Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > Hristiyanlık

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 13-01-2007, 16:25
Natan Natan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Standart protestan inancının eleştirisi -KUTSAL KİTAPTA PAPALIK

evet zamanında bende protestan kilisesine gitmiştim ;sabah,öğle ,akşam ..gittim gittim ..kutsal kitapta paplık kurumu varmıdır ? ayetler bunu desteklemektemidir? Katolik Kilisesi karşıtı protestan kiliselerinin inançlarında yer almayan konulardan birisi Papa’nın tüm hristiyanların ruhani önderi olması konusudur.

öncelikle belirtmek isterimki ben bir katolik değilim ..fark ettiğiniz gibi bir ateisttim .fakat konumuz kutsal kitap açısından ,kutsal kitapta papalık kurumunun olup olmamasıdır.evet detaylı bir araştırmadan sonra ben şunu söyleyebilirimki kutsal kitap papalık ünvanını bir şekilde onaylıyor! ve kilise babalarıda bunu vurguluyor ..protestanlar bu konuda ciddi bir hatanın içindedir .

Protestan topluluklarının ve teolojilerinin meşrutiyet kazanması ancak ve ancak; Mesih İsa tarafından kilisenin önderi olarak atanan Aziz Petrus’a ait bu ruhani önderliğin Roma Katolik Kilisesi aracılığı ile Papa tarafından devam ediyor olması konusuna karşı çıkmaları ile mümkündür.

PETRUS – KAYA!

Şimdi bu konuya biraz açıklık getirelim :

“Sen Petrus’sun ve ben Kilisemi bu kayanın üzerine kuracağım.” (Matta 16:18)

Bu ayetle açık bir şekilde anlaşıldığı gibi ; Mesih İsa yeryüzündeki Kilisesinin başı ve ilk Papa olarak Havari Simun’u atamıştır.

Karşı tezlerine göre : Grekçe’de Petra ; büyük taş kütlesi,kaya anlamındadır. Simun’un yeni ismi olarak kullanılan Petros ise kaya parçası, küçük taş anlamı taşımaktadır.

Aslında bu bahsedilen nokta tamamıyla yanlıştır! Katolik olmayan bir Grek araştırmacısına bile sormuş olsanız size, petros ve petra nın 1. Yüzyıl Grekçesinde eşanlamlı sözcükler olduğunu söyleyecektir.
Yeni Ahit tamamıyla farklı bir lehçe olan Koine Grekçesi ile yazılmıştır. Konie Grekçesinde ise petros ve petra sadece “kaya” anlamındadır. Eğer Mesih İsa Simun’a taş parçası olarak seslenmek isteseydi, daha farklı bir kelime olan lithos kelimesinin kullanılması gerekirdi.

protestanlar diğer taraftan bu küçük taş üzerine kurulacağını anlatmaya çalıştığını söyleyip, Mesih İsa’nın aslında bu farkı vurgulamaya çalıştığını belirtebilir.
Bu şekilde hala bu ayet ve papalığın temeli hakkındaki tartışmayı kazandığını sanan karşınızdaki kişiye Mesih İsa ve havarilerin hatta İsrail’deki tüm Yahudilerin günlük konuşma dillerinin Aramice olduğunu bilip bilmediğini sormalısınız. Günlük dil o dönemde Aramice idi ama herkes olmasa da halkın çoğu Grekçe bilirdi. Çünkü o dönemde Grekçe, günümüz dünyasındaki İngilizce gibi genel bir dil niteliği taşıyor ve Akdeniz dünyasınca kullanılıyordu.

Mesih İsa’nın Aramice konuştuğunu İncil’den yakaladığımız ipuçlarından açıkça anlıyoruz. Matta 27:46 da bulunan ayette, çarmıhta gerili iken kendi ağzından çıkan “Eli, Eli, lema şevaktani?” sözleri Grekçe (Yunanca) değil Aramicedir ve anlamı “Tanrım, Tanrım, beni neden terk ettin?” demektir.

Dahası Aziz Pavlus’un mektuplarında, ki Galatyalılara Mektup’ta 4 kez, Korintlilere Mektup’ta 1 kez olmak üzere, Simun’un yeni isminin Aramice halini yani Kifas’ ı görmekteyiz. Bu kelime Grekçe değildir ve Aramice bir kelime olan Kepha nın (Hellenistik dönem de Kephas olarak) Grekçeye çevrilen formudur.

