sayin Meo,
simdi de gelelim bedel kismina. Ama önce su tartismayi artik bitirelim. Diyorsunuz ki:
|
meo Diyor ki
Bu konuların açıklığa çıkması, sizlerin demokratlık anlayışınızı ortaya koyacaktır.
|
Yukarda acikladigim seyler aslinda bircok üye tarafindan bilinen seylerdir. Sadece bunlari derlemek gerekiyordu. Bu sitenin demokratlik anlayisi ortada. Siteyi baslangicta tek kisi yönetiyordu. Sonra moderatörler alindi. Sonra bir Yönetim Kurulu olusturuldu. YK'nin ve moderatörlerin kararlarina itirazlar olmaya baslayinca deneyimli üyelerden bir Disiplin Kurulu olusturuldu. Görevi YK ve moderatör uygulamalarina yapilan itirazlari görüsmekti. Bugüne kadar ceza alan teist üye sayisi kadar da ceza alan non-teist üye vardir. Bunlar icin disiplin uygulamalarina bakabilir yada eski üyelere sorabilirsiniz. Hicbir zaman teist veya non-teist diye ayrim yapilarak ceza verilmedi. Hatta bir cok non-teist üye bundan dolayi siteyi sert bicimde elestirdi.
Son günlerde bazi üyeler sitede kisiye göre uygulama yapildigi iddiasiyla bir kampanya yürütmeye calisiyorlar. Bu tamamen uydurmadir. Yukarda kime neden ceza verildigini ve nasil verildigini acikladim. Bu uydurma iddialari dile getirenlere sorun, simdiye kadar bizim teist üyelerin haklarini savundugumuzun sadece beste biri ya da onda biri kadar non-teist bir üyenin haklarini savundular mi acaba? Verdiginiz örnekler bakin. Hakdogan, Schopenhauer ve EnvyMe. Bir tane non-teist üye yok. Hatta daha da ötesi, siteye bu elestiriyi getiren bazi teist üyelerin non-teistlere daha fazla ceza verilmesini istediklerini görüyoruz. Non-teistler arasinda bir tartisma oldugunda da ellerini ogusturarak sevindiklerini acikca gösterenler bile oluyor. Peki o halde, nasil oluyor da, sadece teistlerin hakkini savunanlar, non-teistlere sadece daha agir ceza isteyenler demokrat oluyor da biz demokratligi sorgulananlar oluyoruz. Demokrat olmak bu kadar kolay mi? Oyleyse ben de sadece kendi anlayisimdaki insanlarin haklarini savunarak kolayca demokrat olabilirim. Bastan cürük olan bu demokrasi anlayisini ayni sekilde bizler de savunmus olsaydik, bu sitenin siradan bir islamci forumdan bir farki kalmazdi zaten. Gelen bütün islam savunucularini atardik ve demokratligimiza da hic bir halel gelmezdi.
Sunun üzerinde de vurgu yapmam gerekiyor. Biz demokrasi anlayisimizi teistlerin bize getirdigi, bence son derece tutarsiz anti-demokratlik elestirisi üzerine insa etmiyoruz. Bu anlayisi kendimiz icin istiyoruz. Biz bu tartisma, elestirme, paylasma kültürünü herseyden önce kendimiz gibi non-teist kisiler icin istiyoruz. Bu anlayisa sahip olmayan bir non-teist, sitenin anlayisini teistlere propaganda yapma olanagi saglamak olarak degerlendirecektir. Halbuki bu düsünce yanlistir. Biz demokrasiyi herseyden önce kendimiz icin istiyoruz. Biliyoruz ki, yasadigimiz toplumda ateistler ateist olduklarini bile söylemekten cekiniyorlar, korkuyorlar. Ne zaman ki, farkli düsünceleri tartisabilen, kabul edebilen, elestirebilen, ama buna karsi hepsinin dile getirilebilmesi icin mücadele eden insanlar oluruz, iste o zaman yasadigimiz toplumda da kendimizi "kimliksiz" degil "kimlikli" insanlar olarak ifade edebiliriz. Teistlerin düsüncelerini ifade etmelerini engellemeye calisan bir mantik asla gercekten non-teist olamaz.
Bu yazilari yazabilmek icin sanirim 3 saat kadar zaman harcadim. Simdi odemenizi istedigim bedeli söyleyebilirim sanirim. Bedeliniz bizim "demokratlik" anlayisimizi kabul edip etmediginizi net bir sekilde ifade edip, siteye karsi bunu bir propaganda silahi gibi kullanmaya calisanlarin karsisina acik sekilde koymanizdir. Eger bu hizmetin hicbir karsiligi yok, degersiz bir mesaj parcasi ise sizden hicbir sey istemiyorum artik. Kendi vicdaninizla basbasa kalin, o zaman.