İslam yeni ne getirdi?
İslamdan önce olmayıp islam sayesinde ortaya çıkmış yeni bir düşünce, yaşama şekli, dünya görüşü, felsefe ya da daha önce benzeri olmamış bir uygulama var mı?
Şekilsel yenilikleri sormuyorum, yani eskiden kuran okunmadan yapılan cenaze törenlerinin artık kuran okunarak yapılması gibi yenilikleri sormuyorum. Bunlar bir dinden diğerine geçişte hep olmuş ufak farklılıklar. İslam ciddi bir fark getirebilmiş mi? Ben bunu soruyorum.
Tanrı inancı zaten vardı, tevhit zaten vardı, ibadet zaten vardı, cennet-cehennem inancı zaten vardı, adem-havva inancı zaten vardı, şeytanlar-cinler hikayeleri zaten vardı, öleni öbür dünyaya uğurlamak için yapılan cenaze törenleri zaten vardı, dua etme alışkanlığı zaten vardı, inanç uğruna oruç tutma alışkanlığı zaten vardı, kurban verme zaten vardı, ibadethanelerde yapılan toplu ibadetler zaten vardı, bu dünyada erişilemeyen güzelliklere öldükten sonra kavuşulacağı avuntusu zaten vardı...
Bu "zaten olanlar" listesi uzar gider, bunu uzatmak marifet değil de ciddi bir yenilik olarak bir iki madde sayabilecek varsa buyursun...
m.kara
|