Kepha ‘nın anlamına gelecek olursak ki, yine aynı şekilde Petra da olduğu gibi, iri-büyük taş/kaya anlamındadır. (Küçük taş veya kaya parçasının Aramicedeki karşılığı olan kelime evna dır.) Yani Mesih İsa’nın Matta 16:18 deki ayette Simun’a söylediği söz şudur ; “Sen Kepha sın ve ben Kilisemi bu Kepha üzerine kuracağım.”

Yani Aramicesi de değerlendirip anladığımızda Mesih İsa’nın Simun ile kendisini karşılaştırmadığını, direkt olarak Simun’u kaya olarak tanımladığını görürüz.

Yeni Ahit’e göz attığımız zaman, Petrus’un havariler arasında ilk önderliğe sahip olduğuna dair yeterince fazla ayete rastlarız. İsimleri aktarılırken listenin başındadır (Mt.10:1-4, Mr.3:16-19, Lk.6:14-16, El.İşl. 1:13), bazen havariler “Petrus ve onun yanındakiler” olarak tanımlanır (Lk.9:32). Havariler adına konuşan genellikle Petrus’tur (Mt.18:21, Mr.8:29, Lk.12:41, Yhn. 6:68-69) ve en dramatik anların çoğunda o öne çıkar (Mt.14:28-32, 17:24-27, Mr.10:23-28). Pentekost gününde kalabalıklara seslenen odur (El.İşl.2:14-40) ve Kilise döneminin ilk hasta iyileştirenidir (El.İşl.3:6-7). Petrus’un imanı kardeşlerini güçlendirir (Lk.22:32) ve Mesih’in sürüsü otlatılmak için ona verilmiştir (Yhn. 21:17). Dirilişten haber vermeye Petrus’a bir melek gönderilir (Mr.16:7) ve dirilen İsa ilk ona görünür (Lk.24:34) Yahuda İskaryot’un yerine Matiyas’ın seçildiği toplantıya başkanlık yapar (El.İşl. 1:13-26) ve sözleriyle bir çok insanın iman etmesini sağlar (El.İşl. 2:41). İlk önce o cezalandırılır (El.İşl. 5:1-11) ve toplumdan sapkın denerek ilk o dışlanır (El.İşl. 8:18-23). Yeruşalem’deki ilk konsülü o yönetir (El.İşl.15) ve ilk dogmatik kararı o açıklar (El.İşl.15:7-11). Ve Yahudi olmayanların da vaftiz edilip hristiyan olarak kabul edileceğini o belirtir (El.İşl.10:46-48)

Petrus’un havariler arasındaki üstün konumuna Mesih ile olan ilişkinin daha çok başında iken işaret edilir. İlk karşılaşmalarında, İsa Simun’un isminin artık Petrus (Kaya) olacağını söyler (Yhn.1:42). Asıl şaşırtıcı olan, bir tek yerde (Yeşaya 51.1-2) İbrahim’in “kaya” (İbranice: Tsur , Aramice : Kepha ) olarak adlandırılmasının haricinde Eski Ahit’te Tanrı’dan başka kimseye kaya denilmemiş olmasıdır!

“Ne mutlu sana, Yunus oğlu Simun! Bu sırrı sana açan et ve kan (insan) değil, göklerdeki Babam’dır. Ben de sana şunu söyleyeyim, sen Petrus’sun ve ben kilisemi bu kayanın üzerine kuracağım...Göklerin egemenliğinin anahtarlarını sana vereceğim.” Yeşaya 22:22 deki ayette görüleceği gibi, İsa burada Yeşaya’da geçen ayete gönderme yaparak kim olduğunun ve düşüncesinin daha net anlaşılmasını ister ve sağlar.

Onu, imanlı ev halkının bir baba figürü olarak yükseltir (Yeşaya 22:21), o halkı yönetmesini ve yol göstermesini ister (Yhn. 21:15-17).

Bütün bu eleştiriler aynı zamanda İsa’nın Aramca konuştuğu gerçeğini görmezden gelmektedirler, ve, Yu. 1:42 de bize söylendiği gibi, günlük yaşamda Petrus’a gerçekte Kefas olarak hitap etmiştir. İşte bu terim daha sonra Yunancaya petros olarak çevrilmiştir. Dolayısıyla, İsa’nın Aramca olarak Petrus’a söylediği tam olarak şudur: “ Sen Kefas’sın ve ben Kilisemi tam bu kefas üzerinde kuracağım.”

