Fabula´isimli üyeden Alıntı
Sevgili spartaküs
Ben size komunizm den sonra ne olur diye bir soru yöneltmiyorum ki.
Karl Marx , komunizmden sonrası için bir toplum biçimi ortaya koymuşmu koymamışmı onu soruyorum.
Kapitalizm den sonra sosyalizm ve en nihayeti de komunizm diyen marx
|
Neden koysun ki? Komünizm sınıflı toplumun NİHAYETİDİR ve bu üretim tarzı-ilişkilerin, alt-yapının değişimiyle ilintileniyor(yani objektif temel). her nihayet, öncülüne göredir, bizlerin hayali senaryolarına göre değil ve nihayet-sonuç, mutlaklık ifadesi, kastı değildir. Burada ayrıca sınıflı topluma göre bir nihai hedef durumu vardır, sınıfsız toplum hedeftir(ideolojik bağlamda, strateji, bu ise öznel koşullar olarak ele alınır). Objektif
öngörülebilirliğin ise kehanetle ilgisi yok.
Güneş bir gün dağılacak, dümnya bir gün yok olacak, bu dünyanın
nihayetidir(sonu-sona ermesi!), bu demek değil ki, dünya nihayete erince, mutlak olacak, kavramları doğru okumalı. Öneğin, vay efendim dünya yok olunca, dünya ne olacak, kalan malzemeden yeni güneş, gezegenler olacak mı, olursa neye benzeyecek vb ne denebilir ki?.
Hasılı sınıflı toplumun nihayeti(sona ermesi) nedir? Sınıfsız toplum... Bu ifadelerde bir beis yok.
Birde, anlamadığım Popper lafazanı-kuru cambazı, boş işler lakırdıcısı konuya neden girdi.
Komünizmden sonrasını ortaya koyup, koyulmamasını aramak, kahin ve kehanet aramaktır ya da bir kurgu-masalcı...
Hasılı Marx'ın böyle bir derdi yok, benimde yok, varsa da bu senin sorunun...