13-08-2015, 15:28
|
 |
Üye
|
|
|
|
Agnostisizm'deki yaratıcı teorilerinin dinle bir bağlantısı yoktur. bu felsefe, bilimsel ve mantıksal çıkarımlara dayanıyor.
İnsanlık tarihinde hiçbir din olmasa da, evrende bilinçli bir oluşum ihtimali üzerinde durulurdu.
Wikipedia'daki tanımda da bu açıklanmış;
Agnostisizm, bilinmezcilik ya da bilinemezcilik; teolojik anlamda Tanrı'nın varlığının ya da yokluğunun, bilimsel olarak da evrenin nereden türediğinin bilinmediğini veya bilinemeyeceğini ileri süren felsefi bir akımdır.
bknz: https://tr.wikipedia.org/wiki/Agnostisizm
Bir soru: Eleştirmenini, ölüm ve sonsuz işkenceyle tehdit edecek kadar çaresiz bir kitabın yazarı, bilgili ve adaletli biri olabilir mi...?
|

13-08-2015, 15:29
|
|
Yasaklandı
|
|
|
|
Odyssey´isimli üyeden Alıntı
Agnostisizm'deki yaratıcı teorilerinin dinle bir bağlantısı yoktur. bu felsefe, bilimsel ve mantıksal çıkarımlara dayanıyor.
İnsanlık tarihinde hiçbir din olmasa da, evrende bilinçli bir oluşum ihtimali üzerinde durulurdu.
Agnostisizm, bilinmezcilik ya da bilinemezcilik; teolojik anlamda Tanrı'nın varlığının ya da yokluğunun, bilimsel olarak da evrenin nereden türediğinin bilinmediğini veya bilinemeyeceğini ileri süren felsefi bir akımdır.
|
Benim tek itirazım Agnostizm teizmin Tanrısına karşı ateisttir değil mi ben böyle biliyorum.
|

13-08-2015, 17:45
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Odyssey´isimli üyeden Alıntı
|
Sevgili Odyssey
Evet düşünülebilir, ancak "BİLİNEMEZ" yargısı üretilemez, böyle bir durumda bilinçi tasarlayan "canım kendimi bildirmek istedi" diyebilir ya da bilinçli canlılar, bilinçli oluşumun bilgisine ulaşabilir(eğer böyle düşünülürse ve tabi bilimsel ise. Bilinemez demenin bir anlamı kalmaz, zira düşünüldüğü anda zaten bilinebilirlik-bilinemezlik mertebesine eriştirilmiş olur. O halde bilinebilirlik de olasılık haline gelmiştir, neden iradi bir zorlama ile ret edilsin ki?. Tabi tamamen zihinsel bir alan.). Yani "bilinemezcilik", bilimin varlık koşuluyla çelişiyor, çünkü bilinemezliğin sırrı, idealist-metafizik bir potayı aşmıyor, mesele de burada.
Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White ------ Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------ Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
|

13-08-2015, 18:46
|
|
Üye
|
|
|
|
spartacus´isimli üyeden Alıntı
Evet düşünülebilir, ancak "BİLİNEMEZ" yargısı üretilemez, böyle bir durumda bilinçi tasarlayan "canım kendimi bildirmek istedi" diyebilir ya da bilinçli canlılar, bilinçli oluşumun bilgisine ulaşabilir
|
Agnostisizm metafizik sorular üzerinde bilgi üretilemeyeceğini iddia eder. Burada bilgi üretecek olan insan duyuları ve insan aklıdır. Dolayısıyla agnostisizm, insan yetilerinin neyi, nereye kadar bilmeye imkan verdiğiyle ilgilenir. "Peki ya tanrı insana kendini bildirirse?" Ne de olsa tanrı diye tasarlanan varlık kadiri mutlak bir güç değil mi, kendini bildirmek isterse elden bir şey gelmez, gayri ihtiyari bilmiş olacağız biz de. Fakat agnostisizm insan yetilerinin çabalarına sınır çizer ve bu sınırın ötesine metafiziği koyar. Burada konu edinilen varlık insandır, tartışılan problem ise insanın bilgisinin nerede başlayıp nerede bittiğidir. Tanrının kendini insanoğluna zoraki bildirip bildirmeyeceğinin agnostisizmle ilgisi bulunmaz. Agnostisizm insan üzerine, insanın bilme yetilerinin sınırları üzerine bir yaklaşımdır.
|

