Turdur´isimli üyeden Alıntı
Matematik derken ne anladığınıza bağlı. Basit yapı diyorsunuz, bakın temsili resme. Bu kadar basite almıyorum ben, en az basit 4 işlem gerekli olmuştur diye düşünüyorum. Ölçü birimi de kullanılmış olmalı. Göbeklitepe'de ki yapılar hakkında matematik üzerine konuşulmuş bir program bulamadım bulursam ekleyeceğim.
|
bilmiyorum olabilir. ben matematik bilmeden yaptıklarını iddia etmiyorum. matematiksiz de yapılma ihtimali olduğunu söylüyorum. matematik bilmeden yapılamayacağını kesinlikle söylemek dogmatik bir düşünce olur.
o zaman mesela başka birisi de bu ilk insan olayı saçmalık der. çünkü ilk insan doğada bulduğu taşı başka bir taşa çarpıp şekil vererek ilk el aletini keşfetmiş. o zaman aynı mantıkla, ilk el aletini keşfetmesi için o alete nasıl şekil vermesi gerektiğini, yani geometriyi bilmesi gerekir, o zamanda geometri olmadığı için alet yapamazdı.
halbuki bugün hayatta kalmayı başaran tür 3 milyon yıldır el aleti yaparak tecrübe biriktirdi ve bunu sonraki kuşağa aktarabildi. bu önemli. aynı aktarım bina yapımında da yaşanmış. başta mısır piramitlerine inanmadık. sonra sümer tapınakları çıktı, piramitler inandırıcı geldi. sonra göbeklitepe çıktı, şimdi de sümer inandırıcı geliyor çünkü bir sürecin aşamalarını görüyoruz. bu böyle gidecek.
o yüzden evrim düşüncesine inanmayan birinin bu yapıların, insan medeniyetinin nasıl oluştuğunu anlaması mümkün değil.
kazıyı yapan alman profesörün bir iki konuşmasını dinledim. adam tehlikeli. evrimci olmadığı bir gerçek. göbekli tepenin incilde bahsedilen garden of eden olabileceğini söylüyor. belki bunu ilgi çekmek için de yapıyor olabilir, sonuçta 30 yıl çalışmış bu kazıda çocuğu gibi. mesela fatih altaylı'nın programındaki necmi karul. değerli bir hoca bence. denk gelirse kitabını okuyacağım.
göbeklitepe'de bir organizasyon ve mimari anlayış olduğu kesin. koyduğunuz temsili foto ile daha iyi anlaşılıyor. fakat resim sanırım göbeklitepe'nin ilk zamanlarında yapılmış çünkü sıfır kotunun üstüne çizilmiş. halbuki göbeklitepe çukur yapısı.
bu insanların hayatında tecrübe ve onun sonraki kuşaklara aktarılması çok önemli rol oynuyor. günümüz insanı tarih bilincinden yoksun olduğu ve evrimi inkar ettiği için böyle şeylerin maddi dünyada yapılabileceğini hayal edemiyor. o yüzden hemen uzaylıların yaptığını yada allahın peygamber gönderdiğini düşünüyor.
herhalde bu uzaylı hülyasından artık kurtulundu.