Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Genel Forumlar > Politika

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 01-05-2009, 00:30
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder

Saygideger parmis;

Kimse "ne alaka" diyecek kadar "vicdansiz" degil. Hatta, senin bu dedigin olay; ayni anne de yasandi. Bir oglu terorist, bir oglu asker. Nasil ayirabilirki; iki oglu biribirinden? ANNELER, AYIRMAYI BILMEZ. BIRLESTIRMEYI BILIR.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 01-05-2009, 00:39
parmis parmis isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

saygıdeğer Evrensel- İnsan,

İşte bende bunun altını çizdim ve seslendim Türklere, Kürtlere annelere kıymayın beyler.... İnsana kıymayın beyler...

saygılar..

parmis Güneşin_kızı
Alt 01-05-2009, 00:40
placebo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
placebo placebo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

qw19´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Sol milliyetçi olamaz, enternasyonalisttir de ondan. Elbette ki teorik olarak bu böyledir, uygulamada yani yaşamda yani pratikte milliyetçi, yayılmacı sosyalist yapıların örnekleride vardır.

Temel tanımlardır bunlar. Siz temel tanımları bilmiyorsunuz ve hayallerinizdeki yada kulaktan dolma bilgilerle tartışmaya çalışıyorsunuz. Sıkıntımız burada başlıyor.

Dilaver sizlere temel tanımları öğretsin, sonra ben hem milliyetçiyim hem de solcuyum diyin, çünkü kendi kendinize bir şeyler okuyup öğreneceğiniz yok. Hoş oda oportünizmi anlatır ya, gene de hiç yoktan iyidir.

Bakın arkadaşlar konuşma dilinde her baskıyı, şiddeti faşizmle adlandırıyorsunuz ki bu yanlıştır. Faşizmi kapitalizmle ilintilendirmek zorundasınız, bunun aksi doğru değildir.

Kürt milliyetçiliği için şovenist demek doğru olur, ama faşist demek gereksiz misyon yüklemektir.
Anlıyorum..Ben apolitiğimdir ve sağolun ki hepinizin sayesinde burada öğreniyorum bazı şeyleri .

Ama sizin eski yazılarla son günlerde yazdıklarınız arasında bir dengesizlik ve tutarsızlık var..Acaba yeni bir rota mı çizdiniz ya da bir strateji mi belirlediniz acaba?..Sargon'la da boşu boşuna tartışmışsınız o zaman yazık...Geçmiş yazılarınızdan bir kaçını getirip buraya asmak isterdim ama sonra üşendim ..Hatırlıyorum,gerginliğin nedenleri adlı başlığınız; Kürt ve Türklerle ilgili bazı söylemlerin faşist damgasına sebebiyet verdiği hakkında bir şikayet yazısıydı ..Kendinize yapılmasını istemediğinizi şeyi başkasına yapın.Çok zevkli oluyo dimi?..Şikayetlerinizin tersine ağzınızdan faşist lafı düşmez oldu..

Ben sizin yazılarınızı takip ederdim öğrenme amaçlı ve faydanız dokunurdu açıkçası, şu sıralar tersiniz dönmüş gibi..Bende sizden bir şeyler öğreniyorum diye takip ederken aniden kafam karıştı ve neyi iddia ettiğinizi ve neyi savunduğunuzu artık anlayamaz hale geldim..Eminim fikriniz oturunca yazılarınız yine aynı heyecanla okunur hale gelecektir..

sevgiler
Alt 01-05-2009, 00:56
K.C. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
K.C. K.C. isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Farz edelim ki birşeyler değişti... harita gerçek oldu.
Neler çözüme kavuşmuş olacak. Hem Türkiye için hem de kürtler için?

edit: Mesela Türkiye sınırları içinde yaşamakta olan Kürt'ler Kürdistan'a gidip yerleşecek mi?

