12-04-2015, 23:04
|
|
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Snefru Piramitlerinin Sırrı
4. Hanedanlığ'ın Kurucusu olan Firavun Snefru (M.Ö. 2613-2589), Zoser’inkine oranla daha gelişmiş üç piramit yaptırdı ama bunlardan ilk ikisi mühendislik hataları sonucu yıkılmaya yüz tutar.
Şimdi NATGEO'nun,
belgeseli ve hayatını bu piramitlere adamış bendenizin katkılarıyla da birlikte günümüzden 4600 yıl öncesine gidiyor ve size tam anlamıyla Snefru piramitlerinin sırrının çözümünü vaat ediyoruz!
M.Ö. 2600'ler... 4. Hanedanlığın Kurucusu Snefru 3. Hanedan'ın Kralı Djoser (Zoser)'in Basamaklı Piramiti'nden hareketle matematiksel anlamda düzgün bir piramit yapımı için kolları sıvar. Fakat ilk ikisi mühendislik hataları sonucu yıkılmaya yüz tutar ve istediği sonuca ancak 3. piramitte elde eder.
Şimdi yukarıda linkini verdiğim NATGEO'nun belgeselindeki mühendislerin bulgularıyla birlikte kendi bulgularımı birleştirdiğimde 4600 yıllık bir sır ortaya çıktı!
1. Meidum Piramiti: Bu piramit, Zoser’in piramidi gibi basamaklı olarak inşaa edilmesine karşın düz bir piramit idi. Fakat aşağıda resmini gördüğünüz bu piramitin ilk basamağının ortasında gördüğünüz "Şerit" ile sonraki basamaklardaki gerilimi azaltmak için kilittaşları döşendi. Ama demek ki kilittaşları yetersiz gelmiş olacak ki kaplamalar ve aralarındaki taşlar birden piramitten sıyrılıp yere düştü.

Yukarıda gördüğünüz piramitin çekirdeğidir. Yani piramitten kaplamalar ve çekirdek ile kaplamalar arasındaki taşlar tabana düşünce (ki kilittaşları yeterli destekte bulunamıyordu, çünkü kaplama taşlarından oldukça geride duruyordu) piramitten geriye çekirdeği kaldı.
Yapıldığında 93.5 metre yüksekliğinde olan bu piramit, yukarıda anılan yıkılma ve yıpranma sonucu 65 metre yüksekliğe inmiştir. Taban alanı 143 x 143 metredir.
Burada herkes şu soruyu sormalıdır: Meidum piramiti düz bir piramit olarak yapıldığına göre, piramitin eğimi ne idi?
Bu soru hakkında hemen bir yanıt vermem gerekirse, bu sorunun yanıtı ancak 3. piramitin incelenmesi sonunda anlaşılacaktır, derim!
2. Bent Piramiti: İlkinde başarız olan Snefru bir piramit daha yaptırmaya karar verir. Ama bu sefer Meidum yerine Dashur'u seçer. Demek ki ilk piramitte zemin sorunu da var. Çünkü eğer öyle olmasaydı, Snefru neden 2. piramitin yerini değiştirsin ki, değil mi?
Ejiptologlar, arkeologlar ve araştırmacılar, bu piramite, şeklinden dolayı, "Çift Eğimli Piramit" ya da "Yamuk Piramit" şeklinde der ve yine bir mühendislik hatası sonucunda piramit yapımcılarının 90 M sonra piramitin eğimini değiştirerek daha güvenli bir açıda piramiti tamamladıklarına inanırlar.
Bakalım öyle mi?