13-08-2015, 20:32
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
yaban adami´isimli üyeden Alıntı
Agnostisizm metafizik sorular üzerinde bilgi üretilemeyeceğini iddia eder. Burada bilgi üretecek olan insan duyuları ve insan aklıdır. Dolayısıyla agnostisizm, insan yetilerinin neyi, nereye kadar bilmeye imkan verdiğiyle ilgilenir. "Peki ya tanrı insana kendini bildirirse?" Ne de olsa tanrı diye tasarlanan varlık kadiri mutlak bir güç değil mi, kendini bildirmek isterse elden bir şey gelmez, gayri ihtiyari bilmiş olacağız biz de. Fakat agnostisizm insan yetilerinin çabalarına sınır çizer ve bu sınırın ötesine metafiziği koyar. Burada konu edinilen varlık insandır, tartışılan problem ise insanın bilgisinin nerede başlayıp nerede bittiğidir. Tanrının kendini insanoğluna zoraki bildirip bildirmeyeceğinin agnostisizmle ilgisi bulunmaz. Agnostisizm insan üzerine, insanın bilme yetilerinin sınırları üzerine bir yaklaşımdır.
|
Bilinemez ifadesi öznel çerçeveli ve sorun ciddi, ciddi insanın bilip, bilemeyeceği değil, anılan metafizik öznenin bilinip bilinemeyeceği üzerinedir. Bu zaten, metafizik, herhangi bir anlam veya ifade de bulunulamaz demek yerine, bilinemez yargısı üretmek metafiziğin ön-kabulüdür.
O nedenle soruyorum, bilinemez olan(?!) nedir? İşte buna yanıt lazım.
Zaten daha önce de belirttim, metafizikten köklü ayrılışı gerçekleştiren ateizm-zaten ateizmin özü metafizikten kopuş-, agnostizm ise bu noktada arada-derede kaldığı için sorun çıkıyor.Metafizik argümanları ciddi, ciddi ele alıp bir de bilgi merkezli yargı üretiyor, elinde ise insan hayal gücü dışında hiç bir dayanak olmadan, herhangi bir teorik zemin, hipotez, gözlem olmadığı halde.
-------
-------
-------
-------
------
------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White ------ Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------ Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
|

13-08-2015, 22:19
|
|
Üye
|
|
|
|
spartacus´isimli üyeden Alıntı
Bilinemez ifadesi öznel çerçeveli ve sorun ciddi, ciddi insanın bilip, bilemeyeceği değil, anılan metafizik öznenin bilinip bilinemeyeceği üzerinedir. Bu zaten, metafizik, herhangi bir anlam veya ifade de bulunulamaz demek yerine, bilinemez yargısı üretmek metafiziğin ön-kabulüdür.
O nedenle soruyorum, bilinemez olan(?!) nedir? İşte buna yanıt lazım.
Zaten daha önce de belirttim, metafizikten köklü ayrılışı gerçekleştiren ateizm-zaten ateizmin özü metafizikten kopuş-, agnostizm ise bu noktada arada-derede kaldığı için sorun çıkıyor.Metafizik argümanları ciddi, ciddi ele alıp bir de bilgi merkezli yargı üretiyor, elinde ise insan hayal gücü dışında hiç bir dayanak olmadan, herhangi bir teorik zemin, hipotez, gözlem olmadığı halde.
|
Bundan bir veya iki sene önce gene sizinle agnostisizm üzerine tartıştığımızı hatırlıyorum. Eğer doğru anladıysam, metafiziğin ve teolojinin konularının tamamen deli saçması olduğunu, dikkate alıp bilinemeyeceğini söylemenin bile anlamsız olduğunu savunuyorsunuz. Bu bana fazlasıyla kolaycı bir tutum gibi geliyor. Sorunu ortadan kaldırmak yerine ince bir bezle üstünü örtüyorsunuz sanki. İnsanoğlu, hayal gücü dışında hiçbir dayanağı olmayan bu metafizik soruları durduk yere yumurtlamadı; insanın doğaya bakışı, dünyayı anlayış biçimi zorunlu olarak bu soruları ortaya çıkardı. Siz her ne kadar metafizik soruları dayanaksız olduğu için bir köşeye süpürseniz de, insan aklı yüzyıllar boyunca bu soruları üretmeye, varlığın kökenini aramaya devam edecek, kaçınılmaz bir şeydir bu. O yüzden, metafiziği kapı dışarı etmeden önce, metafizik soruların nasıl olup da istisnasız her insan evladının zihnini kemirdiğini sorgulamak gerekiyor.
|

13-08-2015, 23:09
|
|
Üye
|
|
|
|
Eğer tanrı, fiziksel ve bulgulara dayalı iddia edilen bir argüman olarak ele alınırsa, ateistlerin bununla bir problemi olduğunu sanmıyorum.
Lakin herhangi bir bulguya dayanmayan kafadan uydurulmuş metafizik varlıklar ve varsayımlar bunun dışında kalıyor.
Örnek vermek gerekirse;
Evrenimizin bir laboratuarda yaratılmış olma fikri, metafizik midir? Yoksa bulgulardan yola çıkılarak ortaya çıkmış bir hipotez midır? Görünen o ki; bu iddia altında bir temel dayanak olan bir varsayımdır.
http://www.sciencedirect.com/science...5032139090357J
|
insan aklı yüzyıllar boyunca bu soruları üretmeye, varlığın kökenini aramaya devam edecek
|
Metafizik soru sormaktan ziyade, cevap üretiyor ve gerçeklerin önünü tıkıyor.
|