YILDIZLAR ATEŞ BÖCEĞİ SANILMAKTAN KORKMAZLAR

http://kadinislamadalet.blogcu.com/
Alt 01-05-2009, 01:49
meaculpa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
meaculpa meaculpa isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

qw19´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Sol milliyetçi olamaz, enternasyonalisttir de ondan.
Bir ben mi anlıyorum bu adamcağızın sözlerini!

Sol milliyetçi olamaz. Olursa da bugün kü sol kanadın ulusalcı-milliyetçi söylemleri ile ile solun adı batar da rezil olur işte böyle. Teorik anlamda varsayılan ve bir cok kez mucadelelerin içine cekilen temel esaslar bile sol adına yamultulmuş vazıyette.

Devlet yapılarını, amerikayı, avrupa birliğini, imf i, ve emperyal manada her türlü oluşuma eleştirel yaklaşımları olan yada eleştirel olmak zorunlulugunu halkı esas alarak yapan-yapması gereken sol bugün milliyetci-ulusalcı söylemlerle bir çok fark ortaya koymakta. Devleti koruyacagım diye, devletin güvenliğini muhafaza edeceğim diye var olan sorunlar bile yastık altı edilir vaziyette. Özellikle de sol cenahın önemli argümanlarını oluşturan sosyal adalet anlayısı adına tam bir erteleyiş ve hatta yok sayma faal durumda.

Devlet korunmayacakmı?
Benim serzenişim bu minvalde değil. Solun işlevselliği devletin eksik olan yanlarını iyileştirmekte yani o devleti iyiye dönüştürmekde olmalı. Mevcut aksaklıklar ile yanlıs uygulamalar sahibi bir devleti yada iktidarı sadece milliyetçi esaslara bagımlı kalmak şartlanması ile korumak kusura bakmayın ama enayiliktir. Döner dolaşır o hata yine bizi bulur. Devlet dediğimiz bizim için var olan bir sistemdir. O zaman aksaklıkları ile korunması degil. dönüştürülmesi gereken bir yol üzerinden iyileştiriecek bir sistem olabilir.

Solun çıkışı genel itibari ile topluma ragmen toplumun refahı için hareketlenmek değilde neydi... Şimdi durum ters düz olmuş vaziyette. Sol yüzünü devlete dönüp halktan yüz cevirmiştir. Sormazlarmı hani sizin işsizlik, yoksulluk, eşitsizlik, sosyal adalet arayışı adına ortaya koydugunuz onca umdeniz diye...Bu adımlar demokratikleşme hedeflerinin önünü tıkayan tamamen korku unsurları ile kamçılanan aman da aman koruyalım mantıgına bagıl parametlerdir. Aman koruyalım devleti... İyi de bunca yanlışı nasıl görmezden gelecegiz de, mevcut yanlışlarla yanlışı savunma yüreksizliğini göğüslenecegiz.

Sola milliyetcilik bulanırsa o zaman sınıf temelinde kurulması gereken kimlikleri kim örtbas edecek. Ne olacak benim işçime, emekçime, köylüme, ezilen halkıma... Ne olursa olsun aman devlet korunsun mu diyecegiz. Millietcilik bulanırsa sola kim kalkıp da ötekileştirme yok- olmayacak-olmuyor diyebilir. Kim kendini kandırabilir bu komik söylemlerle. Solcu adamın toplum içinde yaşayan insanların etnik kökenleri ile ne işi olur allah aşkına. Bireysel hak ve özgürlükler diye yola cıkılan eşitlik üzerine vaazlar veren o sol hangi kapı ardına sıkışır kalır.

Şu an karşımızda milliyetci-devlet merkezci bir sol var. İstenilen, olması gerekenin tam aksine...Hiç bişey üretemeyen, abidik gubidik, suya sabuna dokunmadan ifa edebilecegi bir kac eleştiri ile kendini sol sanan bir hayalet...