Kilise Babaları, havariler çağına, zaman, kültür ve teolojik anlayış olarak en yakın olan bu hıristiyanlar, aşağıdaki metinlerde gösterileceği gibi, açıkca İsa’nın Kilise’yi Petrus üzerine kurmayı vaad ettiğini anlamışlardır.

Tatian the Syrian (Suryani Tatyanus)

“Simun Kefas, “Sen, yaşayan Tanrı’nın Oğlu Mesih’sin” yanıtını verdi. İsa ona, “Ne mutlu sana, Yunus oğlu Simun! Bu sırrı sana açan et ve kan değil, göklerdeki Babam’dır. Ben de sana şunu söyleyeyim, sen Kefas’sın ve ben kilisemi bu kayanın üzerine kuracağım. Ölüler diyarının kapıları ona karşı direnemeyecek” (The Diatesseron 23 [M.S. 170]).

Tertullian (Tertulyanus)

‘Gökte ve yeryüzünde herşeyi bağlama ve çözme’ kudretiyle beraber[Mat. 16:19] ‘üzerinde kilisenin kurulacağı kaya’ olarak adlandırılan [Mat. 16:18] Petrus’un bilgisinden herhangi bir şey gizlenmiş olabilir mi? (Demurrer Against the Heretics 22 [M.S. 200]).

“Rab Petrus’a ‘Ben bu kayanın üzerinde kilisemi kuracağım, Göklerin Egemenliğinin anahtarlarını sana veriyorum [ve] yeryüzünde bağlayacağın ve çözeceğin her şey göklerde de bağlanmış ve çözülmüş olacak’ [Mt. 16:18-19] dedi.... Sen nasıl bir adamsın ki, Rab’bin, bu ihsanı Petrus’a şahsen bahşederken açıkca ilan etmiş olduğu niyetini bozmak ve değiştirmek cüretini kendinde buluyorsun? Rab, senin üzerinde, kilisemi kuracağım; ve sana anahtarları veriyorum” demiştir (Modesty 21:9–10 [M.S. 220]).

The Letter of Clement to James (Klementus’un Yakup’a Yazdığı Mektup)

“Şundan emin olunuz ki, Rab’bim, gerçek iman, ve doktrininin en emin temelinin konması uğruna, Simun’u [Petrus] Kilisesi’nin temelini oluşturmak için diğerlerinden ayırmış ve buna bağlı olarak bizzat İsa’nın kendisi tarafından, O’nun sadece gerçeği söyleyen ağzı ile, Petrus olarak isimlendirmiştir” (Letter of Clement to James 2 [M.S. 221]).

The Clementine Homilies (Klementus’un Vaazları)

“[Simus Petrus Roma’da Simun Magus’a şöyle dedi:] ‘Sen şimdi burada durup bana doğrudan karşı geliyorsun. Ben bir sağlam kaya ve kilisenin temeliyim’ [Mat. 16:18]” (Clementine Homilies 17:19 [M.S. 221]).

Origen (Origenyus)

“Kilise’nin büyük temeli olan, kayaların en sağlamı, İsa’nın üzerine Kilise’yi kurduğu [Mat. 16:18] [Petrus]’a bak. Ve Rab’bimiz ona ne dedi? ‘Ey kıt imanlı, neden kuşku duydun ?’ dedi [Mat. 14:31]’’ (Homilies on Exodus 5:4 [M.S. 248]).

Cyprian of Carthage (Kartacalı Sipriyanus)

‘’Rab Petrus’a dedi ki : ‘Sana şunu söyleyeyim, sen Petrus’sun, ve ben kilisemi bu kayanın üzerine kuracağım, ve ölüler diyarının kapıları ona karşı direnemeyecek. Ve Göklerin Egemenliğinin anahtarlarını sana vereceğim…’’[Mat. 16 :18-19]. O Kilisesini onun [Petrus] üzerine kurmuş, kuzularını otlatma görevini [Yu. 21 :17] de ona vermiş, ve havarilerin hepsini benzer kudret ile donatmasına rağmen, yine de tek bir yüce makam kurmuş [cathedra], ve böylece kendi şahsi yetkisi ile bu birlik için bir kaynak ve kendisinden kaynaklanan bir neden oluşturmuştur. Aslında, diğerleri de Petrus ne ise oydular [yani, havariler], fakat Petrus’a bir üstünlük verilmiştir, ve böylece sadece bir tek Kilise ve bir tek yüce makam olduğu açıkça belirtilmiştir…. Eğer bir kimse Petrus’un bu birliğine sıkı sıkıya tutunmazsa, hala imanını koruduğunu düşünebilir mi? Eğer bir kimse Kilisenin üzerine kurulduğu Petrus’un yüce makamını boşaltırsa, o kişi hala Kilisede olduğundan emin olabilir mi? (The Unity of the Catholic Church 4; 1st edition [M.S. 251]).