13-08-2015, 23:38
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Bundan bir veya iki sene önce gene sizinle agnostisizm üzerine tartıştığımızı hatırlıyorum. Eğer doğru anladıysam, metafiziğin ve teolojinin konularının tamamen deli saçması olduğunu, dikkate alıp bilinemeyeceğini söylemenin bile anlamsız olduğunu savunuyorsunuz. Bu bana fazlasıyla kolaycı bir tutum gibi geliyor. Sorunu ortadan kaldırmak yerine ince bir bezle üstünü örtüyorsunuz sanki.
|
Koyulaştırdığım yeri tekrar düşünebilir misiniz? Bilinemez demek değil mi aslında bunu yapan?
Metafzik ya da teolojinin konularının deli saçması olup olmaması değil ki konu, ön kabul olarak alınması. Mesela "Tanrı bilinemez" demek, dikkat edersek insanın bir şey hakkında bilip, bilmemesi değil, bilinemez ibaresi önündeki şeyin özneleştirilmesine dayanır. Haliyle tanrı burada önkabul yapılmış olur ve bilinemez denen şey hakkında bilinip-bilinmeyeceğine dair bir yargıya varmakla ise hem çelişki hem de mantık hatası yapılmış olur. İşte metafizik özneler, kurguların ciddiye alınıp, alınmaması değil burada mesele, kendi, kendisiyle tutarsız 2 kelimeyi yanyana getirebilme meselesidir. Bu tutarsızlık ise ne yazık ki metafizik öznenin kabulü çerçevesinde hayat kazanıyor. Bir şeyin adını anıp(ÖZNE ?!), sonrada bilinemez demek, bilimsel metododa olduğu kadar, mantığı da aykırı, zira bilinemezliği nitelik-özellik-sıfatalrı çerçevesinde ifade etmiş olursunuz, bu halde niteliğini bildiğiniz iddiası, bilinemezliğa gölge düşürür. Bir şeyin ancak bazı nitelikleri bilinebilir ya da bilinemez denebilir, zira bilgi nitelik merkezlidir.
Olabilir denebilir, olamaz çünkü şu ya da bu sebepler denebilir, olasılık dışı denebilir, olasıdır ancak gözlemlemiyoruz da denebilir, neden "bilinemez" densin ki.
İnsanoğlu, hayal gücü dışında hiçbir dayanağı olmayan bu metafizik soruları durduk yere yumurtlamadı; insanın doğaya bakışı, dünyayı anlayış biçimi zorunlu olarak bu soruları ortaya çıkardı. Siz her ne kadar metafizik soruları dayanaksız olduğu için bir köşeye süpürseniz de, insan aklı yüzyıllar boyunca bu soruları üretmeye, varlığın kökenini aramaya devam edecek, kaçınılmaz bir şeydir bu. O yüzden, metafiziği kapı dışarı etmeden önce, metafizik soruların nasıl olup da istisnasız her insan evladının zihnini kemirdiğini sorgulamak gerekiyor.
|
Konu insanın yumrutlaması değil YUMURTLADIĞI şeyE DAİR  İkisi aynı şey mi? Değil.
İkincisi metafiziği kapı dışarı da etmiyoruz, kapı içeride... neden bilgi zemini varken masal zeminine mahkum olalım ve neden bilimi kapı dışarı edelim? Olmasa haklısın, ama insanın hayal gücü gibi, bilgi edinme fırsatıda var o nedenle mutlak yargılar üretmek bile zaten başlı, başına sakıncalı.
Tekrar sorayım -dikkat edin insanın yumrutlaması meselesi değil mesele- soruyu lütfen cevaplayın;
Bilinemez olan(!) nedir?
-------
-------
-------
-------
------
------
Konu spartacus tarafından (14-08-2015 Saat 04:07 ) değiştirilmiştir.
|

13-08-2015, 23:43
|
|
Üye
|
|
|
|
Üstteki mesajda, Boolean'dan alıntı kısmını.
Ben dimedim oni!
Ben dimedim oni!
Spartaküs alıntıya yanlış ismi yapmış
|

18-08-2015, 18:40
|
 |
Üye
|
|
|
|
world´isimli üyeden Alıntı
Benim tek itirazım Agnostizm teizmin Tanrısına karşı ateisttir değil mi ben böyle biliyorum.
|
Evet, ben de öyle biliyorum...
Teizmdeki tanrıların varlığı, hem mantıkdışı özellikleri, hem karakteri, hem de dinlerdeki çelişkiler açısından, imkansızdır.
Bir soru: Eleştirmenini, ölüm ve sonsuz işkenceyle tehdit edecek kadar çaresiz bir kitabın yazarı, bilgili ve adaletli biri olabilir mi...?
|
| Başlık Düzenleme Araçları |
|
|
| Stil |
Normal
|