Ab ye uyum, abd sömürüleri, kürt sorunu, imf handikapı, bop, sosyal eşitsizlikler, bireysel hak ve özgürlüklerin adam gibi yaşatılmasını bırakın tartısılmasının bile mümkün olmadıgı, siyasal anlamda bi sürü sorun, işsizlik, ekonomik bunalımlar...İşte Türkiye tablomuz içsel ve dışsal... Bunca sorunun içinde aranılan şey özgürlükler ve demokratikleşmeye aşık bir sol... Gelin görün ki o da yar dediklerine ihanette...
Alt 01-05-2009, 02:07
pervane - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pervane pervane isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

K.C.´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Farz edelim ki birşeyler değişti... harita gerçek oldu.
Neler çözüme kavuşmuş olacak. Hem Türkiye için hem de kürtler için?

edit: Mesela Türkiye sınırları içinde yaşamakta olan Kürt'ler Kürdistan'a gidip yerleşecek mi?
Sevgili K.C, bir şeylerin değişmesi, yani bu kadar ciddi bir değişimin gerçekleşmesi farazalar ile olmayacağı gibi, eger döngü bunu zorunlu kılacak ise de burda bizim kendimizi paralamamız bu sonucu değiştirmeyecektir. Bunun kararının ne Kürtlere, ne de Türklere verdirilmeyeceği konusunda herkes hem fikir ama ögretiler bu itirafı insanın kendisine yapmasına bile müsade etmiyor...
Diyelim ki birşeyler değişti dünyanın sonu mu gelecek? dünyada şimdiye kadar hiç gerçekleşmemiş olan bir son ile mi karşı karşıya kalacağız? Tarihte hiç bölünen ülke olmamış mı bugüne kadar? Bu başlığın ülkeyi bölmemek adına bir tavır olduğunu hiç inandırıcı bulmuyorum. Tek neden pastadan payın ne kadarının insanın kendisine düşeceğidir. Bölünürse kaynaklar paylaşılacak herkes payı ile baba evine dönecektir. Payın oranı önemlidir. İç ve dış uygulamalar ülkeyi bu gün bu gerçek ile karşı karşıya bırakmış, Türkiye şu anda çatlak bir birliktelik sürdürüyor. Ya evliliği onarıp her şey unutularak devam etme kararı alınacak, ya da boşanma gerçekleşecek. Tek çözüm de bu aşamada budur. Laf ile söz ile bölünmeler engellenseydi koskoca imparatorluklar hala varlığını sürdürürdü. Üfürmelerle, asmalar kesmeler ile ülke kurtarmalar ne yazık ki eski hükmünde değil. Yoksa sınırların yerini bilmeyen insanların burdan onları koruduğunu zannetmesi kadar kolay bir şey yok.
Kürtlerin kürdistan sınırları içine gidip yerleşecekleri ise bir hayaldir. Ekmeğin olduğu yere vatan denilmeye başlanalı çok oldu...
Alt 01-05-2009, 02:14
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Sol milliyetçi olamaz. Olursa da bugün kü sol kanadın ulusalcı-milliyetçi söylemleri ile ile solun adı batar da rezil olur işte böyle. Teorik anlamda varsayılan ve bir cok kez mucadelelerin içine cekilen temel esaslar bile sol adına yamultulmuş vazıyette.
Elbette sol, milliyetçi olamaz.
Bunu savunan yok zaten. Varsa da henüz yazmış değil.
Yapılan çarpıtmadır. Ulusal birliği savunanların, yurtseverlerin milliyetçi görülmesidir.
Halbuki milliyetçilik çok daha geniş, çok daha farklı bir kavramdır.
Ucu şovenliğe, faşistliğe, ırkçılığa kadar gider.
Sol enternasyonalisttir. Ama yurtsever olmayan bir insan enternasyonalist de olamaz. Yurtsever olmayan bir insan halkçı da olamaz. Enternasyonalizm ile Kozmopolitizm'in farkı budur. Kozmopolitist liberal anlayışı enternasyonalizm diye yutturmaya kalkışan ve böylelikle anti-emperyalist yapıyı, yurtsever yapıyı çökertmeyi amaçlayanlar var. Aradaki farkın turnusol kağıdı yurtseverliktir. Yurseverliği milliyetçilik olarak nitelendirenlerin ise kozmopoliten elitler faşizmine kayması olasılıklar dahilindedir.
Alt 01-05-2009, 02:37
meaculpa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
meaculpa meaculpa isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Birşey mi kaçırıyorum ben...

