paslıçivi´isimli üyeden Alıntı
bana sevgili evrensel-insanın felsefesi size ağır gelmiş anlamamışsıznız, o çok daha insancıl diyorsunuz ama...
evrensel-insanın onca yazı içinde hep "insan ve insanlıkdışı" dediği şeyler bunlar işte..
evrensel-insanla bilincimiz buraya kadar aynı, bizim asıl ayrıştığımız nokta bu bilincin insanlara nasıl aktarılacağı yönünde...
onun yöntemiyle sonunda arkada bir mürit ordusu oluşurken(buda, isa örneği) benim yöntemimle tüm dünya insanlığı bilimsel yolla bir anda tüm bu değerlerden arınıp insan olacak..
ortada ne mürit/ümmet/kul/köle olacak ne peygamber, ne de tanrılaşan insanlar..
|
Sevgili paslicivi ;
Hala evrensel insan'da takili kaldiniz farkinda misiniz? Bana evrensel insan'in yazilarinda,
insana dair sundugu bir tane
insanlikdisi yontem/cozum gosteremessiniz. Bosa kendinizi zorlamayin. Bu sitede onu okumus herkes bunu bilir.
Ifadeleri, egip bukmeye gerek yok.
Insanda, insanlikdisi niteleyebilecegimiz davranis bicimleri de mevcuttur. Son derece insancil diyebilecegimiz davranislar da mevcuttur. Ayni insanda iki hal de bulunabilir. Bu insanin ozgun/dogal halidir.
2.,3., 5., 10., sahsa gore bu davranislar iyi veya kotu olarak adlandirilir.
Gorece deriz buna..
Degiskendir. Felsefe'nin temel taslarindan birini olusturur.
Ornegin sizin 20 yil once "
iyidir" dediginiz'in, daha sonraki yillarda "
kotu" olabilmesi, tanimlanabilmesi gibi..
Insanlikdisi bir yontemle arindirmaktansa, dogal sekliyle(aramasini, bulmasini, arastirmasini, karsilikli iletisime gecebilmesini vs. saglayarak) arindirmaya calismak en dogru/insanca olanidir. Boyle torpuleriz kendimizi, adam ettigimizi sandigimiz taraflarimizi, daha bir adam ederiz bu yolla..
Tezinize iliskin;
Insanlikdisi tabir ettiklerimizi, yine toplu insanlikdisi eylemlerle yok etmeye kalkarsak, yaptigimiz eylem her halukarda insanlikdisidir zaten.
Biz ileri derecede sizofren'i, sahsi babinda insanlikdisi(mutant) nitelemiyoruz ki, siz takilmis halde sizofren ornegini veriyorsunuz anlamsizca..
Kapsul hayat kimsenin isine yaramaz ve bir esprisi yoktur..
Siz hastanede, aylarca, yillarca yatmaya hevesli kimseyi bulamassiniz.
Bu yuzden yogun bakim odalari inanilmaz sterildir.
Duzensizlik, yasamin ta kendisi iken, sizin bu donguyu kirma ve duzenleme cabaniz, genelde kullanilan anlamiyla tanriliga soyunmakla esdeger zaten... Kapsul hayat fikrinizle bu sayede bircok muridiniz, ummetiniz olur emin olun.
Ama ozgun haliyle kalici olmaz.
Unuttugunuz su ki; varsayalim ki oldu dediginiz, yine bir kisim insanoglu cikip, ben bu pasifizelikten daraldim diyecektir. Degil mi ki insanoglu dusunuyor!!!! Bu yuzden ego'dan ele aldiginiz her nokta, lime lime elinizde kalir ..
Cunku hicbir kavram icerigi (sevgi, ask, iyi, kotu vs.) mutlak yasanmaz. Insanoglu hayati, kavramlarin(icerik bakimindan) mola verilmis haliyle yasar. Yani baska bir deyisle; Sevgi, nefretin, iyilik, kotulugun, aglamak, gulmenin, dogmak, olmenin vs. mola verilmis halidir. Bu kavramlara ismi
insan koyar, yukleyebildigi kadar da anlam yukler.
En basit insana iliskin , bir
ask kavrami;
Yani "
ask" vardir, iyidir hostur, ama bir de "
marazi ask" vardir. Bir de "
aska asik olmak" vardir. Bir de
"mutlu/mutsuz ask" vardir.
Siz bu kavramlara insani oturtup bir gozlem yapin bakalim , hangi hallerden hangi hallere geciyor. Kimyasi nasil degisiyor?
Sonra benimle oturup, sizin insana iliskin, insanogluna iliskin
"sevgi"kavraminizdan bahsedin.