inferno´isimli üyeden Alıntı
Deizm candır. Ne Ateist karşısında komik duruma düşer, Ne de teistlerin içindeki şiddet dürtüsünü Tavan yaptırır.
Deizm düşüncesi, "Düşünüyorum o halde varım" cümlesi üzerinden yola çıkarak, eğer düşünüyorsak bizler birer varlığız. o halde bizim varlığımızı taşına vücudumuzun yapısına bakarak, bu varlığın en küçük yapı taşlarının atomlar ve moleküllerden oluştuğunu görürüz.
|
Yani idealizmden yola mi cikar?
Sen dusundugun icin mi varsin?
Yoksa var oldugun icin mi dusunuyorsun?
Ya da varligini dusuncenin kavramsal bilgisi ile ortaya mi koyuyorsun?
|
Öyleyse tüm atomlar ve moleküllerden oluşan nesnelerin tümü birer varlıktır.
Yokluktan varlık nasıl meydana geldi?
Hiçlikte bir varlık mıdır?
Varlık şekil mi değiştirmiştir?
Bu gibi felsefi sorulanın temeli nedensellik ilkesine dayanır.
hiçlikten varlığa geçişin nedensizce geçişinin mümkün olamayacağını düşünen insan,
Tanrının varlığını farazi bir biçimde kabul etmiştir.
Varlığı üzerine şüphe edilen Tanrının karakteri üzerine kesin hükümler vermemelidir.
|
Hiclik bir algi olarak pozitiftir. Cunku hicligin bir anlam ve icerigi vardir. Negatifligi sadece dilbilgisi ifadesi olarak vardir. Bu yokluk icin de gecerlidir.
Soyle bir soru soralim.
Henuz algilanamamis olan bir sey var midir? Yani adi henuz ortaya konmamis?
|
"Tanrı'nın daha merhametli olduğunu düşündüğüm için Deistim."
"Tanrı insanı aldatmaz."
"Tanrının kutsal kitaplardaki tanrı tasfirlerinden daha merhametli olduğunu düşündüğüm için Deistim"
Gibi söylemler Bir deistin asla söylememesi gereken sözler olarak düşünüyorum.
Çünkü Tanrının varlığını zaten farazi olarak kabul etmişsin elinde o tanrıyı tarif edecek hiç bir kitabın yok.
Boyu nedir?
kilosu nedir?
o da bir madde midir?
Enerji midir?
Uzaylı mıdır?
hangi boyuttadır?
Metafizikle açıklanacak bir durum mudur?
Bizi izliyor mudur?
Belki de karışıyor da bizler farkında olmuyoruz?
|
Bu dedigin tanrisini belirlemis (evren, madde v.s.) bir deist icin gecerli degildir.
|
O yüzden Deist tanrı tek değildir. bu tanrı her Deistin düşünce yapısında kendince ona şekil verdiği soyut bir kavramdır.
Deizm insanın doğaya baktığında ne gördüyse onun mimarını gözlemlediği doğa ve evrene bağlı olarak kendi düşünce yapısında şekillendirdiği bir farazi bir tanrıdır.
|
Deist boyle bir tanriyi/ya neden arar/inanir?
Bu farazi tanri deiste ne saglar?