Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Felsefe > Etik, Estetik, Sanat, Politika, Bilim & Eğitim

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 03-05-2018, 19:25
kartopu kartopu isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

finneas´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
kartopu senle tartışmak beni yoruyor. artık devam etmek istemiyorum. kritik noktaları ve soruları es geçip konuyu bulandiriyorsun. insanların söylediklerini veya yazdıklarını (ben, marx, lenin veya stalin) sürekli yanlış yorumluyorsun ve bundan dolayı yanlış sonuçlara gidiyorsun ve bu sürekli tekrar ediyor.
Sen bilirsin finneas arkadaşım.

Ben sözlerimin ve yazdıklarımın arkasındayım. Biliyorum bazı kişilerin kutsallarına dokunuyorum ama bu kusurumu ben Marks dan aldım.
Alt 04-05-2018, 21:09
Leonardo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Leonardo Leonardo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Bir de Bu yazmak istediğimi yazacak fırsatım olmadı:

komünizmi anlamak için 20 yy'ın ilk yarısında Batı toplumunu bilmeniz gerek.

Bizde 1923'ten itibaren bir "Batılılar gibi olma" çabası var. Özellikle o dönemde Batılılaşmnadan anladığımız: -Askeri güç, ekonomik güç, sanayileşme, tıp, sanat, kültür ve ilerleme (devlet yönetim,, hukuk devleti, basın özgürlüğü, demokrasi vs.)
/ve bu bir yere kadar doğru bir yaklaşım.

Ama Gandi'nin otobiyografisinde Londra'ya gittiğinde oradaki sıradan halkın durumuna çok üzüldüğü bir bölüm vardır.

ben de bu sıralar babylon-berlin diye bir dizi izliyorum. 1020'lerin Almanyasında geçiyor. mesela evlerde duş yok, sosyal güvence çok az, yaşadıkları yerler temiz değil ve fare deliği gibi yerde 8-10 kişi yaşıyorlar. Metrolar, yürüyen merdivenler, asansörler, teknolojikyenilikler, muhteşem gece hayatı filan var. Ama İşçinin / emeklinin dünyasında her şey çifte standart. Yani bugünün Türkiyesi gibi diyeyim size (hatta daha kötü).

Yani Karl Marks ve Engels o dönem için 100% doğru tanımlar yapmışlar. 70'lerin Türkiyesinde bu halen 100% doğru bir tanım. Soma Maden faciasını filan düşünün.

Ama sol partilerin, sol örgütlerin ve merkez sol hükümetlerin ve liberal oldukları halde daha eşit yaşam koşullara inan kişilerin çabasıyla (ki bu 100 yılda filan gerçekleşti) önce çalışma saatleri azaldı, ücretler iyileştirildi, saf kapitalizm bitirildi, sadece çalışanı değil, mesela şirketler arasında aşırı rekabet filan da engellendi, bir sürü değişiklik yapıldı, halen de yapılıyor, neticede bugün millet Almanya'ya çalışmaya gidiyor. 1920'lerde pek de gidilmezdi. O dönemde belki Polonya'dan filan göç ediliyordu, ama tarımsal kıtlık yüzünden filan. Bugünkü gibi herkes sıraya girmiyordu.

Oradan yola çıkarak söylüyorum: Herkes aslında sosyalizmi istiyor. Yoksa havasına/suyuna değil. Oradaki gelişmişlik durumunda, fakir yine fakir. Çamaşırını banyo küvetinde yıkayan insan var. Ama belli koşullar oturdukça, toplum da daha çok rahat ediyor, insanlar da daha çok rahat ediyor.
Alt 04-05-2018, 21:41
ilahimasal ilahimasal isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Rekabet ( aşırı yada az ) kapitalizmin işine gelmez. Karlılığını düşürür.

Belirttiğin yerde rekabet düşürülmüşse " saf kapitalizm " dediğin bitmez büyür.
Alt 05-05-2018, 08:10
Üye

Fabula´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Rekabet ( aşırı yada az ) kapitalizmin işine gelmez. Karlılığını düşürür.

Belirttiğin yerde rekabet düşürülmüşse " saf kapitalizm " dediğin bitmez büyür.
Kapitalizm in safı nasıl oluyor pek anlamadım.

Ayrıca kapitalizm iki ayak üstünde durur. Biri artık değer diğeri rekabettir. Kar oranları düşse bile.

Rekabet, küçük kapitalistleri büyük kapitalistlerin ham yapmasına yarar.
Alt 05-05-2018, 08:33
Üye

Kapitalizm aynı zamanda kendi kalbine bıçak ta vuran bir sistemdir. Yani kendi eli ile ve alt sınıflara karşı hazımsızlığı nedeni ile geliştirdiği teknoloji kendi boynuna takacağı iptir.

