Daha gelişmiş sosyal sistem var mı?
Bugün dünya uygarlığının reel olarak ulaşabildiği en iyi sosyal sistem: Çok partili parlamenter rejim+serbest piyasa ekonomisi+sosyal devlet+geniş sivil toplum örgütlenmesi+ bireysel özgürlükler olarak görünüyor.
Tüm bunlar, eksiklerine ve hatalarına rağmen batı ve kuzey avrupada uygulanıyor görünüyor. Özellikle batıdaki sistemi eleştiren arkadaşlara soruyorum:
1) Çok partili ve çoğulcu parlamenter rejimden daha iyi bir rejim var mıdır? Varsa somut olarak nasıl bir sistem olduğunu öğrenmek istiyorum.
2)Serbest piyasa ekonomisinden daha gelişmiş, insanlık için daha iyi bir ekonomik sistem var mıdır? Burada serbest piyasadan bahsettiğim 19. yy avrupa ekonomisi veya Türkiye ekonomisi değil devletin kontrol mekanzimalarını kullandığı serbest piyasa ekonomisidir kastettiğim. Günümüz anlayışı serbest piyasa ekonomisinin yıkıcı ve ezici etkilerine karşı sosyal devlet uygulamalarını artırarak dengelemeye çalışmaktır.
Yanıtlarda istediğim kriter yukarıda varolan en iyi sistem dediğim sistemin eleştirinden ziyade sizin alternatifiniz nedir, bunu öğrenmek istiyorum. Saygılar.
|