Ben bilimsel bilgiyi kenara itmedim spartacus. Gerceklikten de koptugum yok. Ama iki farkli dusunce patternini kullanarak hareket edebiliriz. Geriye donusumuz rasyonel olduktan sonra nasil dusundugumuzun pek onemi yok bence.
Simdi bilim benden dusunmeye baslamadan once bir mucize istiyor. O da ne biliyor musun? Evren durduk yere var oldu ve bunun bir anlami yok. Geriye kalan herseyi arkasinda anlam olmadan bulucaz diyor. Zurnanin zirt dedigi yer beyin/bilinc. Burda disardan bakinca sadece bir enerji hareketi var. Ve bunun anlami yok. Kisi kendisi geriye kalan herseye anlam veriyor. Evrendeki patternlere anlam veren seye insan diyoruz yani. Burda varligin arkasinda anlam olmadigi oznel yada nesnel sadece bir inanistir. Ben anlama bakiyorum ve gozlemim insanin varliga anlam verdigi uzerine. Ve bu varliga anlam veris senin gercekligini olusturuyor. Varligin varligina anlam verebiliriz bence. Neden anlamsiz olsun diyorum?
Modern bilimin arkasindaki gorus deist bir tanri modeliydi. Bilim adamlari evreni kurulmus bir saat gibi varsayip hareketlerini inceliyordu. Arkasinda anlam aramadan. Ama belki deist bir tanri arkasinda olmayabilir varligin. Bilimin benden istedigi mucize muslumanin istediginden farksiz. Varligin ve hareketinin anlamsiz olmasi yani. Bu mucizeyi herkes hakkediyor. Birine bedava mucize veremem. Ve diyorum ben tamamen materyalist yaklassam bile insan bir seye anlam veriyorsa herseye verir.
Yani sen annenin hareketlerine anlam veriyorsan evrimin seleksiyonuna da anlam vermelisin. Bunu bilim yapmamali tabiki. Ama sen kafandaki patternlere anlam veriyorsan herseye verebilirsin. Iki kisi bu anlami kabul ederse gercek sayiliyor zaten.
Ben bilimsel metoddan kopmadim. Isim gozlem/deney. Ve butun soylediklerimin arkasinda bilimsel veriler var. Beyninin yaptigi is fenomenin gozlemine anlam vermek. Yani yaptigi islerden biri bu. Sen vermezsin ben veririm. Bu benim bilinc ozgurlugum.
|