Sol el ugursuz mu? solculukla bir bagi var mi?
Saygideger desmond;
Bu sol elden dolayi, ailem; agabeyimi, sag elli yapabilmek icin cok ugrasmislar. Ama ne yaptilarsa, tam basaramamislar. Fakat agabeyim-ki ateisttir-simdi iki elini de kullaniyor. Ben, dogunca, benimde solak oldugumu farkedince, once bir sasirmislar; ama agabeyim gibi, beni sag elli yapmaya ugrasmamislar. Bende, su an sag elimi sadece yardimci ve tasima araci olarak kullaniyorum. Cunku solagim.
Yalniz, benim solak olmam, bana ugursuzluk getirmedi. Zaten, mistisizme ve spekulatif uretime inanci olan biri degilim.
Elden ziyade, kimin ne oldugunu onun dusuncesi ve davranisi ortaya koyar. Solcularin, ne oldugunu ve neden oyle oldugunu algilamak icin; takip ettikleri ideolojiye, cagin ne kadar gerisinde olduklarina ve buna paralel olarak urettikleri dusunce ve davranisa bakmak; bu dusuncenin, halka birseyler verip vermedigini; onlari kutuplastirici mi? yoksa birlestiricimi? bir icerik tasidigini, halkla kucaklasabilme olanaklarini ve halkin gozlerindeki yerlerini iyi etud etmek ve sorgulayip nedenlemek gerekir. Olmayan solun olamayan birliktelik nedenlerini, neden birlesecek bir ortak nokta bulamadiklarini, amaclarinin ne oldugunu, bu amaca yonelik bir taktik ve stratejilerinin olup olmadigini v.s. iyi algilamak gerekir.
Ayrica, 21. yuzyildaki "sol" un yerini ve islevini de iyi bilmek gerekir. Ayrica Turkiyenin cag olarak 18. yuzyili yasadigini da unutmamak gerekir.
Not:Bu yaziyi, desmond arkadasa cevap olarak yazmistim. Kotasi dolmadigindan, basligi kilitlenmis, o yuzden bende yeni baslik acmak zorunda kaldim. Cuku yazimi yazmistim.
dilaver, basligi kilitlemeyi, ben yazimi yollamadan hemen once basarmis. Ne yaparsiniz "kader" iste.desmond arkadas sol el kullanimi ile solculuk arasinda bir soru bagi kurmus, bu yazim ona cevaptir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Konu evrensel-insan tarafından (31-08-2008 Saat 18:37 ) değiştirilmiştir.
|