Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Felsefe > Etik, Estetik, Sanat, Politika, Bilim & Eğitim

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 17-09-2017, 15:26
Vefik Sami Vefik Sami isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Sn. Felâsife;

İnançlı insanlar, Cennet ve Cehennem’i faklı boyutlardaki mekânlar olarak algılar. Cehennem ateşi bu dünyadaki insanın tasavvur edebileceği en dehşetli ızdıraptır. Ceza olarak caydırıcı bir argümandır. Cennet tasvirlerine dikkat edilirse eğer; dünyada insanların ilgisini çekebilecek hemen her şey – memeleri tomurcuklanmış yaşıt kızlar, bal ve şarap ırmakları vs.- kullanılmıştır. Bunu Ömer Hayyam gibi;

'Irmaklarından şaraplar akacak' diyorsun
Cennet-i alâ meyhane midir?
'Her mümin'e iki huri' diyorsun
Cennet-i alâ kerhane midir?

Şeklinde anlayanlar olduğu gibi belki de milyarlarca müslüman, Kur’anda geçen Cennet tasvirlerini, son derece mâsum ve kabul edilebilir argümanlar olarak görmüştür. Şimdi, bu kadar basit ve anlaşılabilir bir “Cennet” tasvirinin ateist’lerce bilinemediğini ben nasıl ileri sürebilirim ? Kaldı ki yine ben, Tanrı tanımaz herkesi ateist olarak da görmem. Gerçek bir ateist, kendi kültür ve inanç durumuna göre teizm’i bir müslüman İlâhiyatçı, ya da Hritiyan veyâ Yahudi teolog düzyinde bilmelidir ki sâdece Tanrı fikrine değil, aynı zamanda dinlere de neden karşı çıktığını anlatabilsin. Yıllarca herhangi bir inancın fikir çileleri ile yoğrulmamış, dinsel hassasiyeleri zayıf bir toplumda yetiştiği için çevresel etkilerden ötürü Tanrı ve din fikrine soğuk bakan herkesi ateist olarak görmem ben.

Bir ateist, bu üç İbrahimi dinden birisini çok iyi düzeyde bilmeli, diğerleri hakkında da en azından temel bir fikre sâhip olmalıdır.
Böyle bir ateist’in Cennet hakkında fikri olmaması mümkün müdür ?

Demek ki ben “ateist Cennet’i bilmez” demiyorum.

Farklı boyutlarda olması gerektiğine inanılan Cennet ve Cehennem kavramları, o boyutları bilmeyen bizlere dünyevi materytaller ile tanıtılmakta. Yâni, hem Teist hem de Ateist bilmediği bir boyutla alâkalı fikir beyan edemez. Teistler genelde, bu dünyada elde edebilecekleri, kendilerine haz ve huzur sağlayan şeyleri esas alarak Cennet hayâli kurarlar. Ateist ise bunlara ulaşmayı kabul etmediği için, sonuç olarak bir fikir beyan etmesi de tufatır. Senede ancak sekiz ay - o da asgari ücretle - iş bulabilen birine “Boğazda yalınız olsa sevinir miydiniz ?” diye sorduğunuzda, “Evet, önceleri sevinirdim ama; insan tabiatı bir müddet sonra orada bulunmak bana aynı heyecânı vermezdi” demesi kadar absürddür. Beyân; kendi içinde “tutarlı” gibi görünse de nasıl ki asgari ücretli hiçbir zaman bulunamayacağı bir mekân hakkında fikir serdetmekteyse, ateist de hiçbir zaman görmeyeceğine inandığı bir boyut hakkında düşünce üretiyor demektir.

Netice-i Kelâm; ben “ateist Cennet'i bilmez” demiyorum.
Elbette, insan olan herkesin var oldukları dinler tarafından iddia olunan Cennet-Cehennem hakında belli bir fikri vardır.
Ateist'in; inanmadığı, aslâ olmayacağını düşündüğü bir durum için fikir yürütmesinin tuhaflığına vurgu yapmaya çalışıyorum.

Önerilen Siteler