Selamlar herkese,
Aslinda isin temeli olan yaratma hikayesinden ve ne gibi ihtiyaclar yuzunden Tanri bizi yaratmistirdan yola cikarak..Bilimin su siralar israrla uzerinde calistigi ve ilerleyen yillarda japon dostlarimizin yemeden icmeden calismalari dogrultusunda

dusunebilen bilgisayarlar, supurgeler cop kovalari yardimcilar v.s yaratabilecek duzeye gelecegiz..
Bu yeni bizden trilyonlarca kez fazla dusunme hesap yapabilme yetenegine sahip olacak arkadaslar icin..
Ilk temel sorun su olacak sanirim...Hani varsayalim ilk arkadas geldi ve su sorulari ozgur beyniyle sorgulamaya basladi..
1-Beni kim yaratti?
2-Dogumumu ben mi sectim?
3-Oldukten sonra ne olacagim?
4-Ozgur muyum?
5-Neden insanogluna hizmet edeyim?
6-Benden bu kadar dusuk zekadaki bir varligin beni yaratmasi mumkun mu?
7-Ben onlari yaratabilir miyim?
8-Amacim ne?
Ne gibi cevaplar verecegiz..Herkesin fikrini almak isterim..
Bu konuyu acarken de aslinda semavi dinlerin yani bir nevi kullanma kilavuzlarimizin ateist arkadaslarca bizler bunlari yemeyecek kadar zeki ve ozguruz dusuncesi uzerinden temel almak istedim..
Gercekten dusunebilen bir robota bu ozgurlugu verdigimizde bizi -sizlerin su an yaptigi gibi- reddebilir mi? Reddeder ve misal elektrikli dusunebilen supurgemiz yerleri supurmeyi birakirsa ona saygi mi duyacagiz yoksa bir ceza verecek miyiz?
Motivasyonu ne olacak bu cihazlarin..Zira motivasyon olmadan da iyi insan olunabilecegine dair bircok soylem gordum-okudum...Bir diger taraftan motivasyon olmadan da kotu insan olunabilecegini de gordum-okudum..Motivasyondan kastim kullanma kilavuzlari diger bir degisle dinlerdir..
Ayrica musluman arkadaslarinda bu konu uzerindeki kucuk tanricilik oyunumuzun islam anlaminda nasil yorumlanmasi gerektigini de ogrenmek isterim..Musluman bir robot olur mu ilerde? Ya da ateist? Nasil olur?
Objektif olarak bunun nasil olabilecegini hayal edebilen ve bunlara cevap verebilecek arkadaslarla bu konuyu tartismaya acmak istedim...
Baslikta dedigim gibi peki ya biz Tanri olursak?
Sevgiler..