“Bir Tanrı, bir Mesih, bir Kilise ve Rab’bin sözü ile Petrus üzerine kurulmuş bir yüce makam vardır. Başka bir sunak kurmak mümkün değildir, Çünkü o zaman mevcut tek sunak ve tek rahiplik makamı dışında başka bir rahiplik makamı olması gerekir. Başka yerlerde toplananlar aslında dağılmışlardır (Letters 43[40]:5 [M.S. 253]).

Firmilian (Firmilian)

“Fakat Mesih tarafından kaya üzerinde kurulan [Mt. 16:18] ve bir olan Kilise de kalmayan kişinin hatası nedir? Bunun cevabını İsa’nın sadece Petrus’a söylediği şu sözden öğrenebiliriz: ’yeryüzünde bağlayacağın her şey göklerde de bağlanmış olacak, yeryünde çözeceğin her şey göklerde de çözülmüş olacak’ [Mat. 16:19]“ (collected in Cyprian’s Letters 74[75]:16 [M.S 253]).

“[Papa] Stephen (1) ... episkoposluğunun yeri hakkında övünerek, Kilisenin temellerinin üzerine kurulduğu [Mat. 16:18] Petrus’un devamı olarak bu makamda bulunduğunu hararetle ifade etmektedir... Papa Stephen ...Petrus’un tahtının devamı olarak makamı elinde bulundurduğunu ilan etmektedir“ (ibid., 74[75]:17).

Ephraim the Syrian (Suryani Efrem)

“[İsa dedi ki:] ’Benim yolumdan yürüyen Simun, seni kutsal Kilise’nin temeli yaptım. Şimdiden seni Petrus diye adlandırdım, çünkü onun tüm yapılarını sen destekleyeceksin. Sen bu dünyada bana bir kilise inşa eden herkesin denetçisi olacaksın. Eğer yanlış olanı inşa etmek isterlerse, temel olan sen onlar hakkında gereken hükmü vermelisin. Benim tüm öğretimimin aktığı pınarın kaynağı sensin; sen benim öğrencilerimin başısın’“ (Homilies 4:1 [M.S. 351]).

Optatus (Optatus)

“Roma şehrinde episkoposluk makamının ilk önce Petrus’a verildiğini bildiğinizi inkar edemezsiniz; aynen tüm havarilerin başı olduğu gibi –zaten bu nedenle kendisi Kefas (’Kaya’) olarak isimlendirilmiştir—bu makama ilk olarak Petrus oturmuştur; işte bu tek makam koltuğunda herkes tarafından birlik korunmaktadır“ (The Schism of the Donatists 2:2 [M.S. 367]).

Ambrose of Milan (Milanolu Ambrose)

“[İsa] cevabı verdi: ’Sen Petrus’sun ve ben kilisemi bu kayanın üzerine kuracağım….’ Peki, öyleyse, İsa, kendi verdiği yetkiyle hareket eden, krallığı verdiği, kaya olarak isimlendirdiği, ve dolayısıyla da Kilise’nin temeli olduğunu ilan ettiği [Mat. 16 :18] bu kişinin imanını güçlendiremez mi ? (The Faith 4:5 [M.S. 379]).

“ Bu sözü Petrus’a söylemiştir: ’Sen Petrus’sun ve ben kilisemi bu kayanın üzerine kuracağım’ [Mat. 16 :18]. Petrus neredeyse Kilise de oradadır. Ve Kilise neredeyse orada hiç ölüm yoktur ama ebedi yaşam vardır. (Commentary on Twelve Psalms of David 40:30 [M.S. 389]).