İşçi sınıfından kurulmak için makine yapan makinaları (robot teknolojisi) yaratmakta ama onu (kapitalizm) besleyen artık değeri de yok etmektedir. Kan damarlarını kesmektedir.

Ama bu kapitalizm yaşanacaktı yaşanıyor.

Biz kapitalizm nedir üretim biçimi nasıl yapılır sermaye nasıl birikmektedir i anladığımızda onun da bir sonu olduğunu bileceğiz.
Elbette kapitalistlerle Marksistler farklı düşünecektir onlar (kapitalistler) o sondan da çıkılabileceğini bu güne kadar düştükleri krizlerden nasıl kurtulmuşsa yine kurtulacaklarını söyleyecek hatta dünya dışında bile kendilerine yer bulacaklarını iddia edecekler. Marksistlerse daha iyi insana daha yakışan bir sistemin var olduğunu anlatacaklar.

Bu savaş bir gün bitecek bu savaşın sonunda ya toptan insan kazanacak ya insan kaybedecek. Komünizm bir ülkü değil olması gereken bir başlangıç yoksa insan neslinin sonu.

Doğada bir çok canlı türü doğadaki radikal değişime uyum sağlayamayarak yok oldu. İnsan ve bazı canlılar kendilerini değiştirerek doğadaki bu değişimlere uyum sağladı. İşte komünizm de bundan sonraki süreçte değişimin insan için olanıdır.

Başka bir alternatif te elbet var farklı yaşanabilir bir gezegenin keşfi.
Alt 05-05-2018, 15:07
Üye

kartopu´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Kapitalizm in safı nasıl oluyor pek anlamadım.

Ayrıca kapitalizm iki ayak üstünde durur. Biri artık değer diğeri rekabettir. Kar oranları düşse bile.

Rekabet, küçük kapitalistleri büyük kapitalistlerin ham yapmasına yarar.

" saf kapitalizm " şu leo mudur nedir ona ait bir söylem . Arada element uyduranlar oluyor işte.

Parayı seven , kârı seven ve bunlara tapanlar rekabet istemezler.
Alt 05-05-2018, 18:04
Leonardo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Leonardo Leonardo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

- Ne yaptınız?

rekabet olmadan olur mu?

Adam Smith'in en çok üstünde durduğu mesele.

Zaten "liberal" olmak demek. Kapitalizmin toplumun geneline fayda sağlayan yegane sistem olduğunu söylemek gerek.

Saf kapitalizm: Temel iktisat filan görmediniz mi?
Devletin rolünün sıfıra yakın (polis devlet) düzeyinde olduğu sisteme "saf kapitalizm" diyoruz. Bu sistem de 1929 Büyük Burhan'dan sonra bitti. Keynesçi yaklaşımlarla, ekonominin kendisine belirli oranda devlet müdahalesinin gerekli olduğu konusunda herkes anlaştı.
Alt 05-05-2018, 22:21
Üye

Tek-el.....TEKEL...Tek ......

Kim hangi musluğun başına geçerse orada tekelleşiyor. Rakip istemiyor.
Alt 06-05-2018, 09:42
Saint-Just Saint-Just isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

hakiki anlamda insanlığın acılarına kulak vermiş;müreffeh bir hayat sürme imkânı varken devasa fikirleri nedeniyle sefalet ve acılar içinde yaşamış büyük düşünür ve devrimci.

hiçbir peygamber, evliya, guru, şu, bu hatta filozoflar bile karl marx'ın tek tırnağı etmez. o tüm insanların, tüm haksızlığa, zulme ve sömürüye maruz kalanların susmayan sesiydi, vicdanıydı. dünyayı anlamakla kalmadı kıyamete kadar yankılanacak muazzam bir değişim ve devrim rüzgârı yarattı.

doğum günün kutlu olsun marx. iyi ki doğdun
dün karl marx'in doğum gunuydu. bu sebeple ekside yazılan begendigim bir yazıyı paylaşmak istedim.
Alt 06-05-2018, 09:59
Üye

Leonardo´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
-
Saf kapitalizm: Temel iktisat filan görmediniz mi?
Devletin rolünün sıfıra yakın (polis devlet) düzeyinde olduğu sisteme "saf kapitalizm" diyoruz. Bu sistem de 1929 Büyük Burhan'dan sonra bitti. Keynesçi yaklaşımlarla, ekonominin kendisine belirli oranda devlet müdahalesinin gerekli olduğu konusunda herkes anlaştı.
Yani şunu mu demek istiyorsun Saf kapitalizm düşüncesi 1929 da tarih oldu.
Bu durumda saf kapitalizm teoriden öteye geçemedi.
Kapitalizm in gerçeği ise devlet her daim arkalarında dim dim durması olmuş oluyor.

Önerilen Siteler