Bugün kü solu, olması gereken sol ile kıyaslayarak bişeyler yazdım. Ve bu sol cenah çoğu zaman kendini ulusalcı diye tanımlayan insanların buluşma noktası haline gelmiş vaziytte. Şimdi bu ayrımı benmi yapacagım yoksa gördüğüm algıladıgım tablo üzerinden mi konuşacagım... Solu bu hale getiren kim?

Milliyetçilermi?

Ulusalcılarmı?

Aradaki farkı zaten hiç sormuyorum çünkü son bir kac yıldır hala tatmin olamamış yanıtların karmasasını tasıyorum. Aradaki fark ırkcılık kavramı deyip de, komşusuyla bile ırkçı temeller üzerinden ilişkiler kuran insanların ulusalcıyız etiketleri nerde nasıl ölçülebilmekte...Buram buram milliyetçilik. Bence ulusalcıyız diyenler de ne ile nerde ne kadar milliyetcilik tasıdıklarını görmüyorlar. Yaptıkları şey kötü kaka bir kavram olan milliyetciliğin yumusatılıp yasatılması. Vardır elbet bireysel anlamda karşı cıkışlar yada ayrılıklar milliyetcilik kavramından ama bugün benim nazarımda bir zümreyi körü körüne muhafza edebilecek ve var olan yanlıslarla sırf devletin güvenliği muhafza olsun diye bir yerlere bagımlı kalabilecek hiç bir anlayış dogru değildir. Bunlar olmadan yurtseverlikde, halkçılık da çok daha rahat ve eleştirel yaklaşımlarla var edilebilir.
Alt 01-05-2009, 02:43
dilaver - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
dilaver dilaver isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

Ne kadar çok faşizmden bahsediliyor. Her iki lafın biri faşizm ya da şovenizm. Solculuk lafını oldum olası sevmemişimdir, o kadar ayaga düştü ki. Ben devrimciyim. Amacım ise siyasi erki emek lehine ele geçirmek. Siyasi devlet mkanizmasını tüm kurumlarıyla parçalayıpp yerine emekten yana bir devlet mekanizması inşa edebilmek.

Bana göre solculuk budur, ya da ismine devrimci diyelim ve bol bol slogan atmadan safları netleştirip nerede durdugumuz belirleyelim.

Bu mücadelede tek bir kıstas vardır emekten yana olmak ve burjuva devlet mekanizmasına karşı olmak. Burjuvazi terörünü ve baskısını bu mekanizma ile sürdürüyor çünkü.

Bu mücadelede tek ittifak vardır. Sınıf ittifakı. Yoksulların ittifakı. Bu da strateji ile belirlenir. Mücadelenin temeli mülkiyeti toplumsallaştırmaktır. Öncelikle bunda hem fikir miyiz ona bakalım.

Bu mücadelede cinsiyet, milliyet, köken ayrımı olmaz. Düşman tektir. Egemenlerin siyasi aygıtı. Bunda mutabıkmıyız ona da bakalım.

Devlet konusunda mutabık degilsek boşunuza kendinize devrimci demeyin . Zaten denmiyor ya, uyduruk bir sol kavramı aldı başını gidiyor.

Bu mücadelede herhangi bir milliyetin üstünlügü olamaz. Her hangi bir milliyetin lafzını eden direkt milliyetçidir. Başka da bir açıklaması olamaz.

