Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 18-10-2010, 14:12
burlap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
burlap burlap isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Modern ve/veya Ilımlı İslam

Modern ve/veya Ilımlı İslam

Geçenlerde Hürriyet gazetesinin ön sayfasında bir başlıkta “Modern İslam” vardı. Fransa dışişleri bakanı Türkiye’ye geliyormuş. Hürriyete demeç vermiş. Türkiye Modern İslam’ın kalesiymiş. Merakla haberi okudum. Ama modern İslamla ilgili hiçbir şey bulamadım. Türkiye’nin konumunun çok önemli olduğu, Türk dışişleri bakanının her şeye yetiştiği (acaba geceleri uyumuyor mu? vs) gibi bir sürü laf salatası (herhalde Fransızların almak istediği bir ihale falan var) yanında İslamiyetle ilgili bir şey bulamadım. Hürriyet’in merak uyandırma açısından böyle başlıklarına alışkınım.

Bu durumu düşünürken aklıma “Ilımlı İslam” kavramı geliverdi. Gerçi uzun süre oldu ama bu Türkiye’ye ABD tarafından biçilmiş bir kılıftı. O sıralarda bu husus çok tartışma konusu olmuştu. Ama daha çok tartışılan Türkiye’nin rolü üstüneydi. Çok çıkarlarımız olacağı, hedefi geniş tutmamız, konunun üstüne gidip gerekeni yapmamız falan yazılmış, çizilmişti.

Ama işin dinsel tarafı üstünde pek durulmamıştı. Şimdi düşünüyorum da, ne demek ılımlı İslam? Modern İslam da başka bir şey mi? İkisinin de ne anlama geldiğini pek çıkaramadım. Bunun üstünde düşüneceğim. Ama bunlar genelleme değil. Nedeni pek basit. “Modern Hıristiyanlık” veya “Ilımlı Yahudilik” gibi bir şeyler duymadım. Neden İslamiyet’e gelince bunlar var da başka dinlerde yok? Belki sitenin dindarları bu kavramlar her ne ise açıklarlar. Örneğin İslamiyet pek sert, pek radikal de onun için mi ılımlı olmak gerekiyor? Ya da İslamiyet çok mu eski? Hırıistiyanlık ve Yahudilik daha eski ama onlar için böyle nitelemeler yapılmıyor. Ya da yapılıyor ama ben bilmiyorum. Her neyse belki sizler biliyorsunuzdur.

.

Tanrının tek mazereti var olmamasıdır – Stendhal

Önerilen Siteler