Pope Damasus I (Papa Damasus I)

“Ayrıca hüküm verildi … bunun ilan edilmesi gerekir ki … Kutsal Roma kilisesi, diğer kiliselerin üzerinde uzlaştıkları bir karar ile önde olmayı elde etmemiş ama doğrudan Rab’bimiz ve Kurtarıcımızın sözleri ile üstünlük almıştır. Rab şöyle dedi: ‘Sana şunu söyleyeyim, sen Petrus’sun, ve ben Kilisemi bu kayanın üzerine kuracağım, ve ölüler diyarının kapıları ona karşı direnemeyecek. Ve Göklerin Egemenliğinin anahtarlarını sana vereceğim…’’[Mat. 16 :18-19]. Dolayısıyla, hiçbir lekesi, kusuru veya benzer bir şeyi olmayan Roma Kilisesinde ilk Papalık havari Petrus’a aittir” (Decree of Damasus 3 [M.S. 382]).

Jerome (Hiyeronymus)

“Fakat, ‘sen [Jovinian] diyeceksin ki, ‘Kilisenin temeli Petrus üzerindedir’ [Mat. 16 :18]. Doğrudur … herhangi bir bölünme ihtimali ortadan kalksın diye oniki arasından biri onlara başkanlık yapması için atanmıştır” (Against Jovinian 1:26 [M.S. 393]).

“Ben Mesih ‘ten başka bir lideri izlemem ve sizin [Papa Damasus I] kutsallığınız, yani Petrus’un makamı, dışında hiç bir kimse ile kominyon almam. Biliyorum ki bu Kilise’nin üzerinde kurulduğu kayadır. Her kim Kuzu’yu bu evin dışında yerse, Tanrı’ya küfür eder. Seller geldiğinde Nuh’un teknesinde olmayanlar mahvolacaktır“ (Letters 15:2 [M.S. 396]).

Augustine (Agustinus)

“ Episkoposluk makamına gelenlerin birbiri ardına devamındaki kesin düzeni dikkate alırsak, Rab’bin, Kilise’nin tamamını temsil eden kişi olarak, ‘ben Kilisemi bu kayanın üzerine kuracağım, ve ölüler diyarının kapıları ona karşı direnemeyecek’ dediği Petrus’un kendisinden başlayarak, Roma episkoposlarını, ne kadar daha çok kesin, doğru ve emin bir şekilde sıralayabiliriz. Petrus’un ardından Linus, Linus’un ardından Klementus, … Bu devam silsilesinde hiçbir Donatist episkopos bulunmamaktadır (Letters 53:1:2 [M.S. 412]).

Council of Ephesus (Efes Konsili)

“Papalığın (Roma) presbiteri (Papa’dan sonra episkoposlukta en yetkili kişi) ve büyükelçisi Filippus şöyle dedi: ’Hiç şüphe yoktur ve gerçekten tüm çağlarda biliniyordu ki, havarilerin prensi ve başkanı, iman kolonu, ve Kilise’nin temeli olan kutsal ve en fazla kutsanmış Petrus, krallığın anahtarlarını, Kurtarıcımız ve İnsanlığın kefaretini üstlenen Rab İsa Mesih’ten almış, ve ona günahların bağlanması ve çözülmesi kudreti de verilmiştir ki o, bugün ve ebediyen, kendisini takip edenlerde hem yaşamakta hem de yargılamaktadır’” (Acts of

Sechnall of Ireland (İrlandalı Sechnall)

“Tanrı korkusundan ayrılmayın, ve imanda sabit kalın, aynen Petrus üzerine olduğu gibi Patrick üzerine de İrlanda kilisesi kuruldu ki onun havariliği Tanrı tarafından verildi ve ölüler diyarının kapıları ona karşı direnemeyecek” (Hymn in Praise of St. Patrick 3 [M.S. 444]).

gayet açıkça kilise babaları simun petrusu isanın atadağı ilk papa olarak görmemizi vurguluyor.bu kendi beyanlarıyla apaçık görülmektedir.
kutsal kitap doğru,tanrıdan esinlenilmiş,vahiy altında yazılmış , bir kitap değildir ..fakat burada protestan inancını eleştiriyorsak eğer kutsal kitap açıkça papalık kurumunu desteklediğini görmekteyiz ...buyursunlar protestanlar cevap versinler bakalım .

ayrıca daha sonraki zamanda katolik inancınıda eleştireceğiz 1

sevgilerimle

Önerilen Siteler