BrainDamage´isimli üyeden Alıntı
Yani, maddeden farklı bir şeye var veya yok demek anlamsızdır, hakkında bir şey söyleyemeyize gelmiyor mu? Yani vardır veya yoktur dersek baştan kabul ettiğimiz varsayımlara göre konuşmuş olmuyor muyuz?
|
BrainDamage
Birincisi hakkında hiç bir şey bilmediğinin gerçekliği inancı geçmez, varsayımların ise mesnedi vardır, nesnel(objektif) dayanakları... Kısaca tanımlayım;
ŞEY: herhangi bir biçimde, her nasıl olursa olsun gözlemlenebilir olan fakat özne olarak değil, genel olarak ifade edilendir. kalem, hem kalemdir örneğin hem de bir şeydir. Hangi açıda ele aldığımız önemli, nedir o şey dediğimizde ancak cevap verebiliyorsak bir hakkındalığı olabilir... Biz madde-materyal-nesne dediğimizde ŞEY'den bahsediyoruz, en genel ve en tanımsız, öznellik içermeyen haliyle. Kısaca gözünün alabildiğince gördüğün ve algıladığın her ŞEY!
HAKKINDA: Bir şeyin özellikleri, yapısı, koşulu(çevresi), ilişkileri(diğer şeylerle), sıfatları, fiiliyatı veya davranışlarıyla ortaya çıkar. Kısaca veri-bilgi.
Sonuç: Bu üçü yoksa VAR-YOK demek anlamsızdır zira ELİNİZDE HİÇ BİR bilgi, veri yoktur. Nasıl bir hakkındalık vereceksiniz ki?
Örneğin;
Hebelehübü nedir, özellikelri nelerdir, var olduğunu söylüyorum diyelim... Şimdi elinizde Hebelehübü hakkında ne var? KOCAMAN BİR HİÇ! O halde Hebelehübü'nün bir hakkındalığı yok, zira bunun için elinizde veri yok, bulgu yok, nasıl olacakta hiç bir veriye sahip olmadığınız HAKKINDA konuşabilesiniz?
Son olarak üst paragrafı önce iyi bir düşünün, bu paragrafımdan henüz algılayamadığımız, görmediğimiz , farkında olmadığımız ............ şeyler yok demiyorum, vardır muhakkak, ama ne oldukları konusunda tek bir fikrimiz dahi olamaz!! diyorum. Çünkü algılamadığımız sürece herhangi bir şey denebilir -ki herhangi bir şeyinde hakkındalığı, tanımı, sıfatı, yapısı, özelliği- olmaz ki, hakkında konuşulabilsin. Yani bizim için özne değildir henüz, olamaz.
Örneğin kaba bir örnek vereyim;
Heusaebu meyvesinin rengini, tadını, boyutlarını, yapısını, özelliklerini, nerede yetiştiğini bana söyleyebilir misin? Peki sence böyle bir meyve var mı?
Cevabım: Hakkında konuştuğumuz NESNEL değil, nesnel anlamda tanrı ya da benzerinin VARLIĞI-YOKLUĞU anlamsızdır bizim için. Biz insanların öznel dünyalarında yarattıkalrı iyi-kötü kahramanlar adına konuşup onların yokluğunu NESNEL GERÇEKLİĞKLERİNİN OLMAYIŞI temelinde ifade ediyoruz, başka kelime, kavram yok ne yazık ki.. Kısaca vampirlerin nesnel gerçekliği yoktur ancak insan zihninde öznel alanda var kılınabilir, o alanda da yok denebilir. Bizim masal kahramanları için var-yok düzlemimiz NESNEL DEĞİL,
özneldir, zira bu kahramanların nesnel bir gerçekliği YOK(!buradaki yok bir iddia amacı-temelinde değil, nesnel gerçekliğe sahip olmamak temelindedir, öznenin kendi varlığı ya da yokluğu değil, nesnel gerçekliğinin olmayışı temelindedir, umarım ifade edebiliyorum). Örneğin Superman uçuyor! Fakat O'nun bir masal kahramanı olduğunu hepimiz biliyoruz, çıkıp bana gerçek olmayan, yani var olmayan uçabilir mi uçamaz, Superman uçuyorsa o halde gerçektir çerçevesiyle gelmeyin, birisi insanın öznel dünyası, zihni, hayal gücü, diğeri ise realite! Karıştırmayalım.