Vatanseverlik bir devleti yıkma hedefi güttügü için vatanseverliktir. O devletin baskı altında tuttugu tüm sınıflar mücadelenin içinde oldugu için ve o devleti ortadan kaldırabilmek için tüm sınırlar içinde yaşayan sınıfların güç birligi gerektigi için vatanseverliktir. Yoksa emegin amacı tüm sınırları ortadan kaldırmaktır, yeni sıınırlar yaratmak degil. Vatan denilen sınırlar içindeki emekçilerin birligi şart oldugu için vatanseverliktir.

Devlet mekanizması ortadan kaldırılıp yerine işçi-köylü diktatörlügü kurulduktan sonra emekçiler için o devletin isminin ne olacagının hiç bir kıymeti harbiyesi yoktur. İsterseniz Türkiye Sosyalist Cumhuriuyeti deyin, İsterseniz Anadolu Sosyalist Cumhuriyeti deyi, isterseniz Kürt ve Türk Sosyalist Cumhuriyeti deyin ya da başka bir isim deyin. Çünkü emek için Türk, Kürt, Ermeni vs olmanın hiç bir önemi yoktur ve olamaz.

Meaculpa solun amacı devleti iyileştirmek olmalı demiş , son derece yanlış. Gerçek solun, yani devrimci solun amacı devleti dönüştürmek olmalı. Ama o kadar kokuşmuştur ki bu mekanizma, onu ortadan kaldırıp yenisini kurmak olmalı.

Bu başlıkta gelişen tüm tartışmalara bakıyorum. Kürtler zaten yok tartışmanın içinde, yani ayrılıkçı Kürtler yok. Ancak dikkat ederseniz tüm mesele devleti savunma noktasındadır.

Arkadaşlar devleti ortadan kaldırıp, işçiden, ezilenden, yoksuldan, emekten yana yeni bir devlet yaratmaya var mısınız. Temel mesele budur. Yoksa var olan devlet mekanizmasını mı savunuyorsunuz. Buna açık yüreklilikle cevap verebilecek var mı.

Bu soruya verilecek cevap tüm bu sayfadaki tartışmanın da özünü oluşturuyor. Olay hükümet degil devlet meselesidir. Teröristler yok edilsin kabul ediyorum. Peki en büyük terörist olan devlet ne yapsın. Ona karşı ne yapalım. Tüm teröristleri yok etmek ise amaç, en büyük terörist ve militarist güçten başlamak dogru degil mi.

İşte şimdi meselenin özüne gelmiş durumdayız. Yarın devlet gene askeri ile polisi ile ordusu ile emekçinin karşısında saf alacak. Sizler gene bunu Akp hükümetine baglayacak ve devletin işlevini gözlerden gizlemeye çalışacaksınız.

saygılarımla

Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar
her mili bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var
Dostlar, ki bir kere bile selamlaşmadık
aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz...

Nazım Hikmet

www.dilaverkom.blogcu.com
Alt 01-05-2009, 02:52
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder

Saygieger arkadaslar;

21. yuzyilda, artik bu sekilde kesin ayrimlar koymak mumkun degil; Bugun fasizmi savunan komunistler var. Isin baska yonu; milliyetcilik; din gibi; kisinin kisiligini belirleyen degerlerinden biridir. Sol veya sag ise, ki onlarin da bugun artik hukmu yok, bir siyasal bakis acisidir.

Dolayisiyle, kisilerin kimliklerini olusturan inanclarla, ki din ve milliyet, siyasi ideolojileri biribirine karistirmamak gerekir. Enternasyonalist olmak ise; milliyetciligi, dunya capina tasimaktir. Tabi hangi siyasal ideoloji ile bakildigina bagli. Bugun fasistler bile enternasyonalisttir.

