Murteddd gerçi Türkiye'de hangi taşın altından hangi şekilde bunlar çıkar pek emin değilim. İmamın ordusunu okudun mu bilmiyorum. Bu adamlar bu işte ustalaştılar artık. Yaptıkları yanlışlar ortaya çıksa da faydalanıyorlar çıkmada da faydalanıyorlar. Bundan önceki sınavlarda Ünal Yarımağanı götürdükleri net. Kopya verdikleri de net. Her şekilde kazançlı çıktılar bu olaylardan. Ama bu sefer böyle bir plan içinde olduklarını sanmıyorum.
Türkiyedeki olayları dikkatli incelemek lazım. Örneğin toplumun çok duyarlı olduğu tecavüz, çocuk ölümü gibi olaylarda çok uğraş veriyorlar. Bunların hepsi bir politika, toplum mühendisliği. Elbette bu tür olayların aydınlanması beni de fazlası ile mutlu ediyor. Ama burada amaç sadece bu tür olayları hızla aydınlanması değil, tasfiye ettikleri kadrolardan daha iyi çalıştıklarını ve bu tasfiyelerin aslında iyi çalışmayan unsurların temizlenmesi olduğuna dair toplumu ikna etmek.
ÖYSM'de de bunun yaşandığını düşünüyorum. Ünal Yarımağanı tasfiye ettier. Hem çevrelerine kopya verdiler hem de bunu Ünal yarımağana yıktılar. Bu nedenle bu sınavda bu kadar titizlendiler. Daha güvenli sınav yapmak istediler. Toplum ikna olduktan sonra iki yönden de kazançlı olacaklardı. Hem tasfiye ettikleri kişilerde haklı olduklarını kanıtlayacak hem de sözümona daha dürüst olduklarını kanıtlayacaklardı. Böylece ielride istedilerini daha kolay yapacaklardı. Ama bu adamlar yeterinden fazla hızlı büyüdükleri ve büyürken liyakattan önce biata baktıları için şaşkın bir takım adamları oraya gönderdiler ve düzgün yapmak istedikleri bir işi de ellerine yüzlerine bulaştırdılar.
Bir ateistsen bir teistle yüzyüze görüşmende bir şeyler anlatmaya çalışırken yüz ifadenin karşındakinin anlamazlığı karşısında nasıl bir hal aldığını sanırım hayal edebilirsin. ÖSYM başkanının konuşmasını dinlediysen ben aynı yüz ifadesini onda da gördüm. Adam doğru söylediği halde anlatamıyordu karşısındakilere, sinirleniyor ama bulunduğu konum nedeniyle sinirlerine hakim olamaya çalışıyordu. Bu zor durumu defalarca yaşamama rağmen cemaatten birinin yüzünde görmek beni mutlu etmişti. Adam gayet kendine güvenerek tüm kitapçıkları tüm türkiyeye açtı. Buna rağmen adamı anlamıyorlardı.
Bu şaşkınlar eklediğin kriptoloji uzmanının dediği şekilde saçma salak bir algoritma uygulamış olabilirler ama bence bunun ne kendileri farkındaydı nede bunu bir kopya aracı olarak kullandılar. Böylesi daha iyi oldu, nasılsa seçime kadar bu sorun gündemde olur. Ve bu yapmadıkları bir durum olduğu için hazırlıklı değillerdi.
|