Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Genel Forumlar > Konu-dışı

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 31-08-2006, 23:47
sargon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
sargon sargon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Onur Üyesi
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

Standart Güzel Türkçemiz

Sevgili Sodomo'nun Türkçemiz üzerine yazdığı bir topic vardı. Bulamadım, yeni bir topic açtım.

Bazen garip şeyler aklıma geliyor. Kızımla sesler üzerine konuşuyorduk. Şunlar aklıma geldi. Hani deriz ya: "Türkçede yazıldığı gibi okunur". Ne demek şimdi bu. Yani yazıldığı gibi okumak ne demektir. Önce her harfin bir okunuşunun olması gerekir. Halbuki birçok harf farklı dillerde değişik okunuyor.

Bir de türkçedeki bazı gariplikleri farketim. Örneğin şu sonradan kaldırılan a'nın üstündeki inceltme işareti. Kağıt sözcüğünde "a" inceltilmiş olarak okunuyor hani. Ama bence olay "a" harfinden değil de "k" harfinden kaynaklanıyor. Aslında Türkçe'de "q" harfimiz olsaydı qağıt diye yazıp sorunsuz okurduk. Örnek bulmakta zorlanıyorum ama "kapı" sözcüğü ile "qapı" sözcüğünü okumayı deneyin. ("qapı" diye bir sözcük yok ama olanını bulamadım) Hah buldum: kar ile qar. Ticaretten "qar" ederiz, yeni yıla ise "kar"la da "qar"la da girmek mümkündür.

Bence "q" harfi gerekli olduğu kadar "ğ" harfi de gereksiz bir harf. Örneğin "kaan" ile "kağan" arasında ne fark var. Hiç bir fark yok bence. Okunuşları aynı, yani "ğ" gereksiz. Gerekli olduğu yerler oluyor. Mesela "dağ". Ama bu sorunları da sesli harfi iki kere yazarak gidermek mümkün değil midir? "daa" yazarız mesela. Ha, bir de bazı durumlarda ğ kullanmıyoruz ve bence yanlış okumuş oluyoruz. Özellikle Arapça'dan falan gelen sözcüklerde böyle bir sorun oluyor sanırım. Örneğin "şair".Aslında biz "şağir" şeklinde okuyoruz bunu, ama "şair" diye yazıyoruz. "ğ"yi kaldırmış olsak nasıl olacak peki. "şaair" olabilir.

Bence "q" harfini Türkçe'ye eklemek lazım. "ğ " konusunda ise fazla iddialı değilim. Tarihsel anılarımızın anısına bile olsa (M.Kemal'in yeni alfabeyi öğretirken hani "ğ"yi gösterdiği resmi vardır ya, onun anısına) kalabilir. Ama yanlış kullanımları da düzeltmek lazım.

"Daha önce ben televizyona bakıyordum, şimdi televizyon bana bakıyor
Mısırlı bir gösterici
http://sargon.blogcu.com/

Önerilen Siteler