Bence ayrı bir başlık açalım, konuyu orada tartışalım. Hem konu güzel, hem konuşmaya değer.
Teşekkürler sevgili ForumKirpisi.

Söz patates ekmeye çağıracağım seni.
--/--
Sevgili Turdur eşimle ben en az 4-5 senedir (unuttum) vejetaryeniz. Hayvan beslerim, ama hem kesmem hem satıp kestirmem. Peki o zaman niye hayvan besleyeyim? Bak işte bu ilginç bir soru.
İleride paylaşacağım bir video serisi var. Bu videolarda kırsala göç etmiş bir yazılımcı var. O da hayvanları öldürmüyor, gerçi sattığı oluyormuş, sattığı yer kesip yiyor veya satıyordur, biz onu da yapmayacağız.
Koyun ve tavuk besliyor, bunları gübresi için besliyormuş. Limon-mandalina-nar-portakal ağaçları olan bir bahçesi var. Koyunları ve tavukları bu bahçeye salıyor, hayvanlar gezip bahçeye pisliyor, dediğine göre bahçenin meyvelerinin lezzeti çok değişik oluyor ve tercih ediliyormuş. Bir limon ağacı var, üzerinde en az 200 limon vardır. Civardaki ağaçlara göre kendi ağaçlarının verimi daha yüksekmiş.
Bu arkadaş bir hesap yapmış, besleyeceği tavuk sayısıyla koyun sayısı arasında ilişki kurmuş, tavukların yumurtasını satıp koyunlara yem alıyor, (atıyorum) 20 tavuğa 1 koyun filan gibi bir oranla, cepten yeme hiç para vermeyeceği bir şekilde işini yürütüyormuş.
Civarda tehlikeli hayvan olarak yalnızca tilkiler varmış, iki orta büyüklükte köpek besliyor, yetiyormuş.
Hayvan yemini çoğatmak için hidroponik (hydrophonic) diye bir yöntem var. Buğday-arpa tanelerini suyla-nemle çimlendirip bire-dört ile bire-sekiz gibi oranlarla arttırıyorlar, hayvanlar taze-sulu ot şeklinde yemleniyorlar. Bu da iyi bir yöntem olarak bir kenarda dursun.
İzmir-Urla'da çiftlik balıkçılığı yapan yakın bir dostum var. İlacı-yemi derken pek kar edemediğini biliyorum, zaten hayvan öldürmeyeceğim için bizim için gündem dışı.
Su arıtma işinde oldukça uzman olan bir İBB-İSKİ mühendisi dostum var. Su için 4+4+4 tonluk polyester depo düşündüm, artezyenle çekip arıtır, depolarım diye düşündüm.
Güneş enerjisiyle ısıtma + 3KW'lık Güneş paneli düşündüm. Çamaşır + bulaşık makinesini güneşli günlerde ve farklı günlerde öğlen saatlerinde kullanırsak yeterli olacaktır. TV buzdolabı aydınlatma için çok enerji harcanmıyor zaten. Klima nem için gerekli olabilir. Ağaçlandırarak serinlemeyi tercih edeceğiz, yaşadığımız yerde nem çok olursa klima kullanmak zorunlu olur. Her halükarda devletten biraz elektrik gideri olacaktır.
Köpek konusunda bir erkek bir dişi Akbaş-Malaklı veya Kangal almayı düşünüyorum. Bu sonbaharda eşimle Sivrihisar (Eskişehir), Aksaray (Niğde), Kangal (Sivas) turu yapıp birine karar vereceğiz. Sivrihisar Belediyesi'nin Akbaş üretme çiftliği varmış, geniş arazisi olana ücretsiz veriyormuş diye bir CNN Türk belgeselinde söylediler. Gidince göreceğiz.
İlgin için teşekkürler.