişler diye buna benzer bir sürü araştırma yapılıyor (ege-sum)

Arkadaşınız işi alaya almış, yada anlatılanları anlamamış olabilir. Siz de mi bilim adamlarıyla dalga geçen bizim bazı İslamcı arkadaşlar gibi düşünüyorsunuz? Bu konuda hıristiyanların daha fazla yol almış olması gerekirdi. En azından benim konuştuğum misyonerler bilim başka şey diyor, ama ben kutsal kitabın dediğine inanıyorum deyip, tartışmayı sürdürmüyorlar.

put denilen şeyin rabbin sembolü olduğunu düşünmüyorum insanlar farklı şekillerde düşüne bilirler ancak put pereslik çok farklıdır şu an ise modern put pereslik var bazı insanlar benim Allahım para diyor bu da farklı bir put perestlik olarak bakıyorum... (ege-sum)

Sizin inandığınız Rab'bin sembolü olmayabilir. Ama putperestlerin inandıkları tanrıların sembolüydü. Para'ya tapmayı espri olarak alalım. Putperestlikle bir ilgisi yok. Putperestlik tarihsel bir olgudur. Lütfen ciddi kanıtlar getiriniz.

eski anlaşmada şu var tanrı diğer milletleri diğer uluslara yol göstermesi açısından israillileri önder belirliyorlar fakat ülkemizde yahudilik ırkçı bir din olarak tanınıyor...tabi insanlar okumadan kulaktan dolma bilgilerle bunu söylüyorlar belkide siyasi şeyler yüzünden böyle söz ediyorlar....
ama şu gerçek israil oğulları ile rab anlaşma yaptı o anlaşmanın bazı kısımları sadece israil oğullarını ilgilendirir... (ege-sum)

Bu iddia tartışılır. Eski Anlaşma'da RAB, İsrail'lilere diğer kavimler yol göstermesini mi yoksa onları yoketmesini mi öneriyor. Hemen bir örnek vereyim:

"Tanrınız RAB mülk edinmek üzere gideceğiniz ülkeye sizi götürdüğünde, önünüzden birçok ulusu -Hitit'leri, Girgaşlılar'ı, Amorlular'ı, Kenanlılar'ı, Perizliler'i, Hivliler'i, Yevuslular'ı, sizden daha büyük ve daha güçlü yedi ulusu- kovacak. Tanrınız RAB bu ulusları elinize teslim ettiğinde, onları bozguna uğrattığınızda, tümünü yok etmelisiniz. Bu uluslarla anlaşma yapmayacaksınız, onlara acımayacaksınız." (Yasanın Tekrarı, 7:1,2)

Görüldüğü gibi daha çok katliam emirleri var. Yine de ilerleyen bölümlerde İbrani'ler bunların hepsini tümüyle katletmezler. Bir kısmını köle gibi çalıştırırlar. Benim Yahudilere bir düşmanlığım yok. Çok acılar çektiler, şimdi de acı çektiriyorlar. Tarihin bir cilvesi. Tarihe çok büyük katkılarda bulundular. Ne yazık ki, çok sert bir din anlayışları var.

sizden ricam rabbe sorun en güzel yanıtı size o verecek "yukarda biri var mı ? ,gerçek nedir ?" bu soruları samimiyetle rabbe sormak gerekiyor...

Bu soruyu kendime yıllar önce sordum ve olmadığına karar verdim. 20 yıldır ateistim. Modern toplumsal yaşamın bize öğrettiği toplumsal ahlak ilkeleri ve değerleri çerçevesinde bir yaşam sürdürüyorum ve bu değerlerim beni sevgiyle, saygıyla kuşatıyor.

Saygılarımla..

Önerilen Siteler