Ateizm'in Tanımsızlığı Sorunu
Bu başlığı açmayı uygun gördüm. Çünkü sitedeki neredeyse bütün ateistlerin düştükleri bir açmaz var. Tanrı ve ona atfedilen işkenceci vasfı ve buradan çıkarsadığım ateizmin tanımsızlığı problemi...
Öncelikle siz bir ateistsiniz ve ateist gibi davranmak durumundasınız. Ateist bildiğiniz üzere "tanrıtanımaz" demektir, "Tanrı'nın işkence yaptığına inanmaz" demek değildir. Siz Tanrı'ya inanmayı onun "iyi" olması şartına mı bağlıyorsunuz? Farz edin Tanrı var ama işkence yapmaya bayılıyor. Sırf böyledir diye "Tanrı" yoklaştırılabilinir mi? Bu birinci probleminiz...
Ateistler olarak ikinci probleminiz ise, Allah'ın işkenceci bir varlık olduğu tezini sıklıkla işliyorsunuz. Tanrı'ya inanmıyorsanız, işkencesine de inanmazsınız olur biter. Ama siz Allah'a işkence yapmayı yakıştıramıyorsunuz. Çünkü siz Allah'ın işkence yapmaması gereken bir varlık olduğunu düşünüyorsunuz. Niye böyle düşünüyorsunuz? Çünkü kafanızda bir Allah modellemesi var. Buradaki pek çok ateistte olduğu gibi... Siz bir ateist olarak bu Allah modelini nereden esinlendiniz? Öyle ya, siz bir ateistsiniz. Eğer Tanrıtanımaz iseniz, model-tanımaz da olmanız gerekir.
Evrensel-insan bir zaman çok yerinde bir tespitte bulunmuştu: "Buradaki ateistler ateist değil, anti-teist'dir" demişti. Sonuna kadar katılıyorum. Ateist olabilmenizin önünde "A" sorunu vardır. Yani ateizmin ilk harfi olan "a". Ateist olabilmeniz için önce teist olma zorunluluğu vardır. Teist olmadan teist gibi düşünülemez. Teist gibi düşünebilmek için de o çok övündüğünüz ateizminizden feragat edeceksiniz. Mesela "apolitik" politik olmayan demektir. Ben "apolitik" olmaya karar vermişsem ilk başta "politik" olmakla ilgili bilgimin, tecrübemin olması gerekir. Yani politikliği tanımlayamadan apolitikliğe geçemem. Eğer bir davranış için “amoral” deniyorsa, “moral” olan öncelleniyor demektir. Yani moral olan tanımlanmıştır, ne olduğu biliniyordur ama kabul edilmiyordur. Şimdi bu örnekten hareketle sizin Tanrı idesini tanımlayabildiğinizi varsayıyorum. Aksi takdirde “a”teist olamazdınız. Bu seferde siz tanımını yapabildiğinz bir şeye inanmayacaktınız. Tanımı yapılabilen bir şeye inanılmaz mı? Kedinin tanımını yapabiliyorum ama varlığına inanmıyorum: Bunun adı paradoks…
Kafanızda bir Tanrı tanımı var. “A”teist olduğunuza göre… Düşünce ve bilinç var olmayan bir şeye tanım aramaz. “Ben de aramıyorum” zaten diyorsanız, ben de şu soruyu sorarım: Tanımını aramadığınız bir şeyin üzerinden nasıl oluyor da tersi istikamet de, o varlığın var olmayışı üzerinden bir aidiyeti sahiplenebiliyorsunuz?
Bu hususu çok önemsiyorum ve sitedeki bütün ateist ve teistleri bu konuyu tartışmaya davet ediyorum. Bu husus işlendikten sonra başlı-başına bir paradoks olan agnostisizm meselesini işleyeceğim.
Saygılar
-Şeytanın yaptığı en büyük hile bütün dünyayı yaşamadığına inandırmakmış-
"The Usual Suspects" filminden
|