NATGEO'nun belgeselindeki modern dünyanın inşaat üstatlarından biri olan Steve'in bu piramit hakkındaki beni de şaşırtan bulgusu şudur: Bu piramit 90 M yüksekliğe gelindiğinde çökme yapmamış ve hiçbir mühendislik hatası yokmuş; çünkü piramit eğer çökme yapsaydı ilk eğimli yanal yüzlerde içeri doğru göçmeler olacaktı. Oysa bu yüzlerde göçmeler değil, tam aksine şişmeler mevcuttur. Bu sonuç da şunu gösteriyor ki; piramitin ilk eğimli yanal yüzlerinde dışa doğru şişmeler meydana gelir, dolayısıyla piramit dışarıya doğru genleşirken, ikinci eğimli yanal yüzler bu bozulmaya katılmamış ve orijinale yakın bir şekilde bozulmadan günümüze kadar gelebilmiş.
Bu piramitte yapılan ölçümlemelere göre yüksekliği 101.1 M olup, 1. eğim 54°27' olup, piramitin buraya kadar yüksekliği 90 M'dir ve 2. eğim ise 43°22' olup, piramitin buradaki yüksekliği de 11.1 M ve taban genişliği 188.6 M'dir (Bkz. Bent Pyramid - Wikipedia, the free encyclopedia).
Şimdi ilk 2 piramitin gerçek eğimini öğrenmek için bir sonraki piramite bakalım, lütfen!
3. Kızıl Piramit: Öncelikle şunu belirtmeliyim ki NATGEO'nun yukarıdaki belgeselinde bu piramit hakkında hiçbir bilgi verilmez. Bu yüzden sizlere ben rehber olacağım. Aslında bu piramitleri, yerinde gezerek size ben anlatsam, çok daha fazla bilgi sahibi olursunuz!
Snefru bu; hiç dururu mu! İlk ikisinden beklentilerini alamayan Snefru (artık ömrü ne kadar kaldıysa. Hatta Allah benim ömründen alsın O'na katsın!) bir piramit daha yaptırmaya karar verir. Bu, artık bir insanlık yarışı olmaktan çoktan çıkmış, Tanrılar ile yarışa dönüşmüştür.
20 yılda tamamlanan bu piramitin birkaç bloğunda şu grafitiler bulundu:
Bunlardan sağdaki grafiti piramitin Giriş Pasajı'ndaki bir blokta bulundu ve bu, piramitin yapımının o sırada 16. yılına girdiğini gösteriyor.
Bu piramit yine sağlam zemini nedeniyle Dashur'da yapıldı ve inşaatında kullanılan kireç taşları kırmızımsı renkte olduğu için adına "Kızıl Piramit" denilmiştir.

Tarihteki ilk üçgen prizma piramit olarak anılan bu piramitin yüksekliği 104 metre, taban alanı ise 220 M olup, eğimi Bent Piramiti'nin ikinci eğimindeki gibi 43°22' dir (Bkz. Red Pyramid - Wikipedia, the free encyclopedia).
Şimdi sondan giderek ilk piramitin eğiminin ne olduğunu kestirmeye çalışalım.
3. piramitin eğim açısı 43°22' ve 2. piramitin tepede kalan, dolayısıyla bozulmayan yüzlerdeki ikinci eğimi de 43°22' idi, o halde 1. piramitin eğimi de büyük olasılıkla 43°22' dir. İlk 2 piramit de Kızıl Piramit gibi matematiksel anlamda gerçek birer piramit idiler!
İşte Snefru 3 piramittir hep aynı eğimde (43°22') piramit yaptırmaya çalışmıştı ve istediği sonuca sonuncusunda ulaştı. Çünkü ilk ikisi çeşitli mühendis-mimarlık hataları yüzünden göçmüştü.
Sizin bu bilgiyi herhangi bir kaynakta ve yukarıdaki belgeselde bulmanız mümkün değil; çünkü bu bilgiyi Usta Mühendis Steve'in dikkatli gözlemi ve benim birikimim sayesinde ortaya çıktı!
Peki Snefru'nun bu piramitleri ile oğlu Khufu'nun Büyük Piramit'i arasında nasıl bir ilişki vardı?
Çok büyük bir ilişki vardı ama bunu burada anlatırsam adamı döverler!
Not: Bu keşif 9. mesajımdaki "Khufu" ile "Ahiret" arasındaki ilişkiyi incelerken ortaya çıktı!
|