Mısırlı kadınların Ağıtları'ndaki skandal. Bu skandal ancak "AMON ya Rab!" ile açıkla
Zarar görmeden günümüze kadar gelebilen mumyaların çoğu Deir El-Bahri'de gizli bir bölümde bulundu. Günümüzde burası eskiden de olduğu gibi sessiz ve terkedilmiş haldedir. Burdaki asil mumyaların yaklaşık 200 yıl öncesine kadar keşfedilmemiş olmasının nedeni bu.
Köylüler 1870'lerin sonlarına doğru asil mumyaların bulunduğu bu gizli bölmeye rastladılar.
Bob Brier: "Burayı bulmuş olmaları bile bir mucize. Çukur bariz bir biçimde doldurulmuş. Herhalde tepeden akan suların bu deliğe girdiğini görüp içerde bir mezar olduğunu düşündüler."
Sayım Yılı Gecesi'nden, 1969
Kahire'deki Eski Eserler Merkezi'ne öyle 1-2 değil, 40 mumya içeren bir mezar bulunduğu bildirildi. Tabutların üzerindeki yazıtlar ve bandajlar okunduğunda, Mısır Firavunları'nı bulduklarını anladılar: Büyük Ramses (Ramses II), Seti I, Büyük Savaşçı Kral Tuthmose III,... Ellerinde ne olduklarını farkettiler. Eski Mısır'ın en büyük krallarını bulmuşlardı.
6 gün içinde tabutlar bu delikten çıkartıldı. Nil'i batı sahiline getirilip, oradan doğu sahilinde Eski Eserler Merkezi'nin gemisine yüklendiler. Ve kuzeye, Kahire'ye götürüldüler. Nil kıyısındaki yolculuk boyunca çevre köylerdeki kadınlar kıyılara kadar gelip, tıpkı Eski Mısırlı kadınlar gibi ağıt yaktılar. Kralları gidiyordu. Kahire'ye giden ve bir daha göremeyecekleri bir miras için ağıt yakıyorlardı (Bkz. Yukarıdaki videodaki 44:00-46:30'a).
Şunu bir türlü anlayamıyorum: Bu mumyalardan en eskisi Seti I'in mumyası 3311 yaşındadır ve 3311 yıldır hiçbir Kral mumyasının Mısır dininde iddia edildiği gibi canlandığını göremedik. Bu, Nasrettin Hoca'nın, "Ya tutarsa!" dediği gibi bir tıbbi deney idi. Ayrıca İslam, mumyalama olayını dışlar. Peki o günkü Mısır kadınları, İslam dairesi içinde kalıp da Eski Mısır Kadınları gibi (ki onlar Amon dinine mensup idiler) nasıl ağıt yakmış olabilirler?
Bunu izah edebilecek bir babayiğit var mı? Hawass, bunu başarabildi mi ki o kadınlar başarmış olsun?
Ben galiba bir çözüm buldum: AMON () ya Rab!
Ortaya böyle karışık bir komedi çıkıyor yani!
İşin komedisini bir kenara bırakırsak, NapoleonLaplace'a şunu sorar: "Çalışmalarınızda neden tanrıya hiç atıf yapmadınız?"
Laplace bu soruyu bilim tarihinin unutulmaz bir cümlesi ile yanıtlamıştır: "Je n’ai pas besoin cette hypothese (Böyle bir hipoteze gerek duymadım)"
Yani mumyalamada olduğu gibi Tanrı da bir hipotezdir!!!
Bu arada, Eski Mısırlı kadınları örnek aldıklarını iddia eden o kadınlara değil tabii ki şimdiki Mısırlı kadınlara şunu göstersek acaba utanırlar mı?
Eski Mısır kadınları giysili ama başları daima açıktır.
Yıllardır Eski Mısır ile ilgili çalışmalarda bulundum ama daha başı kapalı bir Mısırlı kadına denk gelmedim. Avatar'ımda da görüldüğü üzere böyle bir hadise Eski Mısır'da hiç olmamıştır!!!