İvan Karamazov´isimli üyeden Alıntı
kuran'da, sad suresi'nde anlatılan bir masal ile ilgili birtakım sorularım var. bilenler cevaplarsa sevinirim...
buraya kadar sorun yok. allah, adem'i yaratıp bitirir, meleklerden ona secde etmesini ister ama iblis secde etmez.
soru1: allah madem ki her şeyi önceden biliyor; iblis'e neden soru soruyor? koskoca allah cevabını bildiği bir soruyu niye sorar ki?
ortada fol yok yumurta yok... adem ile eşi hala yasak meyveyi yememiş, cennetten de kovulmamışlar.
soru2: bu şeytan, neden: "ceza günü de nedir?" diye bir soru sormuyor?
soru3: bu şeytan, adem ve havva'yı kandırabileceğini, bu kandırma sonunda onların cennetten kovulacaklarını, üstüne üstlük bunca insanın yaratılıp tekrar diriltileceğini nereden biliyor ki böyle bir cevap verebiliyor?
soru4: acaba geleceği allah'tan başkasının bilmesi de mümkün mü? (bkz: soru3)
soru5: peki tüm dünya allah ve şeytan ittifakının bu içten pazarlıklı oyununu oynuyor olabilir mi?
|
Cevap 1: Allah biliyordu da orada ki diger varliklar sebebini biliyorlar miydi? Hayir...Cevap sayesinde ögrenmis oldular..
Cevap 2: Böyle bi soru sormasinin ne gibi bi faydasi olur ki? Tekrar diriltilecekleri güne kadar lanetim senin üstünedir buyuruyor zaten Allah... Burdan anlasiliyor ki Allah onlarin seytana uyup
yeryüzüne ineceklerini önceden biliyor... Örnek olarak;
Hatırla ki Rabbin meleklere: Ben
yeryüzünde bir halife yaratacağım, dedi. Bakara 30
Cevap tatmin edici degilse bi ara sor bakalim seytana niye böyle bi soru sormadin diye
Cevap 3: Yaratilacagini mi nerden biliyor..? Zaten Adem as yaratilmis... Teklik te Allah´a mahsus olduguna göre... Insan da tek olmayacak... Lakin sadece su anda yasayan 6 milyar insan malumunuz
Tekrar diriltilme isine gelince.. Bakara 30´un devami;
Onlar: Bizler hamdinle seni tesbih ve seni takdis edip dururken, yeryüzünde fesat çıkaracak, orada
kan dökecek( bu deyimin anlamini bildigini umuyorum) insanı mı halife kılıyorsun? dediler. Allah da onlara: Sizin bilemiyeceğinizi herhalde ben bilirim, dedi.
Ölüm olacak ki dirilme olsun... Insan kan dökecek(öldürecek, öldürülecek) ve diriltilecek... Lakin ibliste bunun farkinda oldugundan böyle bi talepte bulunmus
Cevap 4: Gaybi sadece Allah ve onun bildirdikleri bilir... Melekler insanin kan döküp fesat cikaracaklarini tahmin ettiklerine göre demek ki Allah onlara ayette yazilanlardan daha fazlasini bildirmis... Ibliste daha önceleri kafir degilken Allah´in sevdigi hizmetkarlarindandi... Allah´in meleklere bildirisinden o da nasibini almistir muhtemelen...
Cevap 5: Mevlanaya sormuslar sevgi nedir diye... Koskoca Mevlana sen ben ol ki bilesin demis... O soruyu cevaplayabilmem icin ben Sen olmaliyim...