Aslinda, en buyuk hata terimlere takili kalmaktir. Bu terimlerin icerigi ve tanimi; dunyanin icinde bulundugu ideolojik doneme gore degisir. Tanimi yapanda; mutlaka kendi subjektif bakis acisiyla tanimi yapar. Herhangibir soyut kavramin; "tanimi sudur" diyemezsin. Sadece su bakis acisina gore; boyle tanimlanir, dersin. Bugun sag ile solu ayiran cizgi ortadan kalkmistir. Ayni, fasizm ile komunizm cizgisinin ortadan kalktigi gibi.

Sonucta hepsi nihilizmin urunudur ve cikis kokenleri aynidir. Nelerin mi, tum iktidar ac siyasal rejimlerin; fasizm, sosyalizm, komunizm, anarsizm, terorizm, gerilla hareketi. Bugun butun bunlar artik ic ice gecmistir. Zaten o yuzden de; hangi koldan gelirse gelsin; emperyalist zihniyet hem hepsini destekler, hem hepsinden toplumlari korur gozukur, hem de bunlari kendi icinde hem besler, hem de biribirine dusurur.

Hepsinin ortak bir noktasi vardir. AYRIMCILIK VE IKTIDAR.

Onemli olan kisinin" ben -istim" demesi degil; bu dediginle neyi ifade etmek istedigidir.

Oyuzden, 18. yuzyildan kalma; milliyetciligin kisilik kimligi ile; siyasal-sosyal-toplumsal ideolojik inanclari biribirine karistirmamak gerekir.

Dunya da, bugun iki kutupvardir. Ya ayiracaksin, ya da farklari bir arada tutarak antiayrimci olacaksin. Iste siyasetteki kutup budur. Her emperyalist ulke; kendi ulkesinde; antiayrimciligi benimserken; disarida; mikro ayrimciligi korukler. Dolayisiyle EMPERYALIZM HEM MILLIYETCIDIR, HEMDE, ENTERNASYONALISTTIR ve KENDI ULKE BUTUNLUGUNU KORUR. BASKA ULKELERI DE; BOLUP, PARCALAR. Cunku ikiside cikarinadir. Biri ulke cikari, ulkesinin butunlugu, digeri; ekonomik cikar, kendi disindaki ulkeleri bolme.

Emperyalizmin bu iki yuzunu ve kaypakligini cok iyi algilamak gerekir. Cunku bu iki yuzluluk; tum siyasal-sosyal-toplumsal ideolojileri bunyesinde toplar. Bu temelde de; emperyalizm; ic iliskilerde halkini korurken, dis iliskilerde halklari boler ve parcalar.

Bugun zaten, bilhassa yurtseverlik, 17. hatta 16. yuzyilin ideolojisidir-patriotizm-

Dolayisiyle olay aciktir. Emperyalist olamayan ulkeler yani Turkiye icin cozum; emperyalizmin, mikroayrimci politikasina boyun egmemesidir, tabi gucu yettigi olcude. Bunu onleyecek tek seyde; ulkenin halklarinin birligi ve butunlugudur.

Iste burda, emperyalizmin emir kulu olan iktidarlar; bu birligi degilde; aksine mikroayrimciligi koruklerler. Bu mikroayrimcilikta; kisilerin direk kimliklerine, yani dini ve milli kokenine yoneliktir. Sen iktidar olarak; bu farklarin birligini saglamaz da; emperyalizmin usagi olursan; geriye; ulke icindeki aydinlarin ve elit cevrenin; hukumete ve iktidara karsi; tum dini-milli kokenleri birlestirmesi kalirki; bu da ancak, farklarin hak ve ozgurluklerini verirsen mumkundur. Aksi kacinilmaz, bolunmedir ve mikro ayrimciligin islerligidir.

Iste Turkiye'de de olan budur. Cunku Turkiye, emperyalist olamadigi icin; bu iki yuzlulugu oynayamamaktadir. Tarih te bize bu iki yuzlulugu oynayamayan ulkelerin sonunu gostermistir. Iste Yugoslavya, Iste, SSCB, ya da dis mudahele ile bolunen Irak, Kosova v.s.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti

Önerilen Siteler