Yılmaz Özdil kapitalist sistemin neresinde?
Gazeteci, Atatürkçü, CHP'li, AKP karşıtı ve antiemperyalist olarak kendini gösteren Yılmaz Özdil, aslında günümüz dünya sisteminin neresinde rol alıyor. Gerçekten göründügü gibi mi yoksa bu görüntünün arkasında başka hedefe mi hizmet ediyor?.
Bana bu soruları sorduran, yıllardır Özdil'i okuyucu ve izleyici olarak takip etmemden sonraki birikmiş şüphelerimden kaynaklanıyor. Zira mertligin bittigi, değerlerin sıfırlandıgı, döneklerin zirveye çıktıgı, vatanın bir pula satıldıgı dönemde herkesten şüphelenmemiz gayet doğal olsa gerek. Bu şüpheler, toplum üzerinde az veya çok etkili olanlar için daha bir önem kazanıyor. Yılmaz Özdil de bu noktada benim radarıma takılmış etkili isimlerden biridir. Aşagıda değineceğim gibi bazı noktalar birleşince Özdil'in aslında günümüz dünya sistemi lehine psikolojik algı yaptıgı kanaatindeyim.
Antiemperyalist duruşla örtüşmeyen ve gizlemediği bir ABD hayranlıgı var. Söz konusu adalet, adil yargılama ve insan haklarına saygı söz konusu oldugunda hep ABD'yi örnek veriyor. Yani ABD'nin vahşi kapitalist yapısını es geçerek ve bundan hiç bahsetmeden sadece kendi içindeki adalet anlayışının propagandası yaparak, ABD'nin işgalci yanını unutturuyor. Bu elbette algılara oynanan psikolojik bir yanıltmadır. Hani bir ülkenin adalet anlayışını anlatmak başka ama her fırsatta her defasında bunu sürekli övmek başkadır.
Özellikle Özdil'in yapmış oldugu Venezuella videosu bütün şüphelerimin bir videoda bütünleşmiş hali gibidir. ABD'nin Venezuella işgaline hak diyor. Rusyayı işgalci yapıyor. Maduro'nun kötü olması ABD'ye işgal hakkı vermez diyemiyor. Maduro yönetimini kötülerken bilinç altından AKP yönetimini öpün başınıza koyun algısı yerleştiriyor. Bu ve buna benzer davranışını her yazısında ve her konuşmasında sürdürüyor. Elbette sayısız örnekler var ama onları toplayıp buraya koyacak halim yok. Yani nereden baksanız görüntüsünün aksine günümüz dünya düzeninde psikolojik yanıltma görevi almış gibi. Böyle bir görev almamışsa bile çok da fark eden birşey yok, sonuçta aynı kapıya çıkıyor.
Yılmaz Özdil'in göründügü gibi olmadıgını ve görüntüsünün aksi yönünde psikolojik etki yürüttügünü düşünüyorum.
Bu anlattklarımı tarafsız ve ön yargısız incelerseniz eminim sizler de aynı sonuca ulaşacaksınız.
Lakin yanılmayı çok isterdim ama görünen köy klavuz istemiyor derler.
|