Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > Hristiyanlık

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 13-07-2007, 21:59
sargon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
sargon sargon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Onur Üyesi
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

Standart Hıristiyanlığın Düşmanları: Zındıklar

Bu yazı dizisinde yardımlarınızla hıristiyanlığın "zındık" saydığı akımların bir derlemesini yapmak istiyorum. Aynı çalışma İslamiyet için de yapılabilir tabii. İslamiyetle ilgili sitede epey birikim oluştuğu için bu bölümde sadece hıristiyanların "zındık"larını tercih edelim diyorum.

Ben Valentinus'la başlamayı düşünüyorum. Arkasından Mani ve Arius'a geçeceğim. Katkılarınızı bekliyorum.

Valentinus ile internette türkçe olarak az bilgi var. Valentinus'u, sevgililer günü ile ilişkilendirilen Aziz Valentinus'la karıştırmamak lazım. Birçok yerde verilen iki paragraflık bilgiyi aktarayım önce:

M.S. II. yüzyıl) Gnostisizmin Roma ve İskenderiye okullarını kuran Mısırlı din felsefecisi. Müritlerinin kurduğu Valentinusçu cemaatler II. ve III. yüzyıllarda Hıristiyan ilahiyatının karşısındaki en ciddi tehdidi oluşturmuştur. İskenderiye'de felsefe eğitimi gördükten sonra 136-140 yıllarında Roma'ya gitti ve 25 yıl orada kendi öğretisini yayarak nüfuz kazandı.

Roma piskoposu olmayı beklediği halde bu göreve getirilmemesi üzerine 140 yılında Hıristiyan cemaatini terk etti. Yaklaşık 160'da Kıbrıs'a ya da İskenderiye'ye gitmek üzere Roma'dan ayrıldıktan sonra Paulusçu ilahiyat ile gnostisizmin ilkelerini kaynaştıran Hakikatin İncili'ni kaleme aldı.

"Daha önce ben televizyona bakıyordum, şimdi televizyon bana bakıyor
Mısırlı bir gösterici
http://sargon.blogcu.com/

Önerilen Siteler